Corespondenta de la Fugulyan Gergely
Nu de mult am participat, la invitatia Federatiei Maghiare, la un curs sustinut de Antrenorul echipei de juniori a Poloniei, Kislov Mikhail, care conduce si pregatirea antrenorilor din Polonia, dar preda sah si la Universitatea din Moscova.
Forta lui nu este numai ca stie sah, ci si ca preda foarte bine relatia elev-antrenor. Este, de exemplu, impotriva pregatirii prin internet, in Polonia se fac 4 antrenamente pe an cu juniorii de cate 9 zile.
Analiza partidelor clasicilor e foarte importanta in pregatirea tinerei generatii.
Exemplul dat de Kislov este partida Timman – Bacali de la Olimpiada de la Nice 1974.
1.e4 d5 2.e:d5 Cf6 3.d4 C:d5 4.c4 Cb6 5. Cf3 Ng4 6.c5 Cd5 7.Db3 b6 8. Ce5
si negrul a cedat
Ce nu a stiut Bacali si a stiut Timman este partida Suetin – Karlovici jucata in 1964
1.e4 d5 2.e:d5 Cf6 3.d4 C:d5 4.Cf3 Ng4 5.c4 Cb6 6.c5 N:f3 (simte pericolul)
7. D:f3 Cd5 8.Db3! b6 9. Ng5!! intarzie dezvoltarea negrului
9...Dd7 10.Cc3 e6 11.C:d5 D:d5 12. D:d5 e:d5 13.c6! Ne7 14.Ne3 Rd8 15. Tc1 Te8 16. g3! Ng5 17.Ng2 N:e3 18.f:e3 T:e3+
19.Rd2 Te6 20.Thf1! f6 21.Tf5 Td6 22.T:d5 T:d5 23.N:d5 Re7 24.Ng2 Ca6 25.a3 Td8 26.Te1 Rd6 27.b4 b5 28. d5 Cc5 29. b:c5 R:c5 30. Te7
si albul a cistigat.
O partida foarte frumoasa care are de toate.
Din pacate, nu se mai pune accent la majoritatea antrenorilor pe studierea partidelor clasice, si nu numai. La multi antrenori si pseudo- antrenori pregatirea inseamna pregatirea la adversar rigid repetand niste variante, si e o mare fericire cand se cistiga cate o partida. E importanta pregatirea la adversar, dar nu trebuie acordat mai mult timp deschiderii decat finalurilor, sau pentru strategie, nemaivorbind de tactica. Kislov a zis ca un copil trebuie sa faca zilnic 20 de combinatii ca sa se mentine la un nivel international (si cel putin 5 pentru nivel national).
Nu trebuie neglijat elementul surpriza in pregatirea partidelor. Fiind recent la Herculane mi-am amintit de o finala de junioare jucata acolo acum multi ani. Eleva mea Rendi Eva avea o partida decisiva cu Motoc Alina. Stiind ca Alina joaca la 1.e4 c6 am zis ca mai bine incerc o surpriza si Eva a jucat 1.d4 castigand frumos in Indiana Regelui (nu jucase niciodata pina atunci 1.d4), dar avind o baza de strategie si tactica buna s-a descurcat. A luat pana la urma medalia de argint. O lectie am invatat-o la Campionatul Mondial din Bratislava, unde in runda a sasea elevul meu Szabo Gergely juca cu Bacrot din Franta, care a venea dupa un Campionat European pe care il castigase. Bacrot a jucase numai 1. d4 am pregatit ceva in Gambitul Damei, dar degeaba, ca impotriva lui Gergely a jucat 1.e4 si a cistigat in Spaniola, si a devenit Campion Mondial. Am aflat abia acum, tot de la Kislov, ca antrenorul lui Bacrot era nimeni altul decit Lev Polugaevsky.
La Budapesta un antrenor a zis despre colegii lui care pun accent prea mare in pregatirea deschiderilor ca scot niste uriasi fara maini.
