Mircea Parligras isi expune punctul de vedere in legatura cu neparticiparea la Olimpiadă

As dori sa-mi expun punctul meu de vedere in legatura cu neparticiparea echipei masculine a Romaniei la Olimpiada de la Khanty-Mansiysk.

La cantonamentul de la Piatra Arsa din luna mai mi s-a spus ca aproape sigur fac parte din echipa olimpica. In iulie am primit confirmarea ca sunt in echipa olimpica. Tot atunci am aflat si conditiile de participare- plata unui avans de 70% din 1500 de euro si existenta bonusului si a penalitatilor.

Vara aceasta am jucat multe concursuri si am reusit sa depasesc din nou bariera de 2600 elo. M-a mirat faptul ca nu am semnat contracte pentru participarea la Olimpiada, dar m-am concentrat asupra openurilor pe care le jucam, asa ca nu m-am gandit prea mult la acest lucru. Nu mi-am inchipuit nici o clipa ca ar putea aparea probleme cu Olimpiada. Dar, pe 30 august noaptea, cand m-am intors in sfarsit in tara, am vazut ca am primit un email de la capitanul echipei, Ciprian Nanu, in care spunea ca federatia nu mai poate sa dea un avans de 70% cum promisese, ci numai 50%, restul de bani urmand sa-i primim dupa aceea si ca in aceste conditii Dieter nu va mai juca. Am ramas surprins de cat de usor s-a putut renunta la Dieter, stiindu-se ca neparticiparea lui va scadea mult potentialul echipei.

Nu am dat nici un raspuns deoarece depasisem deja termenul limita (!) si, in plus, a doua zi am aflat ca Ciprian tocmai isi daduse demisia din functia de capitan. Cum mai erau doar cateva zile pana la Superliga, am sperat ca acolo se vor rezolva lucrurile.

La Superliga insa nici un oficial al federatiei nu a venit sa vorbeasca cu noi in legatura cu Olimpiada. Astfel, participarea la Olimpiada devenise deja incerta.

La o zi dupa ce m-am intors de la Superliga am fost contactat telefonic de Ciprian, care m-a intrebat in ce conditii as fi dispus sa particip la Olimpiada.

Aici as vrea sa ii raspund domnului Dobronauteanu, care a spus ca atat timp cat a fost dansul presedinte federatia si-a achitat toate obligatiile. Din pacate nu este asa! Dupa 2 ani, eu inca nu mi-am primit cei 500 de euro de la Olimpiada din Dresda (2008), bani promisi de Federatie care mi se cuveneau sub forma de deconturi de bilete de avion.

De aceea, de data aceasta am cerut ca Federatia sa se tina de cuvant si sa imi dea atat cat promisese- adica un avans de 70%. In plus, dat fiind ca Dieter nu mai juca la Olimpiada si era posibil sa jucam fara rezerva, am cerut sa nu mai fie penalitati si bonificatii. Fara Dieter, ratingul echipei era altul si ajungeam undeva pe la locul 30 ca pozitie de start,ceea ce schimba complet datele problemei de a se mai pune penalitati.

O clasare normala ar fi adus penalitati de 30 % automat, in caz de rezultate normale! Astfel penalitatile erau complet injuste si deloc modice, cum sustine Federatia.

Daca ar fi vrut sa participam la Olimpiada, Federatia ar fi avut mai multe variante de rezolvare a acestei situatii:

– in primul rand ar fi trebuit sa-i trateze cu respect pe componentii echipei olimpice a Romaniei;

– contractele ar fi trebuit sa fie semnate inca din luna iulie, ceea ce nu ar fi lasat loc la devieri de la conditiile stabilite;

– vazand ca nu au bani cu 3 saptamani inainte, ar fi putut sa faca situatia publica si poate s-ar fi gasit sponsori sau ajutor din partea cluburilor de top;

– ar fi trebuit sa aiba o comunicare directa cu jucatorii, chiar si in ultima instanta, la Baile Herculane, unde eram 4 din cei 5 jucatori si ar fi putut organiza acolo o sedinta de urgenta a Consiliului Director.

