Finaluri – Activizarea Turnurilor

Acum ceva timp a fost la noi pe blog un serial numit Activizarea turnului in finalul partidei si importanta ei“. Pe aceeasi tema, ca o completare, am gasit un articol foarte interesant pe unul dintre blogurile pe care le urmaresc, si ma grabesc sa il traduc pentru dumneavoastra.

Regula majora a finalurilor de turnuri este trebuie sa ne activizam turnul. Cand ne uitam la o anumita pozitie, de obicei este evident daca turnul nostru este sau nu activ. Totusi, simtind momentul si gasind oportunitatea tactica de a ne activa turnul necesita un pic de experienta si judecata. Un corolar important al regulii de mai sus este ca trebuie de asemenea sa pasivizam turnul adversarului.

rookmoves

Ce anume face ca un turn sa fie considerat activ?
1) ataca pionii adversarului si protejeaza proprii pioni
2) poate sa atace regele adversarului sau sa limiteze raza lui de actiune
3) are libertate de manevra, astfel incat zugzwangul nu este niciodata o problema
3) daca exista coloane deschise sau linii vitale intr-o pozitie- controleaza una dintre ele.

Ca sa fiu un pic mai specific- iata un exemplu aparut intr-un magazin de sah canadian acum cativa ani:

Juma – Kazakevich, Canadian Junior Championship, 2004
image Negrul muta.

CONTINUAREA PARTIDEI: In partida Negrul a jucat 32….Kg7? Centralizarea regelui nu poate fi gresita in principiu , dar momentul nu este cel potrivit. Albul a raspuns cu 32. a4! si partida s-a incheiat remiza cateva mutari mai tarziu in aceasta pozitie:

image

Negrul nu poate sa faca nici un progres. Turnul sau este un pic mai activ, dar nu se zareste nici un zugzwang. Pionul dublu in plus de pe ‘f’ si-a pierdut o mare parte din valoare, si aducerea regelui Negrului pe flancul regelui ar costa pionii de pe flancul regelui.

CONTINUAREA CORECTA: Mult mai bine era 32… Rc3! 33. f4 Ra3
image

Turnul Negrului ataca simultan atat pionul a2 cat si pionul g3. Un asemenea plasament al turnului, care se asigura ca pionul ‘a2’ nu muta, este standard pentru un final de turnuri (spre exemplu, uitati-va la finalul partidei Rubinstein-Lasker, 1909, daca nu l-ati vazut deja). Analiza mea duce la victorie pentru Negru in toate liniile, dar la tabla este suficient sa gasim continuarea care da cele mai bune sanse de castig, si aceasta ar fi cea de mai sus. Eventual am ajunge la o pozitie dupa cum urmeaza:

image

Albul la mutare. Albul este in zugzwang, deoarece turnul sau nu are mutari, astfel ca urmeaza sa piarda intrucat regele Negrului ameninta sa invadeze pozitia sa prin g4.

Aceleasi lucruri le putem gasi si in propriile partide. Intr-o partida de-a mea (N.T.- este vorba de autorul articolului de pe Chessblogger) de asemenea nu am reusit sa-mi activizez turnul intr-o situatie destul de similara.

Nathani – Jiganchine, BC Junior Championship, 2001

image
Negrul muta.
GAME CONTINUATION: M-am hotarat sa joc ‘la siguranta’ , sa pastrez pe tabla cat mai multi pioni, si am renuntat la avantaj plasandu-mi gresit turnul:
27… Rb7? 28. Ra6 Rc7.
image

Turnul Negrului este pasiv, un pion in plus nu inseamna mult aici, partida ar trebui sa se incheie remiza.
CONTINUAREA CORECTA
: Aveam la dispozitie o optiune mult mai buna care mi-ar fi mentinut turnul activ:
27… Rb5! 28.Rxa7 Rxe5 29. Kg3 Rc5 30. Ra2 Ke7
image

Negrul are un pion in plus, si are un turn mai activ. Jucatorii mai puternici pot sa ma corecteze, dar in aceasta pozitie am sanse mult mai mari de victorie decat am obtinut in partida.

(SURSA http://roman-chess.blogspot.com/2010/10/chess-endgames-keeping-rook-active.html)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.