Mamedyarov – Eljanov
Mamedyarov (Alb), noul lider al clasamentului
Datorita unei stranse relatii cauza-efect, un joc lipsit de succes si de creativitate in deschidere duce la colaps in final. Cand s-a ajuns la aceasi pozitie cu cea din runda a 4-a a partidei Mamedyarov – Aronian, Eljanov s-a hotarat ca trebuie neaparat sa paraseasca poteca batatorita pentru a nu risca sa intre in pregatirea de acasa a adversarului. In loc de 12…Re8, mutarea logica si flexibila a lui Aronian, Eljanov a ales strania manevra 12…Bg6?! In general nu este de loc clar faptul ca pozitia cea mai buna a nebunului este aici, si nu la g6. Dupa schimbul pe e5, se ameninta capturarea acestui nebun, asa ca Negrul a obtinut o versiune mai slaba a finalului, ajungand sa aiba o structura mai rea de pioni.
Cred ca Mamedyarov ar fi trebuit sa obtina un avantaj serios mai repede decat a facut-o in partida. Tranzitia catre un final de figuri usoare i-a dat Negrului sansa de a supravietui, dar in criza de timp ce a urmat el a inceput sa greseasca. In mod clar au fost slabe mutari precum 34…a5? (mai exacta este 34…Bc3, spre exemplu 35. g4 Ne8 si aici nu merge 36. Ne6? datorita 36…Bd7), sau 35…Kd7? (35…Ne8! era mai tenace). Asa s-a ajuns ca in doar doua mutari o pozitie aproape egala sa devina una fara sperante pentru Negru. Incehind cu lovitura curajoasa, dar esentialmente elementara 39. Nxg7! Mamedyarov a strapuns apararea adversarului sau si a castigat pe merit. El este acum noul lider, impreuna cu Aronian.
Gelfand – Kramnik
Gelfand a jucat foarte sec- prudent si foarte solid. Daca te compori in acest mod nu vei pune necazuri gigantilor….Obtinand avantajul perechii de nebuni, care aproape ca nu s-a simitit dat fiind caracterul inchis al pozitiei. Se pare ca Gelfand a gresit un pic la calculul variantelor. Dama ar fi trebuit sa fie transferata cat mai curand posibil de la c6 la d- via 18.Qb5! In timp ce dupa 18. Qa4 Nb8! a devenit clar faptul ca pionul din a7 nu are nevoie sa fie aparat. La 19. Qxa7 urma 19…Nc6 20. Qa4 b5! 21. Qxb5 Nxd4 22. Qd3 Nc2, si Negrul castiga calitatea.
Un pic mai tarziu nu au mai ramas resurse in pozitie pentru a se putea juca la victorie.
Shirov – Aronian
Nu este prima data cand Shirov se loveste de Atacul Marshall ca de un zid. cu noutatea 23. Bc2 el a deviat de la calea cea cunoscuta, din partida Shirov – Aronian, Bilbao 2009 incheiata 0-1. Jucatorii au inceput un taios dans al pieselor pe flancul regelui. .. Presiunea Negrului a continut amenintari, in timp ce Albul a cautat mereu calea spre simplificarea pozitiei..
Momentul crucial a aparut la mutarea 31. Albul ar fi putut sa continue dansul cu varianta 31.Qf3!? Qd7 32.Qe4 Bf5 33.Qe2! Re8 34.Qf3 Be4 35.Qg4 Bf5 36.Qh4! Be7 37.Qh5 g6 38.Qf3, obtinand un avantaj cert. Nu sunt multi jucatori care ar putea sa gaseasca ceva la tabla, astfel ca nici Shirov nu a putut. Asa ca el a fost de acord cu repetarea pozitiei ce a aparut.
Karjakin – Grischuk
Jucaorii aproape ca nu au facut nici o mutare noua la tabla. Ei si-au comparat analizele de acasa, iar la tabla au schimbat informatii, s-au testat. Indicativul acestor observatii este faptul ca noutatea a aparut la mutarea 30, dupa o serie de mutari extrem de taioase care in nici un caz nu erau evidente pentru un spectator oarecare. Apoi trei mutari mai tarziu Negrul a fortat un sah etern cu un sacrificiu de calitate. Partida s-a dovedit a fi una ideala din punctul de vedere al unui computer- si absolut neinteresanta pentru spectatorii care nu si-au dat seama ce se intampla.
Nakamura – Wang Hao
AICI PUTETI VEDEA PARTIDELE RUNDEI A 6-a
(SURSA: http://www.chessintranslation.com/2010/11/sergey-shipov-on-the-tal-memorial-rd-6/)
0 Comentarii