In locul gasirii unei solutii acceptabile, Federatia s-a limitat sa transmita ultimatumuri si amenintari jucatorilor.

In incheiere, mentionez ca mi-as fi dorit foarte mult sa reprezint Romania la aceasta Olimpiada si le multumesc celor care au inteles pozitia echipei olimpice masculine si ne sprijina!

  • luci jugaru

    Cine are ca responsabilitate ca Romania sa se prezinte la Olimpiada de sah in conditii rezonabile? Dieter Nisipeanu&co sau bunica? Daca e adevarat ca jucatorii au insistat pentru semnarea unor contracte ferme si Federatia s-a facut ca ploua, cine ofi vinovat? Daca nu e adevarat, si Federatia ar fi insistat pentru semnarea unor contracte ferme in timp util(jucatorii care refuzau puteau fi usor inlocuiti), am mai fi ajuns in punctul asta? Cine o fi vinovat pentru ca un for oficial denivel national cum e Federatia nu gaseste solutii simple pentru nu se ajunge in acest punct? Probabil lipsa crasa de bun simt si de patriotism…dar nu stiu cine este cel lipsit de patriotism aci..Si o ultima intrebare: Chiar toti jucatorii de top ai Romaniei, fara exceptie, sunt de o nesimtire si lipsa de patriotism nemaiintalnita, plus inca sute si sutede jucatori de sah care sunt de partea lor?
    P.S. Daca aveam la conducere cealalta echipa, sustinuta de mult stimatul domn PASARELU, spun unii ca ar fi fost minunat..Poate sustinatorii acelei echipe nu stiu ce TEAPA ORDINARA a dat stimabilul asta vara la Eforie, si imediat dupa aceea si la Jupiter…totul sub PATRONAJUL EXCELENTEI SALE ELENA UDREA…a uitat sa precizeze si gradul de preasfintia sa, sau ceva..

    septembrie 21, 2010 - 8:51 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Mircea, respectele mele.

    ps.Domnule Jugaru, am avut placerea de a te cunoaste recent la un concurs . Asta daca esti persoana care scrie aceste randuri. Este o pozitie foarte interesanta pe care o ai referitoare la aceasta situatie. Interesant, dar nu mai am dictionarul de manipulare la mine, ca sa si inteleg ce spui.
    Iar finalul este magistral. Este perfect.
    O singura intrebare am. Esti din Galati?

    septembrie 21, 2010 - 9:41 pm Raspunde
  • Muratura Sahului

    Touche!
    Poate echipa Sah cu Ceausescu poate afla mai multe informatii si va putea realiza un articol despre ce s-a intamplat la mare anul acesta in Openul de la Eforie si de la Jupiter.
    Am auzit pe la colturi ca Dl. Pasarelul iara a promis premii mari ademenitoare si mai apoi le-au redus drastic in ultima zi ca sa nu zic ca a si omis sa dea premiile, cerandule conturi bancare =)) sa faca transferul premiilor

    septembrie 21, 2010 - 10:09 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Se cunosc destule pe la colturi, incat sa insistam acum pe tema stimabilului. Din punctul nostru de vedere, si-a dat singur cu stangul in dreptul. Aceaste probleme nu au aparut subit anul acesta. Noi ne intrebam doar, cum se face ca au mers totusi atat de multi jucatori acolo, cunoscandu-i antecedentele!?
    Pentru touche, trebuie sa-ti multumeasca domnul Jugaru. Il merita.

