- 20 oct. 2010
Matul zilei (343)
Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:
Citeste Articolul- 10
- 671
- 10
Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:
Citeste ArticolulVă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1954 a jucătorului de șah rus Nikolai Dmitrievici Grigoriev și care a compus peste 300 de studii de finaluri cu regi și pioni pe tablă.
Citeste ArticolulUpdate 18,03
4.Maestra internationala, Margareta Perevoznic, cetăţean de onoare al municipiului Iaşi
* Maestra Internaţională de Şah Margareta Perevoznic a descoperit şi antrenat majoritatea valorilor în “sportul minţii” din străvechea capitală a Moldovei
Citeste ArticolulCorespondenta de la Sorin M. – Canada
M-am tot gandit ca sa scriu o prefata sau sa nu o fac?!? Insa am zis sa scriu cateva cuvinte, mai ales ca ne dorim cat mai multe initiative ale sahistilor de acest gen. Pentru cei care au usurinta de a scrie si a se exprima gandurile intr-un articol, va prezentam unul cu o viziune interesanta, plina de elemente originale si un limbaj spiritual al autorului. Incercam sa facem de acum incolo lobby pentru materialele care contin sah si lucruri utile pentru sahisti, incercand sa scoatem blogul din sfera polemicilor si discutiilor interminabile, care speram ca se vor mai incheia sau spiritele se vor mai linisti. Se pare ca avem nevoie mai mult ca oricand de sah, desi spiritele se incing cu mult mai repede decat in alte epoci, criza se adanceste in Romania, iar de la centru se transmite subliminal mesajul:” Sahul nu este o prioritate sau avem altceva important de facut!” .
Desi subiectele care starnesc polemici vor mai fi, incercam sa oferim o alternativa si pentru sahistii care vor articole despre sah. Daca am ramas dator lui Sorin, cautand sa aleg un moment bun pentru publicat, nu voi mai ramane de acum, mai ales ca tratarea sa originala ne-a placut la mai multi din echipa. Mult succes Sorin si multumiri din partea echipei pentru eforturile tale sustinute, pentru a scoate la lumina un articol reusit! Se vede ca ai avut pofta de viata si de sah!
A5. Daca nimic nu merge, ma pot totusi apara, fara serioase consecinte negative?
Citeste ArticolulCiteste Articolul
Acum ceva timp a fost la noi pe blog un serial numit “Activizarea turnului in finalul partidei si importanta ei“. Pe aceeasi tema, ca o completare, am gasit un articol foarte interesant pe unul dintre blogurile pe care le urmaresc, si ma grabesc sa il traduc pentru dumneavoastra.
Regula majora a finalurilor de turnuri este trebuie sa ne activizam turnul. Cand ne uitam la o anumita pozitie, de obicei este evident daca turnul nostru este sau nu activ. Totusi, simtind momentul si gasind oportunitatea tactica de a ne activa turnul necesita un pic de experienta si judecata. Un corolar important al regulii de mai sus este ca trebuie de asemenea sa pasivizam turnul adversarului.
Citeste Articolul
Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.
Cristina Foisor 2415 – Nicholas Curien 2215
Biel 1997 · Semi-Slav: 5.e3 (D45)
O frumoasa finalizare dintr-o partida jucata de Karpov impotriva lui Morovic-Fernandez, la Las Palmas, in anul 1994.
Albul muta si castiga
Citeste Articolul
Fii la curent cu ultimele postari