Incredibil!!! La Olimpiada de sah va participa doar echipa feminina! Echipa masculina nu va juca la Olimpiada!!!

Incredibila premiera negativa din istoria sahului romanesc  la Olimpiada 2010!

Intre 19 septembrie si 4 octombrie 2010 va avea loc Olimpiada de sah de la Khanty-Mansiysk (Rusia), la care tara noastra va fi reprezentata numai de echipa feminina, in urmatoarea alcatuire:
Cristina-Adela Foisor, Elena-Luminita Cosma, Carmen Voicu-Jagodzinsky, Alina L’Ami, Irina Bulmaga (capitan: Vladimir Danilov)
Mai jos puteti citi comunicatul Federatiei Romane de Sah privind neparticiparea echipei nationale masculine la Olimpiada de sah 2010.

COMUNICAT

Consiliul Director al Federaţiei Române de Şah a luat act cu neplăcută surprindere de refuzul jucătorilor Lupulescu Constantin, Nevednicii Vladislav, Nisipeanu Liviu-Dieter, Pârligras Mircea-Emilian de a participa la Olimpiada de şah din Rusia şi doreşte să precizeze următoarele:

În şedinţa C.D. din 30 mai 2010 s-au aprobat cuantumurile onorariilor pentru jucătorii şi jucătoarele selecţionaţi în loturile olimpice, fără a se preciza vreo eşalonare a plăţii lor. De asemenea au fost prevăzute unele penalităţi modice pentru neîndeplinirea obiectivelor. Întrucât cifrele au fost acceptate de către cei doi căpitani nejucători (Danilov Vladimir – fete şi Nanu Costică-Ciprian – băieţi) şi transmise către componenţii celor două loturi (care n-au avut obiecţii), s-a făcut de către FRŞah înscrierea celor două echipe la Olimpiadă (termenul limită fiind de 20 iulie 2010, după care nu se mai permiteau schimbări decât în cazuri de forţă majoră).

În luna premergătoare competiţiei, căpitanul Nanu Costică-Ciprian a comunicat că au apărut unele revendicări privind plata unui avans substanţial din onorarii, deşi nu au existat şi nu există contracte scrise între jucători şi federaţie. După câteva zile, în care a încercat unele schimbări în echipă, nepermise de regulamentul competiţiei, căpitanul echipei naţionale masculine şi-a dat demisia din această funcţie.

În data de 13 septembrie 2010, prin intermediul căpitanului demisionar, patru dintre jucătorii echipei masculine şi-au formulat pretenţiile financiare (mergând până la un avans de 2/3 din onorarii şi eliminarea penalităţilor), iar Nisipeanu Liviu-Dieter a anunţat că nu va participa. Pe data de 14 septembrie 2010, Preşedintele FRŞah, Constantin Dumitriu, a adresat un mesaj componenţilor echipei naţionale masculine, garantând că se va plăti un avans de 50% din onorarii înainte de Olimpiadă. La termenul dat (15 septembrie, ora 12), oferta a fost refuzată de cei 4 jucători mai sus-amintiţi.

Trebuie subliniat faptul că aceste onorarii nu pot fi decât parţial plătite din venituri proprii sau surse bugetare, ca atare un mare procentaj din ele trebuie să provină din resurse extrabugetare (de tipul sponsorizărilor), dificil de găsit în această perioadă de criză. Cu toate acestea, onorariile erau garantate, iar cifra lor o considerăm ca fiind generoasă în raport cu alte sporturi, unde s-au obţinut şi se obţin performanţe mult mai mari. Reamintim că pe aproximativ actuala structură a echipei s-au ocupat următoarele poziţii la ultimele Olimpiade: 2002 – loc 28, 2004 – loc 20, 2006 –  loc 26, 2008 – loc 19. Ca atare, nu putem interpreta solicitarea unui avans de cca 70% decât ca un semn de neîncredere în actuala conducere a FRŞah, reticenţă absolut nejustificată în condiţiile în care Federaţia şi-a onorat întotdeauna obligaţiile financiare faţă de aceşti jucători.

Prin poziţia adoptată de grupul celor patru jucători, ca şi prin demisia nejustificată a căpitanului echipei, s-au adus importante prejudicii Federaţiei, atât la nivel financiar (ele impunându-se a fi recuperate), cât şi pe planul imaginii. Acest lucru este cu atât mai regretabil cu cât a fost produs de un nucleu de jucători valoroşi, al căror loc s-ar fi cuvenit să fie în bătălia olimpică şi nu pe false baricade protestatare. Dacă o noţiune precum patriotismul poate părea unora desuetă, cea de fair-play este mereu actuală pentru lumea sportului, iar activitatea noastră a tuturor, jucători sau conducători, trebuie să se subsumeze ei.