    septembrie 21, 2010 - 10:41 pm Raspunde
  • Mihai Basarab

    Urmaresc si eu scandalul asta de cand s-a spart buba dar nu reusesc sa pricep niste lucruri:
    1. Care sunt indatoririle (conducerii) federatiei il legatura cu olimpiada?
    Nu trebuia sa asigure cadrul legal si conditii optime de participare ale unei echipe la acest concurs? Cum se poate ca la asemenea nivel sa se mearga ‘pe vorbe’?
    2. Care sunt indatoririle capitanului de echipa? Trebuie el sa propuna, sa incheie contracte?
    De ce li se imputa jucatorilor faptul ca nu au insistat pentru contracte? E responsabilitatea lor? E competenta lor?
    3. Ca sa rezum, e scris undeva care si ce indatoriri are sau e o varza totala?
    4. Ce buget a avut federatia si cum l-a administrat? Stiu ca sunt si niste contributii ale membrilor legitimati. Ce se intampla cu acesti bani?
    —–
    @Luci Jugaru – un posibil raspuns
    Sunteti angajat, din banii pe care-i castigati intretineti o familie? Dumneavoastra aveti un contract pe baza caruia va primiti leafa, castigurile?
    Nu vi se pare ca lipsa de bun simt si patriotism e pe la federatie pe undeva datorita amatorismului (eufemistic vorbind) cu care au tratat acest eveniment foarte important pentru sahul romanesc?
    (despre mine: nu-s legitimat la nici un club, nu-i cunosc personal pe niciunii din cei implicati poate doar pe Nisipeanu de la care am luat bataie la Baile Herculane ..prin ’86 parca 🙂 )

    septembrie 21, 2010 - 10:43 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Da…treburile merg prost demult.Da sahistii au luat multe tepe de la federatie.Mircea Parligras trebuie sa si primeasca inapoi cei 500 de euro ca altfel va juca nemultumit pentru Romania in sinea lui va ramane mereu asta.
    Demisia celor vinovati !

    septembrie 22, 2010 - 5:04 am Raspunde
  • vasluianu

    cu fiecare declaratie iese la iveala mizeria celor de la federatie. rusine. daca a-ti avea bun simt si respect fata de noi v-ati da demisia imediat. dar nu cred ca se va intimpla asta si stim cu totii de ce. intaii tre sa terminati cu pupincurismul politic care va pus in fct( ma refer la karateka :P). dar nu renuntati voi asa usor la incomppetenta , doar face parte din starea naturala a voastra.
    am zis

    septembrie 22, 2010 - 8:54 am Raspunde
  • Dobre Claudiu-Cristian

    Trebuie, cred, mentionat ca eu si cel putin inca o persoana de care stiu am primit, pana la urma, banii de la Eforie, pe la sfarsitul lui august, daca nu ma insel. Nu stiu nimic de restul lumii care avea de primit premii.

    septembrie 22, 2010 - 10:03 am Raspunde
  • Costel Burnoiu

    Buna ziua ,
    Daca nu erau aceste datorii fata de jucatori , de exemplu acesti 500 de Euro, atunci echipa(ma refer la cei care sunt doar organizatori) care conduce FRSAH ar fi avut(sa spunem) acoperire din punct de vedere al banilor. Important era ca o echipa sa mearga la olimpiada. Acum toata munca FRSAH de relansare a sahului, parerea mea personala ca s-a pierdut . Doar introducerea sahului in scoli ar putea sa repare ceea ce s-a intamplat .
    In cazul in care este adevarat ceea ce am citit ,cei mai buni sahisti ai Romaniei sunt tratati atat de rau la noi in tara, atunci restul jucatorilor ar fi normal sa-si dea cu parerea pentru a putea schimba ceva cat de putin eventual pentru viitoarele generatii .
    Jucatorii care au refuzat sa participe la olimpiada au dreptate si nu sunt vinovati cu nimic deoarece alta echipa putea juca in locul lor .
    Presedintele FRSAH este un om foarte important dar echipa cu care s-a sfatuit(ma refer la anumiti organizatori) a fost cea mai rea posibila pentru sahul romanesc. Sunt convins ca daca ar fi vorbit cu marii organizatori ai cluburilor de sah(cei care au echipe si cei care iubesc sahul) atunci totul ar fi fost bine . Sa spun si altfel , eu cred ca daca dansul nu s-ar fi sfatuit cu nimeni si ar fi vorbit doar cu capitanul echipei si cu jucatorii echipei pentru olimpiada sunt sigur ca ar fi fost totul bine.
    Pentru cei care au o parerea rea despre sahisti as dori sa spun ca in sah spre deosebire de alte sporturi muncesti foarte mult , esti platit sa nu spun cum , ai insa marea bucurie de a invata sa gandesti , de a intelege mai multe lucruri. Pentru un om de rand eu consider ca un mare maestru(mai ales unul pentru echipa olimpica) poate fi asemanat cu un zeu . Ai mai multe de invatat de la el decat sa-l critici sau sa-l ameninti cu ceva.
    Consider ca ar fi bine ca in viitor sa va ganditi mai mult la binele sahului. “Gens Una Sumus”

