O zi proasta la lucru

Oricine are o zi proasta din cand in cand. O zi cand ar fi fost mai bine daca nu te-ai fi dat jos din pat…o zi cand orice ar putea sa mearga rau, MERGE rau…In ceea ce priveste sahul, iata cateva orbiri sahiste de la Memorialul Cigorin care are loc zilele acestea in Sankt Petersburg:

LAKOVIC

SKVORTSOV
POZITIA DUPA MUTAREA A 12-A A ALBULUI (12.Rd1):
Este o pozitie interesanta in care ambele parti au sanse.  Ultima mutare a anului contine o amenintare oarecum subtila, dar nu foare greu de vazut; daca ar fi vazut amenintarea, Negrul ar fi schimbat intai la f3 si apoi ar fi facut rocada mica. In loc de asta, el a facut imediat rocada imediat si a pierdut o figura!
12…0-0 ??  13. Ne5! NxN 14. dxe5
Acum se vede ideea din spatele mutarii a 12-a a Albului! Negrul pierde o figura. Asa ca a cedat…
___________________________________________________________

YAKOVLEV

GUSEV

POZITIA DUPA A 6-A MUTARE A NEGRULUI (6…h5!?):

Ultima mutare a Negrului este un pic ciudata. Presupun ca el intentioneaza sa incerce sa obtina un fel de atac pe flancul regelui. Albul reactioneaza bine, contraatacand in centru:

7.d4! PxP  8. Nxd4  Bxg2 

Aici, desigur, Albul ar trebui sa ia nebunul. Dar ceva straniu trebuie ca s-a intamplat in creierul Albului in acest moment deoarece el s-a gandit probabil ca daca ia nebunul, Negrul va captura calul de la d4!! (O halucinatie, nici un dubiu, intrucat niciuna dintre piesele Negrului nu ataca calul Albului…).
Astfel ca, Albul s-a decis sa dea calul pe un pion inainte sa ia nebunul:
9.Nxe6 ??   dxe6  10 Kxg2 QxQ  11. RxQ  Nf6  12. Bg5 Nfd7 13. BxB KxB  14.Rd2

Si doar dupa ce a facut ultima mutare si-a dat seama Albul ca are o figura in minus!! El a cedat imediat fara sa mai astepte raspunsul Negrului…
_____________________________________________________________


TROFIMOV

YEMELIN
POZITIA DUPA MUTAREA A 16-A A ALBULUI
Desigur ca Albul sta mai bine aici, dar Negrul inca poate sa lupte. Probabil ca Negrul era foarte preocupat de soarta regelui sau, si in loc sa efectueze cea mai buna mutare (dinamica 16…Nd5!?) el s-a decis sa faca rocada mica pentru a nu risca nimic:
16…0-0 ??  17.Rb2!!

Abia acum a realizat Negrul ca dama sa este prinsa in capcana!! Albul va juca pur si simplu Rd2 si va captura dama…partida a continuat doar cateva mutari mai mult.
17…Nd5  18.Rd2 h6 19.Qg4
si Negrul a cedat, deoarece nu are cum sa salveze dama.
_____________________________________________________________________

KOZENKOV

GM   MAX RODSHTEIN
POZITIA DUPA MUTAREA A 18-A ALBULUI (18.Nf3)
Daca pionul g al Negrului s-ar fi aflat pe campul initial, atunci probabil ca Negrul nu ar sta atat de rau aici. Totusi, dupa cum arata lucrurile acum, Negrul urmeaza sa piarda mult material intrucat Albul are amenintari care nu pot fi parate: Rxd7, sau e5 (spre exemplu).
Astea fiind zise, era un moment bun pentru Negru ca sa arunce prospopul si sa cedeze ca un gentleman. Pana la urma, Max Rodshtein este unul dintre jucatorii de top ai Europei si unul dintre cei mai promitatori tineri de azi. Totusi, Negrul este hotarat sa lupte pana la capat…si sa privim in continuare la modul in care este macelarit!
18…h6 ?! Ignora total amenintarile…

19.Rxd7! Desigur!

19…QxR  20.Qxf6 hxg5 ?!

Negrul continua sa refuze sa arunce prospul…

21.Qxg6+ Kh8 22.Qh6+ Kg8 23. Ng5

Asta arata cu adevarat ca o pozitie in care Negrul nu are alta alegere decat sa cedeze. Dar, nu (!): Negrul continua sa ”lupte”


In mod curios, Negrul s-a decis sa cedeze in acest moment, chiar daca poate sa mai efectueze o mutare inainte sa ia mat 26.Qh8#.   Negrula cedat prematur, poate!?

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.