Kramnik: “Carlsen imi este ‘client’!” (2)

Intr-o dispozitie  excelenta dupa victoria obtinuta fara probleme la Bilbao, Vladimir Kramnik a dat un interviu pentru Sport Express, cel mai vandut ziar de sport din Rusia, interviu in care vorbeste despre situatia din varful sahului mondial, despre recenta scadere de forma a lui Magnus Carlsen si despre sperantele sale de a-si recastiga un loc fruntas in listele ELO.

http://chessintranslation.com/wp-content/uploads/2010/10/Kramnik-at-the-Bilbao-opening-ceremony2.jpg

Vorbesti despre ‘cinci’, dar la inceputul lui septembrie Carlsen a avut un rating ELO care te-a facut sa-ti reamintesti de realizarile fenomenale ale lui Kasarov, al sau ‘Guru’: 2826. Si era inaintea ta, Vladimir, cu 56 puncte…

Situatia in care Carlsen a ajuns atat de in fata celorlalti a fost, dupa parerea mea, nenaturala, cu tot respectul pentru enormul sau talent. Am spus atunci ca ratingul sau nu era din lumea noastra, si o repet acum: Magnus este puternic, foarte puternic, dar deocamdata nu este mai puternic decat Anand sau decat mine. Jucam la aproximativ acelasi nivel, si anticipez ca starea de lucruri din prezent va continua sa fie la fel in viitorul apropiat.

Judecand dupa comentariile de pe blogul sau, Magnus s-a acomodat deja cu rolul sau de lider si a fost foarte afectat de faptul ca nu a reusit sa continue seria de victorii la Bilbao.…

Da, seria lui de victorii a produs o impresie atat de buna, ajungandu-se ca media de pe tot globul sa faca un mare tam-tam, sa inceapa sa considere ca lui Magnus ar trebui pur si simplu sa i se ‘acorde’ din oficiu titlul de Campion Mondial.  Poate ca acele sentimente l-au facut pe tanarul Magnus sa se relaxeze un pic, dar acum acest mic impas ar trebui sa-l ajute sa realizeze ca nu este atat de usor. Nimeni nu o sa-i puna titlul de Campion Mondial pe tava. Are nevoie sa lupte din greu pentru a-l castiga, deoarece in afara de el sunt destui jucatori puternici care pur si simplu n-o sa-i ofere lui titlul.

Tu, Vladimir, esti unul dintre cei care i-au pus in mod constant ‘piedica’ fenomenului norvegian. Se pare ca ai devenit un adversar ‘incomod’ pentru Magnus….

In ceea ce priveste partidele directe, da. Am un scor bun impotriva lui, si l-am batut de asemenea in mod regulat la sah rapid. De acum se poate spune ca sunt un adversar foarte tare pentru el. Putem chiar sa spunem, daca vorbim in jargonul sahului, ca de acum Magnus imi este ‘client’. Dar inteleg perfect ca nu va fi mereu asa, mai ales deoarece timpul lucreaza in favoarea lui. Considerand faptul ca ne vom intalni in Turneul Candidatilor, si de asemenea faptul ca este foarte posibil sa ne intalnim acolo pe o ‘poteca ingusta’, este clar ca va munci foarte serios ca sa-si imbunatateasca jocul impotriva mea. Magnus este tanar, progreseaza, si un aspect principal este faptul ca este puternic din punct de vedere mental. Omul asta nu isi va pierde capul dupa cateva esecuri temporare. Inteleg asta complet si nu imi fac nici o iluzie, dar de acuma asta este mai degraba problema lui, nu a mea.

Nivelul de joc pe care l-ai atins la Bilbao a fost foarte inalt. Am fost in mod special impresionat de viteza cu care ai luat decizii in cele mai complicate pozitii. Te asteapta in ucrand 3 turnee clasice: Memorialul Tal, care incepe in cateva saptamani la Moscova, apoi in decembrie “Londra 2010” si in ianuarie “Wijk-aan-Zee 2011”. Vei fi in stare sa ramai intr-o asemenea forma impresionanta pe o durata atat de lunga de timp?

Este adevarat ca sunt multumit cu forma pe care o am acumIt’s true that. Mintea imi functioneaza bine si nu ma simt obosit. Dupa Bilbao nu ma simt deloc obosit, as fi gata sa iau loc la masa de joc chiar acum si sa incep un nou turneu. Ar fi bine sa-mi mentin aceasta forma in viitoarele turnee, dar forma sportiva este ceva eluziv. Niciodata nu stii cand ajungi in varful formei sportive, si cannd iti iesi din forma din nou. Trebuie sa continui muncesti ca un profesionist si sa continui sa joci in acelasi mod, sau poate chiar mai bine. Mai mult, acuma exista o motivatie suplimentara, daca joc la fel de bine si la Moscova exista sansa sa ocup primul loc in lista ELO din ianuarie 2011.

Ratingul tau dupa Bilbao este 2791. Anand, care este momentan pe lopcul 1, are, has 2803. Nu este o diferenta mare. Probabil trebuie sa castigi doua partide in plus, fata de rezultatul ‘asteptat’ bazat pe formula ELO?

Da, ceva de genul asta, Dar adversarii mei vor juca de asemenea si vor incerca sa-si imbunatateasca ratingurile. Superturneul de la Nanjing incepe pe 2o octombrie, cu Anand, Carlsen si Topalov printre participanti. Suntem chiar unii langa altii in clasamentele ELO si situatia se poate schimba in cel mai neobisnuit mod.  Dar nu imi voi face eu griji pentru altii. Trebuie ca eu sa joc bine si atunci voi avea sansa sa jung in varful listelor ELO din nou.

http://chessintranslation.com/wp-content/uploads/2010/10/Players-in-Nanjing.jpg

Jucatorii la ceremonia de deschidere a superturneului de la Nanjing| foto: ChessVibes

In orice caz turneul de la Moscova este important pentru mine, deoarece intotdeauna un jucator vrea inmod special sa joace bine la el acasa. Nu stiu daca voi putea sa mentin forma excelenta pe care am avut-o in Bilbao. Nu pot sa dau asigurari dar sunt un profesionist si am o mare experienta, stiu cum sa incerc sa fac asta. Pot doar sa zic un lucru: sunt mai motivat cand joc in Rusia.

Inainte de Olimpiada intr-un interviu pentru Sport Express mi-ai spus ca planuiesti sa-ti aduci sotia Maria si fetita Maria in Bilbao. Ai reusit sa faci asta?

Am reusit sa trec pe acasa si sa-mi vad familia pentru o zi dupa Olimpiada.

Planuiesti acum sa-ti aduci fetita Dasha in prima ei calatorie in Rusia pentru Memorialul Tal?

Turneul este prea dur, asa ca voi calatori singur. Fetita mea nu are inca nici doi ani si eu continui sa sufer de lipsa de somn. La un turneu mai putin semnificativ, probabil cel din Nice de la primavara, probabil ca imi voi scoate fetita in lume.

SURSA: http://www.chessintranslation.com/2010/10/kramnik-for-now-magnus-is-my-client/

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.