Probleme de logica la inceput de saptamana (52)

40


Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru “demarajul” mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.

Problema 1

Intr-o dimineata, la rasaritul soarelui, un calugar budist incepe ascensiunea pe un munte inalt. Poteca ingusta, nu mai lata de un picior sau doua, mergea in spirala spre varful muntelui pe care se afla un templu. Calugarul urca cu o viteza variabila cararea, oprindu-se, din cand in cand, sa se odihneasca si sa manance din fructele uscate pe care le cara cu el. Dupa cateva zile de meditatie in templul de pe munte, el a facut calea-intoarsa, pornind, din nou, la rasaritul soarelui, mergand, din nou, cu viteze diferite, si, iarasi, facand popasuri dese pe traseu. Viteza medie a fost, fireste, mai mare la coborare decat la urcare.

Dovediti ca exista un loc pe traseu prin care calugarul va trece la aceeasi ora din zi, atat la urcare, cat si la coborare.

Problema 2

Presupunem ca avem un set de carti de joc (toate cartile avand aceiasi culoare), care contine un as, 2 de doi, 3 treiari, mergand pana la 9 de 9, ajungand astfel la un total de 45 de carti. Cartile sunt amestecate, si cineva trage o carte din gramada. Trebuie sa ghiciti cartea punand intrebari la care sa se raspunda cu da sau nu.

Cum puteti minimiza numarul de intrebari pe care va trebui sa le puneti?

Problema 3

Mihai l-a batut pe Aurel intr-un set de tenis de camp, castigand setul cu 6 la 3. Cinci dintre ghemuri au fost castigate contra serviciului.

Cine a servit primul?


ALTE POSTARI RELEVANTE

7 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.