Angie’s Diary este o revista on line care permite autorilor consacrati sau celor ce doresc sa fie cititi, publicati si sa vanda mai multe carti. Siteul este inreresant deoarece exita o serie de articole originale despre sah. Ieri a fost un articol despre Judit Polgar, scris de profesorul Andrew J Sacks.
Angelica Pastorelli este o persoana de origine olandeza care a studiat arta si design-ul. Acum cu ceva ani in urma a calatorit in Italia, a cumparat o carte despre semnificatia si importanta numerelor. La o saptamna dupa ce a revinit, a jucat, pentru prima data, la loterie, folosind numerele din acea carte, si a castigat potul cel mare (si “o cantitate nesimtit de mare de bani”). A decis sa isi dedice viata pentru a scrie, sa gateasca si sa creeze retete sanatoase, in special dedicate pierderii in greutate. De asemenea, a creat Angie’s Diary, o revista on line care permite autorilor consacrati sau celor care doresc sa fie cititi, publicati si sa vanda mai multe carti.
De ce va spunem toate aceste lucruri? Deoarerce am gasit un numar de articole interasante despre sah trimise catre Angie’s Diary. Va vom oferi cateva din aceste articole, incepand cu cel publicat de Andrew J Sacks, professor de engleza si scriitor, cu a carui permisune reproducem articolul original de pe siteul Angie’s Diary
Cand Vera Menchik domina sahul feminin la sfarsitul anilor 20 si inceputul anilor 30, se credea ca era un fel de anomalia sahista care nu se mai poate repeta. Asa de puternica era ca jucator, incat a fost invitata sa participe in cateva turnee puternice ale barbatilor, in care a reusit rezultate semnificative. Dominatia sa in turneele de campionat mondial feminine si in partidele perioadei respective, l-au facut pe Campionul mondial , Alexander Alekhine sa afirme ca este “nedemn” pentru jucatoarea de origine ceho-britanica sa participe in acele evenimente.
In decadele ce au urmat decesului sau datorat bombardamentelor germane asupra Marii Britanii, din cel de-al 2-lea Razboi Mondial, se parea ca nicio femeie va reusit din nou sa ajunga la aceesi nivel in lumea sahului. Aceasta a fost inainte de “Experiementul Polgar”.
Experiementul Polgar? Fraza pare a fi una sinistra si ar putea aduce in mintea noastra atat Proiectul Manhattan sau un numar de filme science fiction din anii ‘50. In realitate este vorba de un program de invatare a sahului si de dezvoltare a copiilor, ce a fost conceput si implementat asupra celor 3 fete ale sale, de catre Laszlo Polgar, un jucator puternic, un colectionar de mii de volume de carti dedicate sahului, anterior un profesor si un respectat instructor de sah. “Experiementul” implica antrenament intensiv, care sa vina in completarea scolii.Proiectul s-a dovedit unul mult mai spectaculos decat papa Polgar a indraznit sa isi imagineze.
Toate cele trei fete, Zsuzsa, fata cea mai mare, urmata de Zsofia si apoi Judit, cea mai tanara, au ajuns rapid sa joace la nivel de maestru, apoi la nivel competitional international, inca din tinerete. Zsuzsa (Susan, varianta englezeasca a numelui) a devenit prima femeie care a ajuns la nivel de IM la nivel masculin. A dovedit o dominatie la nivel mondial pentru ani intregi in campionatele feminine. Sofia, a atins titlul de IM masculin, suplimentar peste titlul de WGM (mai tarziu un titlu mai putin stimulativ decat varianta masculina).
Dar a fost si cea mai mica, Judith, care a escaladat varfurile sahului si a devenit de departe cea mai puternica femeie din toate timpurile. Nascuta in iulie 1976, iar la varsta de 15 ani si 4 luni a devenit cea mai tanara persoana care a atins titlul de IM, surclasat chiar si pe minunea Americana Bobby Fischer. Ea a decis sa nu participle la turneele si meciurile de campioana mondiala, singurul titlu pe care nu l-a avut, desi ratingul sau era mai mare decat al lui Menchik, care a castigat aest titlu. Judith a jucat doar cu jucatori puternici, care au invatat sa o respecte si sa le fie frica de agresivitatea sa.