16 septembrie 2010

Preşedinte,

Constantin Dumitriu

 • tactumare

  “…va participa doar…” sau “…nu va participa decât…”.

  septembrie 16, 2010 - 3:12 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

   tactumare: Multumesc pentru corectura, eram cu telefonul la ureche si stupefiat de ceea ce aud si citesc…Ma bucur ca sunteti prompti si pe faza atunci cand gresim. Ar fi interesant sa instituim si un premiu pentru cititorii fideli. Este o tema la care ne vom gandi pe viitor. Pana atunci multumim tataie!

   septembrie 16, 2010 - 4:14 pm Raspunde
 • Cipri Muntean

  Iuliane : Incredibila premiera negativa din istoria sahul(ului) romanesc la Olimpiada 2010!

  septembrie 16, 2010 - 4:18 pm Raspunde
  • ceausescuiulian

   Multumesc Ciprian, deja telefoanele suna in continuu la mine si sper sa avem cat mai curand si alte puncte de vedere decat al federatiei Romane de sah. Multumesc inca o data pentru atentie!

   septembrie 16, 2010 - 4:20 pm Raspunde
 • Marian Tudorache

  Nu, nu poate fi ceva atat de extraordinar! Mai devreme sau mai tarziu urma sa se intample. Nimeni nu vrea sa aplece urechea la cei care “latra” la stele ( dupa parerea domnilor conducatori). Sunt o sumedenie de articole si comentarii in care direct sau indirect s-a prezis acest lucru. Patriotism…Pai cat patriotism a avut Nisipeanu spre ex., ce mai vor? Cat si pana cand? Daca ei nu prind pozitie, atunci cine? Nu poate sa nu fie ceva in regula! Hai refuza unul, dar nu toti. Ganditi-va ca puteau fi pe listele altor tari de cand lumea! Si noi ce latram? Pai spuneam ca lipsa de profesionalism, conflicte si interese personale, lipsa unei strategii clare de dezvoltare a sahului romanesc, LIPSA TRANSPARENTEI ( a 1000-a oara cand o spunem) vor distruge sahul. Mai spuneam ca traim din genii, nicidecum din o buna politica de descoperire a talentelor. In general Federatia noastra de dupa Revolutie, primeste cand si cand un talent din munca geniala a catorva oamenii cu pasiune si nici aceste daruri ceresti nu sunt protejate. Totul se desfasoara in obscuritate, fara contracte clare, fara orientare, cu 200 000 de comisii. Am vorbit cu mai multi oameni si mi-au spus ca-i incredibil ce se petrece si la cluburi. Oameni in conducere, protejati, care sunt plini de ei si habar nu au in realitate. Nu, nu sunt viteazul de dupa razboi, sunt lucruri care le-am scris. Au fost polemici, pro si contra. Am facut si o scrisoare ( in momentul gresit probabil). Eu unul ma intrebam, doar atat, cand se va intampla. Se prea poate sa fie acuzati de egoism, dar daca se despica firul in 4 si se spun lucrurile pe nume, daca vor rasufla ei, sau apropiatii, se crapa Federatia in 4 . Suntem atat de imbecili (spun eu, dar sigur sunt interese sa facem, de fapt sa faca pe imbecilii) incat nu vrem sa luam exemplu de altii (alt subiect super discutat) in a face ceea ce ei fac bine. Se irosesc talente pe banda la noi. Ne-am tesit coltii! Parca eram mai sinceri la inceputurile acestui blog. E drept, la un moment dat ne-am saturat sa mai latram ( ca asta facem noi muritorii de rand, pentru cei care conduc si acolitii lor, nu numai in sah). NU EXISTA NICI O CONVINGERE LA CEI CARE CONDUC! DE FAPT ESTE UNA SI ESTE GENERALA PE ROMANIA, CONVINGEREA BANULUI SI INTERESELOR PERSONALE!

