Bent Larsen: “Pe vremuri, sahistii nu aveau ambitii atat de serioase” (4)

Incepusem prin primavara sa traducem un interviu foarte interesant cu marele campion Bent Larsen; la vremea aceea Larsen era sarbatorit pentru implinirea a 75 de ani. Intre timp, Bent Larsen a murit, la inceputul lui septembrie, dar acesta nu este un motiv sa nu continuam sa publicam ultimele parti ale interviului.

AICI PUTETI CITI PARTEA I

AICI PUTETI CITI PARTEA II

AICI PUTETI CITI PARTEA III

Urmatorul interviu a aparut pe defunctul site web Kasparov.com in 1998

Bent, ce crezi despre sahul modern? Te impresioneaza cu ceva?

Pe de o parte, au aparut multi sahisti interesanti in ultima vreme. Pe vremuri, sahistii nu aveau ambitii atat de serioase. Apoi a aparut Kasparov in lumea sahului, urmat de un grup de tineri mari maestri, care ne-au aratat foame de lupta si de victorii! Priviti-i pe Shirov, Ivanchuk, si Anand: sunt uimitori! Pe de alta parte, aceste meciuri Kasparov versus computer m-au exasperat. Cat despre sahul avansat (om+computer), este pur si simplu inadmisibil! Este un drum care nu duce nicaieri. Sahul isi pierde misticismul. Nimeni nu va considera sahul ca fiind arta. Este pacat ca insusi campionul este cel care distruge sahul.

Cine crezi ca va deveni succesorul lui  Kasparov la tronul sahului?

Il consideri pe Kasparov ca fiind Campion Mondial?

Este destul de evident- el este cel mai puternic sahist din lume si nimeni nu a putut sa-l invinga intr-un meci pana acum!

Asta nu inseamna ca este Campion Mondial!

Cine este campion atunci? Probabil, Karpov?

Karpov este Campion al FIDE. Cred ca nu exista Campion Mondial in ziua de azi. Mai mult, mi se pare ca un Campion Mondial nu se poate stabili in urma unui turneu in sistemul eliminatoriu. Sincer, este o intrebare foarte complicata.

Care sunt dezavantajele FIDE?

Evident, FIDE are punctele ei slabe. Totusi, este singura organizatie care inca este respectata in lumea sahului. Cred ca Kasparov trebuie sa semneze un tratat de pace cu FIDE. Nu imi place faptul ca in fiecare an el creeaza o structura noua.

Cine crezi ca este cel mai puternic jucator acum?

Da, ai dreptate. Azi Kasparov este cel mai puternic jucator. Cativa ani in urma, Anand era cel mai puternic. Totusi, nimeni nu are titlul de Campion Mondial acum.

Are vreun sens acest titlu in general?

Cred ca nu are, intr-adevar, foarte mult sens. In sah putem la fel de bine sa folosim sistemul din tenis de camp, unde nu exista campion. Prima pozitie din listele rating este destul de suficienta!

Apropo, ce titlu are Fischer in zilele noastre, daca luam in considerare ca in 1992 a jucat un meci revansa impotriva lui Spassky si a fost incununat cu lauri?

O, da. A fost un ‘mare’ meci revansa. (zambeste). Poate ca si eu ar trebui sa disput un meci revansa impotriva cuiva?

Ce viitor are rezervat sahul?

Cred ca sahul are un viitor luminos. Imi place cum se joaca sah acum. Kasparov ne-a aratat la toti un joc foarte bun in aceasta primavara la Wijk aan Zee si Linares!

Ei bine, cine crezi ca ar castiga daca cei mai puternici jucatori din generatia ta,  ar intalni jucatorii din elita de azi, si ar juca la nivelul lor cel mai bun?

Este o intrebare foarte dificila. Cred ca noi am castiga! Totusi, imi place Kasparov ’89 mai mult decat Fischer’72.

(SURSA: CHESSBASE)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.