Botoşani: Silvia Diaconu: „Şahul te ajută să devii înţelept“

Conduce de 14 ani cercul de şah de la Palatul Copiilor din Botoşani şi a obţinut sute de premii cu elevii săi.

Pasiunea pentru şah a descoperit-o în clasa a VI-a, când s-a înscris la cursurile organizate de Clubul Voinţa. Tot aici l-a cunoscut şi pe cel care avea să-i devină, mai târziu, partener de viaţă şi principalul adversar pe tabla de şah.

Silvia Diaconu

„Soţul meu era antrenor de şah. El m-a ajutat să-mi deschid mintea şi să înţeleg şahul“, a spus Silvia Diaconu. Abia după 16 ani a reuşit să facă performanţă, când a participat la Concursul Naţional de Şah. „Jucam din plăcere. Nu voiam să obţin titluri şi premii. La Botoşani nu exista lot feminin de şah şi m-am legitimat la Clubul Voinţa Buzău. La 28 de ani am obţinut titlul de candidat maestru. Viaţa mea s-a schimbat din acel moment“, a mărturisit botoşăneanca.

În 1996 a devenit primul profesor de şah din judeţ şi a pornit în „căutarea diamantelor“ şi şlefuirea lor. De 14 ani, Silvia Diaconu conduce cercul de şah de la Palatul Copiilor. Peste 2.000 de copii cu vârste între 5 şi 18 ani i-au trecut prin mâini. Doar cinci dintre ei au reuşit să facă performanţă şi să joace acum la cluburi mari din ţară. „Pentru acest sport trebuie să fii inteligent peste medie, să ai răbdare şi să ai o bună intuiţie. Vârsta de cinci ani este cea mai bună pentru începerea acestui joc dacă vrei să faci performanţă“, a spus profesoara.

Ţine lecţii gratuite
Ea a obţinut alături de copiii pe care îi antrenează sute de premii la concursuri naţionale şi internaţionale. „Bucuria cea mare este că obţinem performanţe frumoase dar, mai ales, că aceşti copii îşi deschid mintea“, a mai spus antrenoarea. Silvia Diaconu a pus bazele Asociaţiei Judeţene de Şah care, de cinci ani, sprijină copii săraci, dar inteligenţi, care doresc şi pot să facă perfomanţă în şah.

Mai mult, antrenoarea merge în grădiniţele din oraş şi le predă gratuit şahul celor mici. „Şahul este sportul care te ajută să devii înţelept şi să ştii exact ce îţi doreşti“, a mai spus Silvia Damian.

Profil
Născută. 18 noiembrie 1956, la Botoşani.
Studii. Şcoala Naţională de Antrenori de Şah din Bucureşti; Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport la Iaşi.
Familie. Este căsătorită, are doi copii.

Întrebări şi răspunsuri
Care este cea mai importantă calitate în şah?
Cu siguranţă răbdarea, dar şi puterea de a intui mişcările celuilalt.
Câţi reuşesc să înţeleagă şahul şi să facă performanţă?
Puţini sunt cei care ajung la acest nivel. În 14 ani de carieră cred că am reuşit să scot cinci perfomeri din peste 2.000 de cursanţi.

Scris de Mihaela Iacob pe www.adevarul.ro

2 Comentarii

  • mihai

    as dori sa iau urgent legatura cu d-na diaconu
    sunt din iasi

    noiembrie 20, 2010 - 5:41 am Raspunde
  • am pierdut nr dvs de telefon si as dori da iau urgent legatura cu dumneavoastra mihai din iasi

    am pierdut nr dvs de tel cand mi l-ati dat la Vaslui si as dori sa iau legatura cu dvs pt nationalele pe echipe (e posibil o dubla legitimare in aceasta perioada )

    iulie 6, 2011 - 7:13 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.