  septembrie 16, 2010 - 5:29 pm Raspunde
 • obezeanu

  Eu unul refuz sa cred ca e vina jucatorilor!Poate vom afla de la Nisi&Co ce s-a intamplat in realitate…

  septembrie 16, 2010 - 5:30 pm Raspunde
 • Marian Tudorache

  Macar daca ar fi rasplatiti pentru munca depusa cei din comisii, dar sunt convins de contrariu ( pot fi si exceptii). In schimb sunt oameni care fac mult bine sahului fara nici o pretentie, din pasiune si probabil ca altii primesc meritele. Insa acestia nu vor ajunge niciodata acolo unde merita, sunt ocupate locurile…

  septembrie 16, 2010 - 5:40 pm Raspunde
 • Alin B

  Pare interesanta fraza din comunicat “iar cifra lor o considerăm ca fiind generoasă în raport cu alte sporturi, unde s-au obţinut şi se obţin performanţe mult mai mari.”
  Suntem plini de campioni europeni prin toate sporturile 🙂 Ne permitem sa ne batem joc de ei.
  In legatura cu credibilitatea “noii” federatii, din ce se vede pe la comisiile lor votarea se face cam tot la fel ca pe vremuri, mai mult pe interese… aceeasi marie cu alta palarie. Daca ei n-au vrut sa dea in intregime suma promisa jucatorilor, ce putem intelege? Ca nu au avut incredere in jucatori? Din ce s-a auzit, suma lipsa pentru a plati 100% era extrem de “mare”, circa 2000 E , trageti voi concluziile cat de exorbitante erau onorariile. O fi criza, dar daca cei din conducere nu au fost in stare pana acum sa aduca un asemenea mizilic de sponsorizare, atunci putem sa le fluturam batistele albe…

  septembrie 16, 2010 - 5:53 pm Raspunde
 • Marian Tudorache

  Vesnica scuza! Dificil de gasit bani! Parca am si ridicat din umeri cand am citit partea cu veniturile. Pai daca era scris dom’le clar undeva pe site-ul FR Sah, tot la vedere, respectivii refuzau din start si gata! Inscriati in timp util altii. Nu, nu se poate sa refuze toti 4! Acolo e ceva!

  septembrie 16, 2010 - 5:54 pm Raspunde
 • tudoran emil

  Cata dreptate au comentariile de la articolul postat pe 20 februarie 2010 dupa alegeri…Ce se va intampla? Ce le vor face la jucatori, daca acestia nu aveau contracte, asa ca nu exista legal nimic cu care sa ii contranga juridic pe jucatori si pe capitan?! Probabil ca in alta tara, din neputinta presedintele sau cine era vinovat din conducere isi dadea demisia. Probabil ca era cea mai puternica si promitatoare echipa din istoria sahului romanesc care putea sa joace la Olimpiada. Au preferat sa traga ei semnalul de alarma pentru lumea sahului romanesc si accepte consecintele. Asa ca nu se stie daca peste 2 ani vom avea ce trimite la Olimpiada, poate peste 4 ani vom putea trimite ceva promitator pentru urmatorii 10 ani. Cred ca baietii acestia nu s-au sacrificat fara rost si miroase putin a decembrie ’89…Intr-o Romanie bantuita si haituita la bunul plac al politicienilor de la putere, un gest de mare solidaritate si demnitate al jucatorilor nostri etalon. Totusi unde-au fost romanii, cand era taiat Viteazul? ( Mihai Viteazul – Capul de la Torda). Ma inclin pentru gestul superb facut de baietii nostri!

  http://iulianceausescu.wordpress.com/2010/02/20/s-a-ales-noua-conducere-a-frsah/

  septembrie 16, 2010 - 6:05 pm Raspunde
 • virgil

  E ceva putred in Danemarca! Oricat de rai ar fi cei de la federatie sau oricat de multa dreptate ar avea cei 4 olimpici, jucatorii nostri trebuiau sa se duca la Olimpiada…Daca banii si numai banii i-au impiedicat sa mearga, atunci toti cei 4 s-au pus singuri intr-o postura jenanta penmtru ei…Daca e vorba de altceva, sa vedem despre ce e vorba! Orice ar fi, e greu de justificat aceasta rebeliune colectiva…