Valentin Stoica a zis pe vremuri(cand am facut curs de antrenor) ca, copiii pana la 12 ani nu trebuie sa stie ce inseamna Informator.
Fiecare copil e o personalitate, si in functie de stil trebuie sa faci dupa un timp repertoriul de deschidere. Ca si o floare trebuie lasataa creasca in ce directie vrea, nu sa impunem o directie. Nu e bine ca un Maestru care, sa zicem, joaca Siciliana, sa-i invete pe toti elevii lui sa o joace, personal cred ca e mai sanatos sa incepem cu Spaniola, si, mai tarziu, sa schimbam deschiderea, daca e cazul, in functie de stilul copilului.
E greu sa fii antrenor, nu ajunge sa stii sah asta e doar o veriga, intr-un fel se pregateste un copil, in alfel juniorii, si altfel seniorii.
Nici finalurile nu trebuie invatat rigid. De exemplu o pozitie :
Alb: Rb1, Tc6, c7, h6
Negru: Rc8, Tg2, b2
se castiga dupa manevra 1.h7 Th2 2.Ta6
daca insa arati copilului si partida Jankovici -Nisipeanu jucata in Bosnia nu demult, in care Dieter, cu negrele, a castigat elegant finalul
e mai bine
Alb: Re1, Ta1, f4, f6, g5, h5,
Negru: Rf5, Ta3, a2, c4, f7, h7
se castiga elegant cu Th3
Nu stiu daca am fost destul de clar, asa ca poate mai revin si cu alte idei…
14 Comentarii
Bun articol…mi a placut …tot ceea ce este usor si la indemana tot ceea ce este castigat fara sa te gandesti din cand in cand la bine ,adevar si frumos este menit pieirii.Perfect adevarat;altfel se antreneaza un copil si altfel un junior sau senior.
octombrie 3, 2010 - 5:10 pmDaca nu ai bani poti sa ti iei adio de la performanta.
Va mai astept si cu alte idei .
Foarte frumos, mi-a placut articolul, insa am o intrebare ca de obicei ? De unde vine termenul de “Federatia Maghiara” ? Nu am putut localiza pe internet, trebuie sa fie neaparat o confuzie, solicit mai multe detalii, cu respect, Napoleon !
octombrie 3, 2010 - 5:15 pmArticolul e chiar mai bun decat pare; m-a “uns pe suflet”.
octombrie 3, 2010 - 8:05 pmStimularea personalitatii, nu ingradirea ei… si punctarea altor idei importante… Super!
Atunci când jucătorii de şah acceptă să lucreze cu cineva, ei vor un ajutor imediat şi concret. De aceea, marea majoritate a antrenorilor sunt nevoiţi să devină un fel de «preparatori». Şi atunci când, după o anumită perioadă de experimentare practică, ei îşi dau seama de «ceva» important pentru meseria lor, atunci ei cred că au făcut o descoperire senzaţională pe care se grăbesc s-o prezinte galeriei şahiste avidă de asemenea sfaturi.
octombrie 3, 2010 - 10:55 pmDe fapt, toată acestă precipitaţie nu face decăt să dezvăluie cultura lor metodologică limitată. Astfel, cititorii blogului care au avut răbdarea de a urmări serialul meu «Metodologia antrenamentului şahist» au putut să descopere zeci şi sute de asemenea «secrete», demult cunoscute.
Multumesc de aprecieri!
octombrie 4, 2010 - 8:21 amPentru dl Vaisman: Va inteleg perfect,avind cultura limitata din pacate nu am avut rabdarea sa urmaresc serialul, sincer am spicuit din el dar am considerat prea rigid ,plictisitor fara sare si piper,prea stintific ,meticulos.(vad ca nici lumea nu prea a comentat)
Am preferar sa urc in tren sa ascult patru zile pe Kislov si am scris un caiet intreg, antrenamentul lui era foarte variat elastic si patru zile au trecut repede.
