Este bine introducerea unui nou titlu peste GM ce s-ar putea numi Mare maestru de elita?

Intr-un articol pe Chessvibes, GM polonez Bartek Macieja a inceput o discutie despre un subiect din ce in ce mai des discutat:

Este bine sa se introduca un nou titlu, mai important si superior celui de mare maestru?  Articolul complet poate fi citit aici.

Macieja, care este si Secretar General a Asociatiei jucatorilor de Sah Profesionisti (ACP), a numit acest titlu Elite Grandmaster, dar a zis ca si alte propuneri sunt binevenite. GM polonez vede 3 avantaje:

1)      in acest fel, cei aproape 1400 de mari maestrii vor fi mai bine diferentiati.

2)      marii maestrii vor fi incurajati sau evolueze

3)      Vor exista noi turnee in care se vor castiga norme pentru noul titlu

Macieja continua sa afirme ca trebuie sa se decida daca dorim ca numarul celor cu noul titlu sa ramana mai mult sau mai putin constant.

Daca raspunsul este da, noul titlu trebuie sa fie bazat pe, de exemplu, de pozitia in clasament.

Daca raspunsul este nu, noul titlu trebuie sa se bazeze pe un anumit nivel de joc si va fi similar cu modul in care se acorda titlurile de IM si GM.

Cu aceasta abordare, ramane loc pentru noi titluri Nivelul de 2200 este asociat cu titlul CM, 2300 cu FM 2400 cu IM 2500 cu GM, prin urmare noile titluri pot fi usor associate cu nivelele 2600 si 2700. Este de luat in considerare si un nou titlu la nivelul de 2800.

Doua din cele 3 avantaje mentionate mai sus raman si in acesta abordare: marii maestrii vor fi incurajati sa evolueze si vor aparea noi turnee puternice.

Macieja arata ca ambele abordari vor avea diferite consecinte pentru detinatori

– daca vom alege un sistem cu un numar fix de detinatori, titlul va asigura “doar” un prestigiu (va arata realizarile din trecut)

– daca vom alege un sistem similar cu IM/GM , atunci jucatorii vor fi invitati mai frecvent, deoarece organizatorii vor avea nevoie in turnee pentrua a se asigura o posibila norma.

Macieja a mentionat ca ACP va organiza o ancheta pe acest subiect. Rezultatele vor fi trimise la Comisia de Calificare a FIDE pentru mai multe discutii

Mark Crowther

Mark Crowther a facut un comentariu pe siteul TWIC:

Problema este ca, la fel ca in campania lui Florencio Campomanes de a avea cati mai multi GM.Va fi o campanie de a aduce cati mai multi super GM in fiecare tara. Campomanes a reusit aceast lucru prin scaderea standardelor de a deveni GM. Sortarea titlurilor GM prima data prin securizarea ratingului necesara pentru o performanta suficienta pentru a intra in top 100 (sau mai buna) apoi, poate poti avea un titlu de super GM unde performanta este suficienta pentru a putea face un top 10 si titlu, in acest caz, sa merite. Nu trebuie sa fim  in pozitia FIDE cand a stricat reputatia titlurilor initiale, iar publicul larg nu va intelege niciodata subtilitatea unui nou titlu.

Ce credeti? Este o idee buna creearea unui nou titlu FIDE peste GM?

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.