  septembrie 16, 2010 - 6:43 pm Raspunde
 • Niki

  NU EXISTA NICI O CONVINGERE LA CEI CARE CONDUC! DE FAPT ESTE UNA SI ESTE GENERALA PE ROMANIA, CONVINGEREA BANULUI SI INTERESELOR PERSONALE! Ader total la aceasta afirmatie.
  Ceea ce se anunta a fi un nou mandat sterp si apatic la carma FRSah, iata ca echipa presedintelui anonim ne da o stire terifianta. Asa cum arata comunicatul FRSah, el trebuia obligatoriu insotita de demisie. Nuantele sunt pentru blogeri(sic!) si pentru istorici. Rezultatul e clar: nu participam la Olimpiada.
  Cine e responsabil de esec? De oriunde privim, raspunsul e unul singur: conducerea federatiei.
  E posibil sa fi epuizat federabilii toate caile de intelegere cu jucatorii?
  Ne putem gandi ca jucatorii sunt de vina? E posibil ca Nisipeanu&Co sa nu-si doreasca participarea si “expunerea” la Olimpiada? Refuz sa cred acest lucru, pentru ca ii stiu destul de bine cel putin pe 2 dintre ei si pe capitan. In nici un caz nu poate fi vorba de bani, ci de modul in care sunt tratati, de faptul ca probabil altii doresc sa fie “pionii” principali si nu cei din ring, membrii echipei olimpice.
  Cam toate sagetile duc la presedinte, care in mod evident poarta raspunderea. Cat de inabil sa fie presedintele sa nu-si dea seama ca actionand astfel isi pierde si minimul capital de incredere pe care il avea in lumea sahului? A inceput cu stangul si a sfarsit lamentabil. Pentru ca e penibil sa mai zaboveasca in fruntea federatiei in atare conjunctura.
  Imi pun totusi intrebarea unde au fost vicepresedintii FRSah? Doi oameni care s-au spetit in lumea sahului, care stiu ce inseamna performanta si ii “simt” pe sahisti. Au luat oare atitudine? Asteptam opiniile lor si ale celor implicati.
  Din nou ma intreb: cu Stoica, Ghinda, Pavlov in forurile conducatoare ar mai fi fost posibila asemenea situatie jenanta?
  Repet ce am spus si la alegerea membrilor FRsah. Pe cat sunt de sclipitoare mintile sahistilor la tabla, pe atat de confuze sunt in afara esichierului. Caci nu-mi pot explica altfel lejeritatea de a alege in fruntea sahului un NESAHIST.

  septembrie 16, 2010 - 7:34 pm Raspunde
 • acrys

  Felicitari jucatorilor pentru atitudine!!! Federatia e facuta pentru binele jucatorilor si nu invers!!! Cei de la federatie se astepatau ca jucatorii sa mearga la olimpiada cu pachetel de acasa si bani de un suc, iar remuneratia lunara sa fie cat minimul pe economie. Asa si-ar dori Boc& Base si papagalii din imediata vecinatate.

  septembrie 16, 2010 - 7:54 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Mi-e sila sa comentez acest “comunicat” execrabil si mitocan.

  ps. BRAVO BAIETI ! Sunteti cu adevarat Oameni. Sunt alaturi de voi.

  septembrie 16, 2010 - 7:54 pm Raspunde
 • Viki

  MARELE CONSILIER AL PRESEDINTELUI FRSAH AR TREBUI SA-SI DE DEMISIA. UN CONSILIER CAT DE CAT INTELIGENT AR FI DAT SFATURI MAI BUNE.

  septembrie 16, 2010 - 7:55 pm Raspunde
 • virgil

  Sa fie vorba de bani? Nu stiu…
  Sa fie vorba de politica? Nu stiu?
  Sa fie vorba de niste maruntisuri? Nu stiu si nici nu mi-ar place sa aud de asa ceva, deoarece in aceasta situatie toti ar fi buni de culpabilizat…
  Parerea mea sincera este ca inainte de a se fi hotarat sa ia o asemenea grea decizie, jucatorii in cauza ar fi trebuit sa faca publice of-urile lor…
  De ce, oare, n-au facut acest firesc pas?

  septembrie 16, 2010 - 8:00 pm Raspunde
 • Viki

  DIN MOMENT CE TE LAUZI CU EXPERIENTA CARE O AI IN DOMENIUL SAHULUI AR FI TREBUIT CA SFATURILE PE CARE LE DAI PRESEDINTELUI SA FIE PERTINENTE SI LA SUBIECT.NU ESTE POSIBIL SA SE AJUNGA LA ACEST CONFLICT DESCHIS CU ELITA MARILOR MAESTRI DIN ROMANIA.DA-TI DEMISIA PARINTE DOROFTEI DIN FUNCTIA DE CONSILIER.