Valoarea unui lucrari nu este numai cit stie autorul si modul in care scrie,cu har cu farmec ,trebuie coborit la nivelul audientei fara aere de superioritate
Cu deosebit respect
Fugulyan Gergely
Domnule Vaisman,
tin sa precizez inca de la inceput ca va stimez pentru ceea ce reprezentati pentru istoria sahului romanesc si pentru activitatea dvs.in cadrul publicisticii sahiste.Lucrarea dvs.” METODOLOGIA ANTRENAMENTULUI SAHIST METODOLOGIA ANTRENAMENTULUI SAHIST” este deosebit de utila si interesanta pentru antrenorii romani.
octombrie 4, 2010 - 11:06 amImi cer scuze pentru ignoranta, dar scuza mea este : slaba sau inexistenta informare sahista in mass-media romaneasca,insa nu cunosc activitatea dvs.de antrenorat in Romania.Cu ce juniori ati lucrat,luandu-i de la “zero” si i-ati adus la nivelul marii performante ? Poate acest lucru l-ati facut in Franta,cu atat mai greu de stiut pentru unul ca mine.Va intreb acest lucru pentru a avea o imagine exacta a datelor problemei.
Personal m-a deranjat modul “elegant-jignitor” in care ati incercat sa-l tratati pe autorul articolului,un antrenor practician modest si muncitor,care si-a dovedit valoarea prin copiii cu care a lucrat si i-a ridicat, aducandu-i la un nivel de ridicata valoare la nivel national.Facand raportul antrenor-junior
si stiind ca DL.Fugulyan Gergely este candidat de maestru iar dvs.
maestru international,probabil trebuie sa ma astept ca ati crescut
numerosi juniori pe care i-ati adus la nivelul de mare maestru.
Ne puteti enumera cativa dintre acestia ?
Va rog sa ma scuzati,dar romanii au o zicala : “Teoria ca teoria, dar practica ne omoara !”.In general oamenii sunt mai receptivi la
exemple concrete.Pe cei ce au citit articolul Dlui Fugulyan i-a incantat si referirile la sahisti care se invart printre noi si nu doar vehicularea unor idei fara conectarea cu prezentul.
Atentionarea dvs.cu referire la cartea dvs.este cel putin malitioasa. Daca as fi rautacios,as intreba cat din ideile si metodologia expusa in carte va apartine in totalitate si cat este
inspiratie dupa voluminoasa si valoroasa literatura sovietica
( doar cunoasteti limba rusa foarte bine ).Dar n-o sa va intreb.
Stiu ca o sa-mi mai fac cel putin inca un “prieten”, dar cineva trebuie sa mai spuna lucrurilor pe nume, deoarece s-a mers mult prea departe cu desconsiderarea muncii de salahor a antrenorului de copii.”Reputatia” nu se poate substitui muncii de mii de ore cu
un copil.Este necesar respectul bivalent.Epoca zeilor falsi a trecut.Pacat ca ei nu au aflat-o inca.
Bravo Gergely!Frumos articol,scurt si la obiect.Am studiat foarte multe partide clasice cand eram junior si cred ca acest lucru m-a ajutat mult in evolatia mea ulterioara.In 1992 am fost invitat la Scoala de sah a regretatului mare maestru Igor Platonov din Kiev.Acolo aveam antrenori separati! pentru deschideri,joc de mijloc si finaluri.Pare incredibil,dar mai aveam un antrenor si pentru pozitiile cu pion izolat!! si pentru pozitile cu nebuni de culori diferite!! Imi cer scuze pentru entuziasmul meu exagerat(semnele de exclamare),dar cred ca este clar de ce Ucraina este printre primele natiuni sahiste ale lumii si ma bucur ca am putut sa fur si eu un pic de meserie de la ei.
octombrie 4, 2010 - 5:16 pmCam asa as fi scris si eu ca dl Anuta dupa ce am citit comentariu d-lui Vaisman…Avem nevoie de articole ca al lui domnul Gergely cum avem nevoie si de aericole de la domnul Vaisman .