    septembrie 22, 2010 - 10:11 am Raspunde
  • horatiu

    Ma gandesc cum de nu isi dau demisia cei de la federatie…odata cu cele intamplate!
    De unde atata “bun simt”…si “patriotism” din partea lor!Dupa cele intamplate ma mir ca mai au obraz sa iasa din vizuina lor.Nu imi vine sa cred…ca la Olimpiada participa echipa ca:Madagascar, Nepal,Mozambic,…si asa mai departe iar ai nostri au fost inlaturati.
    La mai mare draga federatie!

    septembrie 22, 2010 - 10:34 am Raspunde
  • nicu valahu

    Este bine ca s-au primit banii pana la urma. Banii au un rol important in viata noastra.
    Problema este alta, aceeasi ca si la federatie. Nu mai exista deloc in aceasta tara, respectarea cuvantului dat. Exista in schimb o sumedenie de justificari ale nerespectarii cuvantului dat, cu care multi se mandresc, ba chiar au reusit sa le impuna ca “standard de viata”.
    Din fericire, la mine nu tin. In cel mai rau caz, ma pacalesc o data, dar a doua oara nu ma mai prind.

    septembrie 22, 2010 - 11:23 am Raspunde
  • Marian Tudorache

    Hm, cum l-am vazut prima data pe Costel Burnoiu ( la Ploiesti) mi-am dat seama ca-i un tip modest, un caracter deosebit. Uitati-va cum vorbeste de un mare maestru, unul de echipa olimpica! Si el nu-i “decat” un maestru international si cati mari maestri o fi “busit”. Cat respect are! Se ajungea aici daca actuala conducere gandea despre echipa olimpica la fel? Nu, sigur nu.

    septembrie 22, 2010 - 1:38 pm Raspunde
  • Volodia Vaisman

    Ca jucător şi antrenor cu oarecare experienţă încerc să înţeleg comportamentul radical al componenţilor echipei olimpice. Şi,deşi nu pot să le dau cu totul dreptate, vreau să subliniez că motivaţia, buna dispoziţie, pofta de joc au un mare rol în performanţa şahistă. Or, «pregătirea psihologică» pe care le-a rezervat FRŞ a fost cu totul improprie, chiar contra-productivă: politică permanentă de amăgire, nerespectarea angajamentelor luate, evitarea oricăror negocieri, tratamentul crizei prin ameninţări etc. Toate acestea n-au făcut decăt să radicalizeze grupul, nelăsându-le decăt alternativa extremă a renunţării.
    Acum, pentru calmarea tensiunii şi revenirea la sentimente mai bune, trebuiesc rezolvate căteva probleme:
    – participarea într-o echipă natională este obligatorie, fără ca jucătorul selectionat să aducă proba că-l doare unul din cele 20 de degete sau altceva?
    – lipsa contractului poate angaja juridic pe cineva?
    – o hotărâre prezidenţială sau o decizie a CD este obligatorie pentru orice jucător, fără ca Colegiul de antrenori sau Comisia jucătorilor de şah să n-aibă niciun cuvânt de spus?