Victoriile sale in turnee si realizarile sale in ultimile 20 de ani, sunt foarte numeroase sa poata fi expuse aici, dar ca exemple, sa spunem ca in 2005 a ajuns pe locul 8 in clasamentul mondial general. Si i-a inclus in victorile sale din turnee pe viitorul campion mondial Garry Kasparov, apoi pe campionul mondial Visnathan Anand si fostul campion mondial Anatoly Karpov. Ea a fost singura jucatoare care a reusit sa invinga 9 campioni mondiali! De multi ani in coace a jucat numai in turnee de elita si in cateva meciuri pe echipe, toate datorita ratingului si rezultatelor sale exceptionale.
In ultimii ani, s-a maritat si a inceput viata de familie, ceea ce i-a cauzat o decadere, rezultand o scadere a puterii de joc, cand s-a intors in turnee, parand un pic “ruginita”, lucru perfect de inteles. Totusi, ratingul sau actual este mare si incet incet se apropie de forma cea mai buna. In prezent este o jucatoare activa in turnee si este pe locul 31 in lume, reusind puncte importante in cele mai recente turnee, reusind sa ajunga la forma maxima de la inceputul anilor 2000. In turneul mondial de anul trecut, a ajuns in optimi, reusind sa il elimine pe GM de origine rusa, Sergey Karjakin, la momentul respectiv, pe locul 5 in lume. S-a intors cu o dorinta mare de razbunare.
In America noi traim cu un cult al celebritatii, dar MM din sah nu sunt printre cei doriti si de urmat. Ei nu sunt, de exemplu, recunoscuti la aeroporturi, si vanati pentru autografe. Dar, in anumite parti ale lumii este diferit. Judith este o eroina nationala in Ungaria, si este foarte recunoscuta si admirata atat in Europa cat si in in Rusia si oricare parte a lumii.
Poate se simte nevoia unor noi povesti si completari asupre vietii lui Judith, in revistele saptamanale sau lunare, la punctele de difuzare din supermaketuri, mai degraba decat povestile despre ultimul film siropos sau o vedeta tv de care suntem inebuniti in februarie dar pe care am uitat-o in August. Exista o femeia care s-a impus in cel mai inteligent si interesant joc din lume.
sursa: Chessbase
3 Comentarii
Da super articol …sa devi mare maestru la 15 ani fiind fata… asta da performanta .Oare cand Romania va avea o femeie care sa detina si titlul de mare maestru…
martie 16, 2012 - 12:18 pmDomnule Beiu, nu vă cunosc, nu mă cunoaşteţi şi n-avem nimic de împărţit. Tocmai de aceea îmi permit să vă atrag atenţia, fără intenţia de a vă jigni, că nivelul traducerii de faţă face un deserviciu şahului – mai exact, induce ideea greşită că iubitorii şi practicanţii şahului ar fi semidocţi, uşor penibili în alte manifestări decît cele desfăşurate strict pe eşichier şamd. Dacă materialul original suferă, la rândul lui, de carenţele de exprimare uşor detectabile în textul de mai sus, era necesară o adaptare sau, pur şi simplu, era suficient un link către pagina originală.
martie 16, 2012 - 1:09 pmÎmi pare sincer rău că nu mă pot abţine de la aceste consideraţii, dar sunt fascinat de tema şahului în literatură şi vreau să-mi menţin vie pasiunea. Îmi cer scuze şi pentru limbajul exagerat de protocolar dar, încă o dată, nu vreau ca aceste rânduri să fie considerate ca un atac la persoană. În plus, constat că am devenit, la rându-mi, uşor penibil şi că o cam dau de gard, deci mă opresc aici.
Pepe eu singur sunt semidoct …fiindca vad doar un articol despre Judith Polgar …si multumesc domnului Beiu fiindca il vad aici pe un blog de sah romanesc si nu m a trimis cu un link catre pagina originala .
Sper sa nu te superi fiindca mai exista si alte pareri …
Pupici dulci !!!
martie 16, 2012 - 3:52 pm