Volodia Vaisman
antrenor, maestru international
Zilele acestea m-a cuprins o mare tristeţe pentru şahul românesc şi n-am vrut să mă exprim pănă acum, aşteptând părerile celor implicaţi şi, desigur, mai informaţi decăt mine.
Se spune că «la cel sărac nici boii nu trag» şi se pare că FRŞ este acum în această situaţie: din ce în ce mai multe competiţii şi bani puţini, deci nu se poate finanţa totul. Beleaua a căzut acum pe echipa olimpică masculină care – se pare – s-a răzvrătit revendicând ceva mai mult decăt se poate da. Explicaţia constă probabil în faptul că, jucând mult în străinătate, aceşti talentaţi mari maeştri s-au inspirat din primele olimpicilor altor ţări dar, după cum se ştie, pe lângă elementul «cerere» există şi cel al «ofertei».
Astfel, criza economică este acum peste tot şi, de exemplu, un francez din doi (şomeri, bătrăni, smicarzi, familiile cu un singur părinte etc.) a cunoscut (sau cunoaşte) mizeria. Desigur că există diferenţe datorate costului vieţii: pragul de «sărăcie» în Franţa este considerat sub 910 euro pe lună, în timp ce în România aceasta este un salariu bun! Problema principală este că, intrând în Comunitatea Europeană, România vrea numai să profite de avantajul miliardelor de subvenţii dar îşi păstrează vechile năravuri; de exemplu, în ceea ce mă priveşte, mi se refuză de ani de zile – mie şi soţiei – să ni se plătească pensiile pentru anii de muncă efectuaţi înaintea plecării în străinătate.
Revenind la problema noastră, probabil că cel mai greu pentru anumiţi conducători ai şahului românesc este trecerea de la concepţia şahului amator de altă dată (unde componenţii loturilor – chiar şi mulţi alţii!- aveau salarii fictive la întreprinderi înţelegătoare) la şahul profesionist de astăzi, unde cei mai mulţi marii maeştri trăiesc din şah. Iată dece, unele ţări nu prezintă întotdeauna cei mai buni jucători la olimpiade, fără să se facă din asta o tragedie!
Astfel, din echipa franceză au lipsit ani de-a rândul (probabil din aceleaşi motive financiare) unii din cei mai buni mari maeştri iar anul acesta nu vor juca Etienne Bacrot, Almira Skripcenko şi Maria Leconte.
De aceea, ipocriziile,presiunile,neadevărurile şi ameninţările de tot felul (dealtfel prevăzute arbitrar în Statutul FRŞ ) mi se par inadecvate şi de modă veche căci, să nu uităm, cetăţeanul român are acum drepturile sale garantate prin constituţie şi de către C.E., că în Europa nu mai sunt frontiere şi unele cluburi sau federaţii abia aşteaptă ca marii maeştri de peste 2600 să vină să joace pentru ei!
Nu degeaba se spune că «atunci când sărăcia bate la uşă, dragostea o şterge pe fereastră!»
8 Comentarii
Corect ce spune maestrul, dar nu pot sa nu sesizez ca, totusi, din cele 150 de tari participante, probabil vreo suta sunt sub nivelul nostru ca potential financiar, si totusi sunt acolo !
septembrie 20, 2010 - 9:28 pmDomnul Vaisman are perfecta dreptate,cu putin efort din partea jucatorilor si capitanului de echipa – Nisipeanu, Nanu – se putea inchide acest conflict interminabil !
septembrie 20, 2010 - 9:54 pmnu se putea inchide deloc d-le covaci. domnul Volodia Vaisman gindeste foarte bine dar pana sa ajungem la nivelul lui ne mai trebe inca 30 ani. suntem tineri avem singele aprins, vedem doar la suprafata.
septembrie 20, 2010 - 10:21 pmoricum ultimele rinduri ale maestrului le da dreptate baietilor nostri… <<Nu degeaba se spune că «atunci când sărăcia bate la uşă, dragostea o şterge pe fereastră!» si chiar si alte rinduri de ale dinsului da dreptate baoietilor. doar ca dinsul are o exprimare mai pe dupa colt asa….. doar e om cu experienta nu poate sa zic ain fata. la varsta si experienta dinsulu ia invatat ca asa se prezinta lucrurile. mai cu perdea asa.
uaaaaaaaaaaaauuuuuuuuuu. io deja stiu astea . si nu am inca peste 60 ani?
scuzele de rigoare”pt agramaticalitatile” de mai sus , e o ora inaintata si scriu greu dupa ce am “citit “mult azi
septembrie 20, 2010 - 10:23 pmDa d-l Vaisman este un om intelept ,vorbeste conciliant crede ca amandoua partile au o parte de vina…de altfel ca si d-l Covaci care ne vorbeste in procente .Dl Vaisman nu ne spune aceste procente …dar din cate reiese din articol ar fi cam 50-50.Nu cred d-le Vaisman si d-le Covaci ,ca jucatorii au vreo vina .Federatia nu este asa saraca .In fiecare an primeste de la bugetul de stat prin intermediul ministerului sportului o suma .Nu stiu cat a primit anul acesta dar acum cativa ani am vazut ca a primit cam 250 000 de euro sper sa mi aduc bine aminte .In anii olimpici nu te apuci sa finantezi turnee ca sa ramai fara bani de Olimpiada …daca faci asta esti incapabil si la ce sa mai fi ordinator de fonduri ?
septembrie 20, 2010 - 10:54 pmBine ca Franta nu l trimite pe Bacrot isi poate permite cand il are pe Le Grave noi nu avem inca un jucator la fel ca Nisipeanu poate vor deveni vreodata dar acum nu sunt .
Vinovatii trebuie sa plateasca …Cum bine zice d-l Sandu ,Romania nu este la Olimpiada si Uganda este…Uganda tara din Africa neagra a carei echipa poate fi infranta la simultan de un maestru tanar de la noi sa zicem Petrisor.
Cum o sa se uite Uganda la noi ? Cand ea ne bate prin neprezentare ? Ea o sa fie clasata si noi nu .In sfarsit eu asa vad lucrurile.Karateka trebuie sa si dea demisia!
Vina apartine chiar 100% presedintele Federatiei, nu poti trata un jucator ca Nisipeanu Dieter ca pe un subaltern, cu ton arogant specific politicienilor de la noi.
M-am delimitat de la Federatie vazind Balcanismul, lipsa de profesionism ce era pe acolo.
De ce nu a vizitat Herculanele dl Presedinte, sa incerce sa rezolva situatia?
Dar nu a fost nici la Iasi la finala de juniori pe echipe se vede grija lui pentru sah.
Federatia trimite juniorii de 20 de ani la Mondiale fara nici un antrenor in Polonia , dar oricum nu conteaza dar luam medalii la blitz si dezlegari
Fugulyan Gergely
septembrie 21, 2010 - 8:37 amMaestre, asa e. Iar ne-ati nimerit. Cum reusiti?
septembrie 21, 2010 - 8:13 pm..
septembrie 22, 2010 - 4:33 pm