octombrie 4, 2010 - 7:46 pmIronii inutile, pe marginea unui articol de bun simt scris de un antrenor! M-am bucurat insa vazand ca a intervenit Dieter si a pus lucrurile la punct. Daca sahistul nr.1 al Romaniei apreciaza si cele spuse de un antrenor fara titlu inalt ca jucator, atunci eu sunt linistit. Din pacate, cam putini “profesori universitari” apreciaza si munca “invatatorilor”.
octombrie 4, 2010 - 11:22 pmDomnule Vaisman, deja mi-am exprimat aprecierea fata de munca dumneavoastra, dar si parerea despre pedanteria din sah, in introducerea unui “articol”. Articol scris “pe apucate”, de dragul
octombrie 6, 2010 - 12:56 amsahului, din simpatie pentru echipa “Sah cu Ceausescu” si cu speranta ca le este de folos cititorilor.
Nu ma intereseaza publicitatea, reclama agresiva are efect contrar.
Ma bucur cand apar materiale ca acesta in limba romana; astfel eu evit “ingerinta in treburile interne ale altui stat” — Romania, si ma pot ocupa cu ale mele.
Prins de toate informaţiile interesante care au urmat, am luat cunoştinţă de potopul de comentarii de mai sus cu multă întârziere, de unde răspunsul meu oarecum tardiv.
octombrie 13, 2010 - 1:13 pmDeci, vă asigur că n-am avut deloc intenţia de a ofensa pe cineva (cu care dealtfel nu am nimic de împărţit!), de aceea încercarea unora de a-şi descărca pe mine amărăciunea legată de desconsiderarea muncii lor, este cel puţin o atitudine necolegială. Este păcat că, asupra celor 45 de capitole ale «Metodologiei…» publicate aici timp de un an, comentatorii de mai sus n-au avut nimic de spus, în timp ce, pentru o singură remarcă nevinovată, toţi au sărit pe mine să mă decapiteze! Câtă gâlceavă gratuită poate dezlânţui necunoaşterea, pentru că sunt convins că nici măcar n-aţi citit o pagină. Si cu asta, sper că am pus capàt neîntelegerii. Desigur că, printre ele, au fost şi alte întrebări: pentru a vă răspunde mai pe larg, voi căuta, la rândul meu, să profit de libertatea de exprimare oferită de acest minunat blog, încheînd cu un post-cuvânt în finalul ultimului serial din Metodologia mea.
Cu acest prilej, îmi permit să lansez un apel la «majoritatea tăcută» a celor care mi-au citit lucrarea pentru a-şi da cu părerea şi a acoperi astfel vacarmul «minorităţii gălăgioase» care au întotdeauna impresia că sunt ei care au ultimul cuvânt!
Am asistat la Snagov la cursurile tinute de dl Vaisman.La inceput m-am plictisit de moarte,mi se parea ca multe lucruri erau insuficient explicate,exemplele nu erau concrete,nu mi-a placut.A incercat dansul sa ne explice cu ce se mananca,dar nu prea am dat noi atentie.
octombrie 13, 2010 - 8:39 pmIn momentul in care a animat cursurile,o partida,un comentariu,o gluma,ne-am distins mai toti si cursurile s-au terminat intr-o atmosfera mai placuta.
Ce am realizat cand am ajuns acasa,mai tarziu cand am primit si materialul predat,a fost ca am fost intr-o grava eroare de judecata.Omul prezinta un material unicat la noi in sah,se numeste metodologie(metodica cum zice titlul).A trebuit sa fac si la scoala de antrenori,ulterior cursului,ca sa-mi dau seama ca este un domeniu total diferit.Valoarea lucrarii pentru mine este mult peste medie.Citita toata.
Nu-i tin partea,dar mi se par nedrepte si puerile atacurile unora dintre voi.Omul nu a jignit,nu v-a vorbit de sus.Omul si-a dedicat o parte din timp unei importante laturi a meseriei de antrenor.PERFECTIONARE si editarea lucrarilor de specialitate!