  septembrie 16, 2010 - 8:01 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Ma tot framanta o chestiune, de cand cu nenorocirea asta. Daca pentru valorile sahului romanesc, federatia se comporta in acest fel, pot eu oare sa ma intreb de ce divizia B se tine la Galati? Nu or mai fi multe sali de joc in Bucuresti, dar din cate stiu, sunt destule cluburi, unele dintre ele participand la licitatie. Oare de ce nu apar echipele inscrise la Galati? Nu o fi capitala un centru atat de valoros ca Iasiul sau altele, dar parca nu vad nici o echipa inscrisa din Bucuresti,in divizia B, in nici o locatie. Sunt “giurgiuvean” naturalizat, dar nu pot sa fiu indiferent la ce se intampla in orasul meu de bastina. Cum e posibil asa ceva? Doar platesc niste taxe pentru federatie. Care este scopul jucatorilor, daca nu acela de a juca? Bun, e bine sa te plimbi prin tara, sau la turnee din afara, dar eu hotarasc unde ma duc. Si cand exista sansa de a se organiza un turneu in apropiere, cu atat mai bine, mai ales cand se face atata caz acum cu criza asta. Chiar parerea mea nu conteaza deloc? Sunt un incepator intarziat, recunosc, dar vreau si eu putina atentie. Pardon! Daca Nisi, Lupu, Nevednichi, si Parligras nu au parte de asa ceva, ce pot sa mai sper eu?

  Merci baieti. Hai Romania!

  septembrie 17, 2010 - 12:02 am Raspunde
 • covaci

  Din pacate pentru noi toti,din tot acest conflict va pierde tot sahul romanesc.Pentru acest esec se cade sa acordam cate o BILA NEAGRA consilierilor presedintelui Constantin Dumitriu,vicepresedintii FR Sah – Mariana Ionita si Manole Vasile, membrii de onoare ai FR Sah – dl Pavlov si dl Ghinda,precum si capitanului de echipa- Nanu Ciprian,deoarece nu au stiut sa gestioneze aceasta situatie atat pe langa presedintele Dumitriu si CD,cat si pe langa jucatorii convocati la Lot.
  Pacat !

  septembrie 17, 2010 - 3:41 am Raspunde
 • Heto

  @Covaci:

  Nanu si-a dat demisia de 2 saptamani… Oare de ce?

  septembrie 17, 2010 - 12:14 pm Raspunde
 • Mihai Ghinda

  Dle Covaci,

  Pe bune ca sunteti hazliu. Ma intreb cat de mare este “priceperea” dvs la sah, daca ma asociati pe mine cu conducerea FRSah. Pentru conf. tin sa-i anunt pe toti cei interesati ca DIN 1996 (cand am demisionat din Biroul Federal si de la conducerea echipei olimpice a baietilor)NU MAI FAC PARTE DIN NICIUN ORGANISM AL FRSAH. Adica de 14 ani sunt un simplu particular.
  Si atunci moncher, pen’ ce o bila neagra? Ce trebuia sa fi facut? Aud?
  Poate pentru ca i-am crescut pe MMI Istratescu, Lupulescu, Parligras, Murariu, Chirila etc?

  septembrie 17, 2010 - 6:37 pm Raspunde
 • junior

  “În data de 13 septembrie 2010, prin intermediul căpitanului demisionar, patru dintre jucătorii echipei masculine şi-au formulat pretenţiile financiare (mergând până la un avans de 2/3 din onorarii şi eliminarea penalităţilor)” si dupa :”. Ca atare, nu putem interpreta solicitarea unui avans de cca 70% decât ca un semn de neîncredere în actuala conducere a FRŞah, reticenţă absolut nejustificată în condiţiile în care Federaţia şi-a onorat întotdeauna obligaţiile financiare faţă de aceşti jucători.” Ce sa le ceri cand isi dau cu stangu’ in dreptu’ ?

  septembrie 18, 2010 - 10:29 pm Raspunde
 • covaci

  Scuze dl Ghinda !
  Credeam ca Presedintele sau CD al FR Sah consulta din cand in cand si persoanele cu experienta din staful FR Sah,lucru care,dupa ceea ce ati scris mai sus, se pare ca nu-l prea fac din pacate.Nu-mi ramane decat sa va urez felicitari pentru rezultatele obtinute si mult succes pe mai departe !

  septembrie 19, 2010 - 1:51 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.