Colosseum Giurgiu s-a comportat onorabil la prima participare in divizia A (2)

AICI PUTETI CITI PARTEA I

O scurta paranteza in ceea ce priveste runda a 3-a. In aceasta runda a avut loc derbyul diviziei A, intre cele mai bune echipe de la acest nivel, intre C.M. Sah Baia Mare si  CSU Ploiesti. Marele derby s-a incheiat 3-3 dupa cateva minute, remize la toate mesele.

Runda 4: Colosseum Giurgiu- Cugir 3-3

A fost un meci pe care puteam sa-l castigam, dupa care era sa-l pierdem, dar in cele din urma….

Pe masa 1 Cristi Mures s-a asezat foarte solid cu Albele si a acceptat propunerea de remiza venita din partea IM Bogdan Dan. AS a facut o noapte alba, pregatind special pentru acest meci o deschidere pe care nu o mai jucase niciodata. El a profitat de forma slaba aratata la aceasta divizie de catre FM Dragomirescu Calin si a adus fara prea mari emotii prima victorie pentru noi in acest meci. Din respect pentru adversarul sau, un jucator mult mai bun decat reiese din aceasta partida, AS prefera sa nu comenteze pe blog ceea ce considera a fi cea mai buna partida a sa de la aceasta divizie. Cugirul a echilibrat scorul in partida Iulian- Valceanu, Iulian fiind depasit destul de clar. Mihaita a avut probleme mari in deschidere, dar a gasit o metoda creativa de a ramane in meci, iesind cu regele in centrul tablei la mutarea 10 intr-o pozitie cu aproape toate piesele pe tabla!

Mihaita, un jucator care nu se teme sa iasa cu regele in centrul tablei

Arghirescu,Andrei (2045) – Petre,Mihai (1771) [A00]

CAMPIONATUL NATIONAL PE ECHIPE  DIVIZIA A, Mamaia (4.3), 06.10.2010

Negrul se afla in dificultate intrucat Albul ameninta sa patrunda cu dama la g7, si astfel sa ia pionul de la h7…

11…Kd7!? O solutie ingenioasa a problemei aparute pe tabla; si mai interesant este faptul ca Negrul a reusit pana la urma sa reziste cu regele in centru ½–½

Indianul a obtinut o pozitie foarte buna de atac impotriva maestrului Tincu Radu (Tincu Radu a fost cel mai bun jucator al diviziei pe masa 3, cu 7/9, obtinand atac decisiv. Furat de multiplele posibilitati ofensive, Indianu a ignorat complet amenintarile adversarului, si a primit mat! Ratare cu poarta goala!!!

Petrescu,Cristian (2090) – Tincu,Radu-Laurentiu (2167) [A00]

CAMPIONATUL NATIONAL PE ECHIPE DIVIZIA A, Mamaia (4.3), 06.10.2010

[AS]


35.Bg5?! [Dupa 35.Nf3 Negrul putea sa cedeze linistit] 35…Qc8 36.Qxd6?? [36.Bh6! si Albul este in continuare castigat 36…Qxe6 (36…gxh6 37.Qxh6) 37.Bxg7+ Kg8 38.dxe6 +- 38…Rfa8 39.Bf6] 36…Qc1+ 37.Kg2 Ra1


Albul primeste mat imparabil in toate variantele. Va vine sa credeti un asememea deznodamant la o asemenea pozitie? 0–1

Era 2-3 in loc de 3-2, si Dan Nuta avea un pion in minus cu Negrul, impotriva maestrului Craciun Ovidiu. S-a ajuns la un final de dame si pioni pe care Craciun l-a jucat din ce in ce mai slab si Dan Nuta din ce in ce mai bine.

Dan Nuta a fost cel mai constant om al echipei

3-3, incredibil! Inainte de meci ne-ar fi multumit un egal, dar dupa cum au stat lucrurile am simtit ca s-a ratat de putin victoria.

Una din surprizele acestei editii s-a inregistrat in meciul CS Deva- C.M. Sah Baia Mare, echipa din Deva castigand surprinzator cu 3,5-2,5.

Fetele noastre au pierdut cu 0-2 la C.S.M. Craiova, echipa ce a dominat autoritar competitia, facand doar un egal si castigand toate celelalte meciuri cu 2-0.