Acuma nu vreau sa fiu rau,dar daca va considerati antrenori,cititi lucrarile,informati-va,invatati sah,chessbase,comentati partide,etc.Pentru mine nu conteaza ca dl Anuta are elev pe Miroiu(habar n-am:P) iar Vaisman face cu Carlsen,tot antrenori sunt,colegi,pe trepte diferite de predare.Sunt egali si fiecare merita respectul cuvenit.
Respectati-va intre voi colegi antrenori,jucatori de sah chiar,pentru ca suntem foarte putini.
Astept continuarea articolului dl Fugulyan,orice aveti de impartit,eu va ascult.
Numai bine
Da Vlad interesant ce spui …decand am vazut ca tii cu pessi ma uit mai atent pe partidele tale .Esti bun !Si domnul Vaisman e bun ce as fi putut sa spun la articolele dansului pe care le am citit in intregime decat felicitari ,comentarii elogioase cum cred ca am si spus odata .Omul este la alt nivel cum si tu esti ca si pessi dealtfel .Ce mi a facut asta din urma …pai m a enervat fara sa si dea seama .Nu i a pasat ca o sa ma enerveze prin remiza lui scurta din ultima runda de la Olanesti .Nici mie nu mi pasa de el ca a facut multe pentru sah …m a enervat la sah si am sa i strig toata viata . N am nimic cu omul pessi insa cu sahistul pessi da .Pe d-l Vaisman nu a sarit nimeni sa lo decapiteze .ASA este n a jignit pe nimeni in primul comentariu da are un stil de a spune lucrurile care poate deranja.
octombrie 13, 2010 - 9:52 pmE foarte bine cum spui la urma sa ne respectam intre noi ! Incearca sa nu mai faci remize scurte ca desi sunt regulamentare nu s morale deloc !
@Vlad :Este util sa mai aflam noutati din lumea de top a sahului.
octombrie 14, 2010 - 9:46 amUltima oara stiam ca Magnus Carlsen il avea ca mentor si
indrumator pe Kasparov G. A renuntat la el?Dar chiar daca
aceasta stire de senzatie pe care ne-o dai ar fi reala,tot
nu se schimba datele problemei.
Citez din mesajul Dlui Vaisman : “…Şi atunci când, după o anumită perioadă de experimentare practică, ei îşi dau seama de «ceva» important pentru meseria lor, atunci ei cred că au făcut o descoperire senzaţională pe care se grăbesc s-o prezinte galeriei şahiste avidă de asemenea sfaturi.
De fapt, toată acestă precipitaţie nu face decăt să dezvăluie cultura lor metodologică limitată.”
Draga Vlad,ti se pare cumva ca suna a sfat colegial,a constatare?
Mie imi suna a jignire directa.Iar daca dupa asta iti mai lauzi si cartea,pentru orice om normal suna foarte clar intregul mesaj:
“Ce il tot laudati atata? A facut si el o mica constatare si acum
face valuri,desi are o cultura metodologica limitata,nu ca mine. Mai bine cititi cartea mea.”
Unde vezi tu respect?I-a contestat cineva valoarea Dlui Vaisman?
Ceea ce am facut a fost doar dezaprobarea in legatura cu tratarea
de sus si nepolitetea fata de autorul articolului.
Deci,hai sa incetam cu manipularea,cu rastalmacirea unor lucruri evidente. Chiar finalul raspunsului Dlui Vaisman arata desconsiderarea noastra,a celor care ii dezaprobam atitudinea.
“Minoritate galagioasa”…suna elegant,dar daca ti-as spune eu
Vlad ca esti un “minoritar galagios” care are impresia ca el are dreptate,sfatuindu-i pe ceilalti( «majoritatea tăcută»)sa te ignore,ma indoiesc sincer ca ti-ar cadea bine si cu atat mai putin ai lua-o ca pe o dovada de respect.Nu vreau “sa am ultimul cuvant”,eu,un simplu muritor,deoarece asta ar supara ZEII.