Interviu cu fosta Campioana Mondiala Nona Gaprindashvili

Nona2.jpg

Poti sa ne spui cateva cuvinte despre tine?

M-am nascut in orasul Zugdidi din vestul Georgiei intr-o familie cu 6 copii, dintre care 5 frati, eram singura fata. Din pacate, doar 3 dintre cei 5 mai sunt printre noi. Am crescut jucandu-ma cu baietii deoarece erau putine fete prin vecini. Tatalui meu ii placea sa joace sah, si de la el am invatat si eu sa joc, si pe masura ce am crescut am inceput sa-l iubesc. De fapt, adesea se organizau turnee la noi acasa. Pe cand aveam 12 ani, am aflat printr-o intamplare ca va avea loc in curand la Batumi Campionatul Georgiei pe echipe de juniori. Deoarece nu erau fete care jucau sah la noi in oras, mi s-a oferit sansa sa joc in echipa de baieti. Am avut destul de mult succes acolo, si antrenorul georgian Karseladze m-a remarcat si i-a sfatuit pe parintii mei sa se mute la Tbilisi pentru ca eu sa ma pot dedica in mod serios sahului. Doi ani mai tarziu, am obtinut locul doi in Campionatul Georgiei, si incepand cu anul 1956 am castigat majoritatea turneelor la care am participat.

Esti de acord cu faptul ca sahul este viata ta?

Ca sa fiu sincera, de cate ori ma gandesc la mine, ma gandesc ca intr-adevar Nona Gaprindashvili intelege doar sahul, si nu imi pot imagina viata fara sah.  Si trebuie sa marturisesc ca sahul nu m-a oprit de la nimic, deoarece datorita sahului am reusit sa ma realizez in viata.

Care a fost cea mai fericita zi din viata ta?

Ziua in care am devenit campioana mondiala. Am luat un tren spre casa, spre Georgia, de la Moscova, si incepand cu  Sukhumi, lumea s-a adunat sa ma felicite.  Trenul a facut cateva opriri neprogramate, deoarece multimi mari de oameni au fortat trenul ca sa se opreasca pentru a-si exprima fericirea. Si cand in cele din urma am ajuns la Tbilisi, scena a fost indescriptibila. Tatal meu si-a pierdut pantofii in aglomeratia creata de fanii entuziasti… cu adevarat o zi de neuitat.

Nona1.jpg

Ce caracteristici ale personalitatii le apreciezi mai mult la oameni? Si in mod specific la sahisti?

In primul rand ma uit la umanitatea dintr-o persoana, indiferent cine este el sau ea, sau cu ce se ocupa. Oricine ar fi, trebuie sa aiba valori umane. Pentru a ajunge un sahist puternic, consider ca cineva trebuie sa aiba: un talent natural pentru sah, nervi tari, un profil psihologic ferm, si o constitutie puternica.

Ce parere ai despre participantele de la Cupa Mondiala de la Jermuk?

Majoritatea turneului a trecut deja. Doar o jucatoare arata un joc stabil si puternic: Nana Dzagnidze.  Desigur, Tatiana Kosintseva joaca bine de asemenea. Sunt sigura ca fiecare dintre participante ar fi putu sa joace mai bine decat au facut-o.

(SURSA: http://jermuk2010.fide.com/interview-with-nona-gaprindashvili.html)- Interviu luat cu ocazia turneului feminin contand pentru Cupa Mondiala din luna iulia de la Jermuk.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.