Runda 5: C.M. Sah Baia Mare- Colosseum Giurgiu 4,5-1,5

Baia Mare era una dintre marile favorite la promovarea in Superliga, si unul dintre meciurile pe care multi pronosticau ca-l vom pierde cu 6-0. Lucrurile nu au stat chiar asa, desi Cristi Mures s-a odihnit si am urcat toti o masa.  Meciul a inceput cu o remiza rapida la Dan Nuta, care a egalat repede cu Negrul in fata FM Szabo Attila. Mihaita a fost depasit destul de usor de catre experimentatul FM Pessi Emil, ceea ce nu ne-a surprins. Am echilibrat scorul pe masa 6, unde simpaticul Dombi Rudolf a gafat grav si i-a permis lui Dan Gheoalda inca o victorie. Eram in meci si stateam binisor pe mesele unde se mai juca. Pana la urma si-a spus cuvantul valoarea si experienta, care era de partea celor de la Baia Mare. Indianul a atacat foarte frumos, cu obisnuitele sale sacrificii si artificii. FM Bonte Andrei s-a aparat precis, si in cele din urma Indianul a intrat in criza de timp, s-a supercombinat si a pierdut mult material. AS a fost prins cu lectia neanvatata de catre GM Grigore George, si s-a chinuit multe mutari intr-o pozitie in care ramasese inca din deschidere cu un nebun rau. Chiar si asa, erau ceva sanse de remiza, dar o gafa facuta in momentul in care  se afla cu gatul intors spre partida Indianului, i-a curmat lui AS suferinta.

Grigore,George-Gabriel (2536) – Stanca,Adrian (2253) [A00]

CAMPIONATUL NATIONAL PE ECHIPE DIVIZIA A, Mamaia (5.4), 07.10.2010

[AS]


Negrul are un nebun ‘rau’, spre deosebire de calul ‘bun’ al Albului, si este slabit puternic pe campuri Albe, si are mai multi pioni slabi. Chiar si asa, este nevoie de ceva munca din partea Albului ca sa castige… 27…Bb4?? …sau de o gafa din partea Negrului 28.Nf2!


O mutare ‘linistita’ de cal dupa care Albul castiga fortat un pion, si o data cu el, partida, spre ex: 28.. .Bd6 29.Ng4 +- 1–0

Iulian a luptat si el foarte bine, dar la sfarsit tanarul si valorosul Hajbok a rasuflat usurat. 1,5-4,5, un scor care reflecta totusi diferenta de valoare dintre 2 echipe cu obiective si perspective diferite in acest moment.

Intrata in echipa de fete in locul Andradei Cioteanu, Anca Marinescu a contribuit la victoria cu 1,5-0,5 in meciul cu Callatis Mangalia.

Anca Marinescu a contribuit la 3 victorii in cele 4 meciuri in care a jucat

Runda 6: Colosseum Giurgiu- CSU Ploiesti 0,5-5,5

Ziua de joi (una dintre cele doua zile cu runde duble) a fost cea in care am avut de infruntat cele doua echipe mari ale diviziei A, Baia Mare si CSU Ploiesti. Deja eram foarte obositi dupa meciul cu Baia Mare, si nu am mai opus nici o rezistenta. A reintrat la noi Cristi Mures si s-a odihnit Dan Nuta.

Meciul nu a avut nici o intriga, noi am miscat ceva doar la vreo 2 mese. Dan Gheoalda a facut remiza ce ne-a scapat de un 0-6 poate prea dur. Iulian a fost si el foarte aproape de o remiza cu Negrul impotriva lui Voiteanu.

Nu putem sa trcem peste doua frumoase realizari ale lor in acest meci. Este superb zugzwangul din pozitia finala a partidei Indianul- Baratosi.

Indianul a avut dureri mari de cap in timpul partidei cu Baratosi

Petrescu,Cristian (2090) – Baratosi,Daniel (2369) [A00]

CAMPIONATUL NATIONAL PE ECHIPE DIVIZIA A, Mamaia (6.2), 07.10.2010

28…Bc5


Turnul Albului nu poate sa mure, la fel si calul, nebunul si regele. Motivele sunt evidente. Indianul este prins si legat fedeles. El nu mai are la dispozitie decat cateva mutari de pioni care se vor epuiza repede, dupa care Indianul pierde material, deoarece va fi nevoit sa mute turnul, calul, nebunul sau regele.

0–1

De asemenea foarte frumos si sacrificul care a incheiat partida Doru IonescuAS.

AS a incercat in zadar sa scape de ciomageala

Ionescu,Doru-Alexandru (2387) – Stanca,Adrian (2253) [A00]

CAMPIONATUL NATIONAL PE ECHIPE DIVIZIA A, Mamaia (6.2), 07.10.2010

[AS]


26.Rxf6! Qxf6 27.Rf1 Nd5 [27…Qg7 28.Rf7 Nd5 29.Qxc5 +- Negrul pierde dama] 28.Qh6


1–0

Fetele ne-au adus din nou bucurie, 2-0 cu C.M. Sah Baia Mare.

