Ana Maria Ursu: Şahul este ca viaţa, odata ce ai făcut mutarea nu te mai poţi întoarce înapoi

Sursa:http://studiiburse.info/archives/12642

La 18 ani devine Vice-Campioană naţională la şah pe categoria de vîrstă pînă la 20 de ani, la 19 ani devine deja Campioană naţională la aceeaşi categorie de vîrstă, iar în prezent deţine titlul de Candidat Maestru în şah. Este vorba despre Ana Maria Ursu, care de mică a privit şahul ca o lume de poveste unde jucătorul poate să experimenteze, poate să încerce diferite combinaţii.

Ana Maria Ursu are titlul de candidat de maestru la tabla si

este antrenor  la Academia de sah din Moldova

A obţinut succes în sport, s-a afirmat atît pe plan naţional cît şi internaţional, însă nu se opreşte aici, merge mai departe, începe să se afirme şi în alte domenii. Pe lîngă studiile de licenţă pe care şi le face la Universitatea de Stat din Moldova, mai practică şi un şir de acţiuni de voluntariat, fiind membră a Organizaţiei de Tineret a Partidului Liberal Democrat din Republica Moldova.

 1. Salut Ana Maria, e greu sa fii campion la doar 20 de ani ?
Salut, a fi un campion este un lucru greu ce necesită timp, efort şi concentraţie maximă. Vîrsta nu contează, 40 sau 20 de ani, important e să ai dorinţă şi să fii pregătit atît din punct de vedere moral cît şi fizic. De ce fizic? Deoarece partida de şah poate să dureze aproximativ 4-5 ore şi trebuie să ai rezistenţă.

2. De ce anume șahul, de ce nu un alt sport?
De mic copil am practicat dansul de gală şi tenis, însă pînă la urmă s-a văzut a fi prioritar şahul. E greu de spus de ce l-am ales anume pe el, cred că am rămas captivată de acest joc misterios, practicat de mii de ani de către cei mai renumiţi regi. Şahul nu este doar un simplu joc de idei, el este în esenţă viaţa. În mod direct sau indirect, toate acțiunile făcute de noi, sunt doar mutări pe tabla de şah a vieţii, odata ce ai făcut mutarea nu te mai poţi întoarce înapoi.

3. Cum reușești să combini studiile cu turneele pe care le ai?
Îmi place să studiez şi îmi place să joc şah, mai ales dacă este o oportunitate de a vizita noi ţări, de a cunoaşte noi oameni, de a fi parte din cultura lor. Astfel, întotdeauna se găseşte timp pentru turneele de şah.

O prezenta agreabila la tabla in echipa Moldovei

4. Din cîte ştiu, mai faci și voluntariat, pentru ce i-ar trebui unui sportiv care are deja în palmares premii naționale și internaţionale, activitățile de voluntariat?
Ca şi în şah, voluntariatul este, în primul rînd responsabilitate, odata ce ai început jocul trebuie să îl duci pînă la capăt. Activitatea de voluntariat se naşte în inima fiecăruia, nu în vreun statut de ONG sau în discuţii elaborate si mediatizate.

5. Știu că ești și antrenor, cum e să fii de dimineață student, iar după masă profesor, și care activitate îți place mai mult?
Să fii student e una, dar şi mai greu e să fii antrenor, deoarece trebuie să analizezi psihologia fiecărui copil, ca mai apoi să ştii cum să lucrezi cu el. Nu pot să spun ce îmi place mai mult, pot să menţionez doar faptul că pentru mine este o plăcere.
6. Tînărul din Republica Moldova are posibilitatea de a se afirma, de a începe o carieră, de a avea un statut social ?
În fiecare ţară poţi să te realizezi şi să devii o personalitate. Pentru asta ai nevoie de dorinţă, capacităţi şi să te deosebeşti de ceilalţi. Nu vreau acum să enumăr toate calităţile pe care trebuie să le posede un lider, este important să ştim cine suntem şi spre ce tindem.

7. Știu că ai călătorit în multe țări, unde ai vrea să revii?
Cred că mai mult aş vrea să revin în Cehia şi anume în Praga, deoarece este un oraş minunat. De multe ori am ajuns la idea că nu ţara te atrage, dar oamenii cu care te duci acolo şi cu care petreci timpul.

Ana Maria in Cehia, Praga

8. Ce este mai important, talentul înnăscut sau munca depusă?
Odată ce ai talent nu poţi să te bazezi doar pe el, deoarece odată ce ajungi la un nivel, nu te mai poţi ridica la altul, te bazezi doar pe cunoştinţele pe care le ai, şi asta, nu este corect. Pentru ca să ajungi o personalitate ai nevoie de muncă asiduă şi un pic de talent.

9. Ai avea un mesaj pentru tinerii pasivi, care se limitează doar la studiile de bază?
Viaţa este un joc, pentru ca jocul să fie unul deosebit trebuie să facem ceva nemaipomenit măcar o data pe zi. Trebuie să simţim că trăim. Încercaţi, izbutiţi, nu aveţi frică. Este o singură cale! Lupta cunoaşterii!! Şi cînd veţi cîştiga lupta cunoaşterii, de-abia atunci veţi cunoaște ce înseamnă să luptaţi cu adevărat!!! Nu vă amăgiţi cu prezentul… Salvaţi-vă în viitor. Ghandi spunea : “ Mai întîi ei te ignoră. Pe urmă ei rîd de tine. Mai tîrziu luptă cu tine.- TU ÎNVINGI !”

Ana Maria, eu îţi mulţumesc pentru interviul acordat, îţi urez succese în turneele care urmează, şi să sperem că,  în curînd vei obţine titlul de Campioană Mondială.

ALTE POSTARI RELEVANTE

1 Comentariu

  • Vadim

    Bravo Ana, success in continuare !

    august 22, 2012 - 9:03 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.