    septembrie 22, 2010 - 2:02 pm Raspunde
  • jugarul

    Cred ca este destul de evident ca in mesajul meu nu sunt de partea Federatiei ci adresez unele intrebari chiar celor de acolo; adoptasem o atitudine mai temperata doar ca mi-am propus sa nu mai reactionez la fel de impulsiv ca pana acum.Nu sunt de partea nimanui si nici instrumentul cuiva.Tot ce am scris pe aici au fost doar reactii impulsive, strict personale,reactii la nedreptatile suferite de sahisti ca mine, sau mult mai sahisti decat mine.Promit sa ma temperez pe viitor, dar imi va fi greu sa nu reactionez cumva cand vad ca sahistilor li se da la cap. Aflu azi(pe un post de aici care tocmai a disparut) ca opinia Domnului Pasarelu e ca si-ar fi achitat integral obligatiile la turneele organizate de dansul.Un arbitru egiptean scrie chiar azi pe rochess ca nu a primit nimic, iar jucatorii tac malc in speranta ca-si vor primi pana la urma premiile si ma bucur sa aud ca au inceput sa le primeasca.Totusi, la Festivalul International Siciliana 4-12 septembrie 2009SIGUR nu si-a achitat integral obligatiile, ci a modificat formula de premiere, cu doua runde inainte de start(poveste dupa care eu ma miram ca se mai duc sa joace la el).
    Sunt din Galati, dar nu am nici o functie oficiala si nici vre-un interes, sunt doar un simplu jucator,unul dispus sa faca si munca voluntara pentru organizarea turneelor de aici, pentru care la nevoie sunt dispus sa mai scot si bani din buzunar, numai sa nu se ajunga in situatii gen Eforie. Opiniile mele, sunt strict personale, si se vede clar din ele ca nu tin decat partea sahistilor, si imi exprim nemultumirea legat atat de actuala conducere a Federatiei, cat si de contracandidatul actualului Presedinte.

    septembrie 22, 2010 - 3:53 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Si mie imi place mult de Costel Burnoiu si cum joaca si cum scrie.Se vede rationamentul unui om care se pricepe .Cu toate ca nu prinde echipa nationala nu este invidios pe colegii lui .Respectele mele domnule maestru international Costel Burnoiu.

    septembrie 22, 2010 - 7:39 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Jugarul, fara Luci, mi-a raspuns la nedumerirea mea. Ii multumesc pe aceasta cale.

    septembrie 22, 2010 - 7:57 pm Raspunde
  • obezeanu

    Cred ca e limpede pentru toata lumea cine sunt patriotii si cine patrihotzii!
    Cat despre demisie,nici pomeneala,comu-
    nistii nu-si dau niciodata demisia,ba mai rau o sa faca orice ca sa se razbune!
    Noi,iubitorii de sah,ramanem cu gustul amar al lipsei echipei nationale de la Olimpiada iar cei mai buni jucatori ai tarii cu drama neparticiparii…
    Urez mult succes fetelor,poate ne vor razbuna ele!

    septembrie 22, 2010 - 8:04 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Respectele mele, Costel Burnoiu. Esti un om deosebit.

    septembrie 22, 2010 - 8:05 pm Raspunde
  • Remizatorul

    Normal ca este un om deosebit, la fel si Dieter a fost cand a refuzat ! Ce ar insemna acuma sa muncim doar pe vorbe si pe promisiuni ? Dupa 20 de ani de la lovitura de stat pe care anumiti intelectuali ai distinsului nostru partid comunist inca in vigoare, sustine ca a fost o revolutie (desi noi stim exact contrariul!!!), nu s-a imbunatatit absolut nimic, mai rau, s-a stricat, s-a furat, s-a distrus ! In umila mea parere, noi romanii avem mereu nesansa sa votam sau sa punem in posturi importante pe toti oportunistii, care habar nu au cum merge treaba in domeniul in care tocmai au aterizat ! Pai cu atitia oameni deosebiti care ii avem in tara (eu unul am reusit sa nu mai lupt fara ecou si m-am carat dincolo), de ce mereu depinde de niste escroci ? Ce o tot dam atita cu respect, cu domnul in sus domnul in jos, mai puneti fratilor mana pe vorbe de ocara, cum bine merita acesti cacanari, care conduc cum vor ei fara sa tina cont de cine le plateste lor salariile ! Eu observ cu multa stupoare ca noi degeaba dezbatem acuma problema si despartim firul in 4, Romania nu participa la Olimpiada !!! Ce ma intereseaza cine e vinovatul, presedinte sau Nisipeanu, vinovata e mentalitatea !!! O zic din proprie experienta, mie mi-a trebuit ceva ca sa pot deschide ochii, de asta si stau acuma ca prostul si citesc pe forum cand puteam foarte bine sa ma uit cum jucau romanii ! Pai toti sahistii din tara la ce mama dracu mai dau bani la federatie, daca nu sunt in stare sa trimita reprezentanta tarii la Olimpiada? Si mare noroc ca nu e olimpiada la fiecare sezon, atunci ne-ar pune sa platim taxele la fel cum platim impozitele ! Dragii mei, colegi de breasla sa zic asa, asta nu mai e demult o tragi-comedie cu ce se intampla in sahul romanesc, este un fel ce caca.maca pe care voi singuri il acceptati, iar cand un comportament si caracter exemplar cum este Dieter si oricare alt specimen care stie sa joace sah, imediat faceti spume la gura ! Eu sunt ferm convins ca va doare adevarul, ma refer la cacanarii care citesc aceste randuri si se revad printre ele, indiferent de ce nume, functii si titluri aveti domniile voastre ! Inchei acest pamflet in aceeasi bataie de joc care ati tratat intreaga comunitate sahista din ROMANIA, sa va fie rusine !!! Stiu foarte bine ca nu stiti sa cititi, asa ca trebuie sa mentionez ca este doar simpla mea parere, personala, si irefutabila, sper sa nu ne incrucisam drumurile vreodata ! RUSINE !