(VA URMA)

AICI PUTETI CITI PARTEA III

ALTE POSTARI RELEVANTE

  • calin_dragomirescu

    AS imi pare rau ca nu ai publicat partida cu mine ca e intr-adevar o foarte buna realizare din partea ta si pe mine nu ma deranja deloc daca o publicai. Chiar eram curios sa vad cum apreciezi pozitia inainte de gafa mea monumentala Rf2, insa pe ansamblu alegerea deschiderii si intregul tau joc a fost foarte inspirat, felicitari. Cat despre meci in ansamblul sau a fost intr-adevar dramatic. Dupa ce Indianul a ratat incredibil si Radu Tincu a castigat am mai facut eu o prostie, am acceptat remiza in partida juniorilor deoarece nu vedem cum pierde Ovidiu. Toate cele bune si succes in continuare.
    Calin Dragomirescu, Timisoara

    octombrie 13, 2010 - 9:59 am Raspunde
  • Dobre Claudiu-Cristian

    Baratosi a facut 7.5/9 (e adevarat, a jucat vreo 2 partide si pe masa 2) deci el a fost, de fapt, golgheterul mesei 3!

    octombrie 13, 2010 - 12:48 pm Raspunde
  • Anonim

    Interesant articol si felicitari tuturor! Stiri despre Divizia B aveti? Multumesc mult si succes in continuare!

    octombrie 13, 2010 - 7:41 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Da domnule Dragomirescu …asta da gafa sa nu l lasi pe Arghirescu sa joace in pozitia aceea pana la sfarsit.Era unul dintre cele mai sigure puncte!Asa ati facut o echipa fericita …egal cu Cugirul unde Ineul a pierdut cu 6-0!

    octombrie 13, 2010 - 10:13 pm Raspunde
  • Calin_dragomirescu

    Asa e Ovidiu, trebuia sa il las pe Arghirescu sa mai joace, insa am vrut sa ma asigur sa o sa fie 3.5 – 2.5. Ce sa fac, nu am mai fost niciodata capitan, am invatat ceva din greseala asta.

    octombrie 13, 2010 - 11:13 pm Raspunde
  • Dobre Claudiu-Cristian

    Despre Divizia B… jucatorul Stroescu Gheorghe (pe care nu il cunosc personal, insa l-am vazut “in actiune” in ultima runda), fara ELO, a facut 7/7 pe masa 3 (jucand mai mult pe masa 2) si a avut performanta ELO de peste 2800. Evident, asta in conditiile unei medii ELO nu foarte ridicate, insa oricum cred ca o asemenea performanta merita sa fie mentionata. Nu e niciodata usor sa faci 100%, mai ales daca esti outsider in mai toate partidele – eu unul il felicit sincer!

    octombrie 14, 2010 - 12:12 am Raspunde
  • edinfo

    Atentie!
    Cred ca ”prietenii” au virusat iar site-ul.

    octombrie 14, 2010 - 5:44 am Raspunde
  • Cosmin

    Salut Claudiu.

    Multumim pentru aprecieri. O sa ii transmit domnului Stroescu. A fost intr-adevar cel mai bun jucator de la noi din echipa si aproape cel mai bun din serie, dupa parerea mea.
    Inca o data multumim si felicitari si voua pentru calificare!

    Succes in Superliga!

    octombrie 14, 2010 - 9:32 am Raspunde
  • Dobre Claudiu-Cristian

    Multumesc!

    octombrie 14, 2010 - 12:44 pm Raspunde
  • rdan

    performanta elo de peste 2800 ??…hai sa fim seriosi..alea sunt fictive..nu intereseaza pe nimeni…performanta ELO reala se calculeaza pe site-ul FIDE in functie de media ELO a adversarilor si de procentajul obtinut…si nici macar aia nu e corecta…ca se pune prea mult accent pe medie…decat pe rezultatul propriu-zis..

    octombrie 14, 2010 - 2:14 pm Raspunde
  • Horia Geaman

    In legatura cu partida Arghirescu – Petre, o alta posibilitate de aparare era bine-cunoscuta manevra din Apararea Pirc 1…Cg8!? si daca 2.Dg7 atunci Df6.

