Botosani: Nicoleta Zoiţanu a strâns zeci de premii cu şahul

Adolescenta este pasionată de sportul minţii de când avea şapte ani şi a câştigat 50 de competiţii. Nicoleta a descoperit tainele şahului înainte de a învăţa să citească.

Nicoleta Zoiţanu

Botosani: Nicoleta Zoiţanu

„Prima partidă de şah a fost cu tatăl meu. Atunci a câştigat el, dar eu am prins gustul acestui sport şi am vrut să învăţ cum se joacă“,  a spus Nicoleta.

S-a înscris la Palatul Copiilor din dorinţa de a se perfecţiona. „Am rugat părinţii să mă înscrie la doamna Silvia Diaconu, la Clubul de şah. Acolo, în fiecare weekend, petreceam câte două ore făcând mutări pe tabla de şah. Exersând, am devenit mai bună şi am început să particip la competiţii“, a completat  Nicoleta.

De-a lungul anilor, eleva a adunat numeroase premii. De la fiecare competiţie la care a participat s-a întors cu câte o diplomă sau un trofeu. Ultimul an şcolar i-a adus Nicoletei cinci premii I la şah în competiţii judeţene, dar şi naţionale. „Cel mai important moment a fost anul trecut când am participat la un concurs naţional la Constanţa. Au venit şi elevi mai mari decât mine din alte judeţe şi am fost foarte bucuroasă să aflu că mă număr printre cei mai buni“, a spus adolescenta.

Paşi în viaţă ca la şah

Nicoleta îşi doreşte să-şi mărească colecţia de diplome şi aspiră acum la premii în competiţii internaţionale. „Deşi colegii mei cred că este un sport plictisitor, nu este deloc aşa. E un sport care mi-a dezvoltat gândirea şi m-a ajutat să-mi fac prieteni noi. Şahul este un joc în care trebuie să te implici afectiv, să ai autocontrol“, a precizat tânăra.

Profesorii se mândresc cu premianta la şah care este printre primii din clasă. „Este o fată bună la învăţătură şi ceea ce este mai important: fiecare mutare o face cu mare atenţie în viaţă, exact ca şi pe tabla de şah. Ne mândrim cu ea şi prevăd că va avea rezultate deosebite şi pe viitor, dacă va pune în continuare la fel de multă pasiune în acest sport al minţii“, a declarat Elena Alecsa, unul din profesorii fetei. Acum, fata îşi învinge tatăl la fiecare partidă de şah la care îl provoacă, dar  are competitori pe măsură: surorile ei.

„Cu tatăl meu câştig acum fiecare partidă, însă atunci când joc cu surorile, mai şi pierd pentru că şi ele merg la cursuri de şah“, a adăugat Nicoleta.

Profil
Născută
: 4 decembrie 1996, Botoşani.
Studii: Este elevă în clasa a VII-a la Colegiul Naţional „A. T. Laurian“.
Familie: Are un frate şi trei surori.

Ce-i place
Îi place să-şi petreacă timpul liber cu prietenii, să citească şi să asculte muzică.

Ce nu-i place
Nicoletei nu-i plac persoanele care folosesc un limbaj vulgar, manelele şi filmele horror.

Scris de Carmen Stanciu pe http://www.adevarul.ro

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.