    septembrie 22, 2010 - 9:56 pm Raspunde
  • LEAUA CRISTINEL

    Remizatorul ! Bravo ,subscriu la ce zici,imi permit doar sa adaug astia sunt de o nesimtire crasa/grasa nu stiu decat de ,,bata,, cred ca e ultima si singura solutie acolo in Federatie.

    septembrie 23, 2010 - 4:08 am Raspunde
  • LEAUA CRISTINEL

    P.S. Poate ar fi vreo solutie de ultim moment ca GIGI BECALI sa fie ales la conducera F.R.S. +-

    septembrie 23, 2010 - 4:13 am Raspunde
  • Grigore Gigi

    Mircea Parligras este un om cu mult bun simt si sunt de acord fara rezerve cu el!
    Din pacate nu cred ca se poate rezolva ceva prea curand,pentru ca traim intr-o tara defecta si trebuie sa ne straduim fiecare sa reparam la ea cat putem si unde putem.Adica inca vreo 20 de ani….

    septembrie 23, 2010 - 10:20 am Raspunde
  • Salt'nPepa

    Iisus mi-a vorbit! Pocaiti-va!

    septembrie 24, 2010 - 12:22 pm Raspunde
  • Visitor

    Ce buget are, de fapt, Federatia? Pentru ca aici se vorbesc, de fapt, de niste sume mici, care ii cad lui Patriciu din buzunar cind scoate batista. Federatia asta nu e stare sa adune de la sponsori nici macar citeva mii de euro?! Atunci de ce naiba nu face reduceri de personal, pentru ca sahul romanesc poate exista fara membri ai Federatiei, dar nu fara jucatori.

    septembrie 24, 2010 - 6:32 pm Raspunde
  • nicu valahu

    Touche, Visitor!

    septembrie 24, 2010 - 9:05 pm Raspunde
  • Observatorul Popular

    Administratia romaneasca este, ca forma, aproape de cea occidentala.Avem Constitutie, Parlament, directii si ministere. Ca fond insa, este departe. Nu e vorba de un minister sau altul, ci de ansamblu, iar fenomenul are radacini adanci si vechi in mentalitatea acestor plaiuri. De exemplu, functionarii romani care au preluat oficiile din Transilvania si Basarabia, in 1918, erau priviti ca niste satrapi(de unde si reticenta locuitorilor respectivi fata de prerogativele de conducator ale Capitalei). Intrebarea este daca nu cumva trecerea de la semi-tribalism la societatea computerizata trebuie sa treaca printr-o faza de adaptare. Nu luati asadar cazul acesta in colimator, ci priviti intregul si intrebati-va : este ceva nou? Daca il schimbam pe Agamita Dandanache si punem altul, adio probleme? Mai crede cineva ca schimbandu-l pe Basescu sau pe Boc vor disparea haosul si capatuiala din administratie?

    septembrie 26, 2010 - 6:43 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.