    Exista vreun loc de unde se pot lua partidele complete?

    octombrie 14, 2010 - 4:35 pm Raspunde
  • Adrian Stanca

    Horia Geaman: mersi pentru observatie. Cat despre partide, ele exista pe siteul FR Sah, mai putin ultimele 2 runde de la masculin.

    octombrie 14, 2010 - 4:41 pm Raspunde
  • Dobre Claudiu-Cristian

    Performanta de 2803 afisata pe chess-results este calculata corect. Media ELO este 2003 iar procentajul 100%, ceea ce, daca ne uitam in tabel, inseamna ca performanta este egala cu media ELO + 800 de puncte, adica fix 2803.
    Ca nu ne convine noua sau nu ni se pare intru totul relevant (deoarece, desigur, este mai usor de realizat o performanta de 2803 la o medie ELO a adversarilor de 2003 decat la o medie ELO a acestora de 2500, sa zicem) este altceva. Cert este ca, statistic vorbind (pentru ca pe statistica se bazeaza sistemul de evaluare a performantelor jucatorilor de sah si nu numai gandit de profesorul Arpad Elo), acesta este eloul minim pe care trebuie sa il aiba un jucator pentru ca punctajul pe care e de asteptat sa il realizeze la o medie a adversarilor de 2003 sa fie 7/7.
    Nu e nimic fictiv in asta si nu cred ca e cazul sa facem pe desteptii numai de dragul de a face pe desteptii!

    octombrie 15, 2010 - 12:30 am Raspunde
  • Dobre Claudiu-Cristian

    Si cred ca, de fapt, problema in cazul de fata e ca se pune accentul mai mult pe rezultat decat pe medie si nu invers!

    octombrie 15, 2010 - 12:32 am Raspunde
  • Deschapelles

    Intr-un articol recent pe Chessbase, s-a discutat exact problema unui rating nerealist atunci cand un jucator face punctaj maxim. O solutie ar fi sa calculezi acest rating adaugand o runda extra in care jucatorul in cauza face remiza cu un alt jucator cu acelasi ELO ca al lui, si se ajunge la un rezultat ceva mai ok…

    octombrie 15, 2010 - 11:43 am Raspunde
  • rdan

    http://ratings.fide.com/calculator_rp.phtml

    7 din 7 la medie elo 2003 inseamna performanta ELO de 2091 !

    Alea care le vezi tu pe chess-results sunt fictive…sunt pt clatit ochii…cele de pe FIDE conteaza.

    octombrie 15, 2010 - 12:27 pm Raspunde
  • Dobre Claudiu-Cristian

    🙂 Daca tu crezi ca 7/7 la media ELO x rezulta intr-o performanta egala cu x+88 e clar ca nu avem ce discuta pe tema asta… Chiar nu stiu cum sa iti explic cat de aberanta e afirmatia respectiva daca nu-ti dai seama si singur. Nu-mi pot imagina cum ar putea cineva care stie cat de cat cum functioneaza sistemul ELO sa pretinda vreodata asa ceva.
    Evident, calculatorul de pe ratings.fide.com calculeaza numai aberatii (variatia ELO + media ELO a adversarilor, din cate imi dau eu seama, astfel ajungand la 2091, adica o chestie care n-are absolut nici o relevanta si nu inseamna, de fapt, nimic, mai ales ca e stabilit arbitrar un k=25), in nici un caz performanta ELO!
    Ce a zis Deschapelles este, pe de alta parte, cat se poate de pertinent. Si eu stiam de metoda asta. Nu-mi dau seama exact cum s-ar aplica ea in cazul de fata, deoarece jucatorul in cauza nu are ELO, dar banuiesc ca exista o solutie si la problema asta si se poate, intr-adevar, obtine o cifra exacta (nu un minim, ceea ce este, in acest caz, numarul 2803).

    octombrie 15, 2010 - 6:52 pm Raspunde
  • cosmin

    Domnule Rdan,

    Nu pretinde nimeni ca valoarea ELO a domnului Stroescu este 2803. Pe de alta parte, 2091 este aberant, in conditiile in care 2 dintre adversarii intalniti au ELO de peste 2100, unul avand in jur de 2230.
    Consider ca valoarea corecta se situeaza undeva in jurul valorii de 2250.
    Oricum, cred ca domnul Dobre Claudiu a vrut sa scoata in evidenta rezultatul de 7/7 obtinut si nu performanta ELO.
    Inca o data se confirma ca aprecierea adevarata vine de la jucatori si oameni valorosi.
    Propun sa inchidem aici discutia pe tema asta, deoarece articolul se refera la performantele echipei Colosseum Giurgiu.

    Numai bine.

    octombrie 16, 2010 - 5:26 pm Raspunde
  • mihaita2010

    In partida cu Arghirescu se putea intampla orice…
    nu era clara victoria lui
    cel putin in pozitia de final …timpul pe ceas il aveam mic amandoi

    octombrie 17, 2010 - 2:27 pm Raspunde
  • Horia Geaman

    Sint de acord cu Mihaita2010; pozitia in care s-a dat remiza era neclara si nu justifica prin ea insasi jocul la cistig.

    octombrie 20, 2010 - 4:50 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.