Traducere de Adrian Stanca
Majoritatea oamenilor stiu in mod instinctiv ca a invata jocul de sah poate creste creativitatea si imaginatia in toate activitatile din viata. Dar multi nu stiu cum si de ce se intampla aceasta.
Imaginatia incepe cu o idee creativa. Imaginatia creste atunci cand se realizeaza idei creative. Putini oameni realizeaza cat de creativi sunt cu adevarat. Aflam aceasta cu fiecare copil care invata sah. Ei nu-si dadusera seama cat de inteligenti sunt!
Sahul creste increderea. Da claritate gandirii. Un tanar jucator de sah are multe idei si invata sa vada cai creative si secvente ale multor posibilitati, care exista pe tabla in fata lor. Cu fiecare mutare jucatorul realizeaza pe tabla de sah din ce in ce mai mult la planuri, decizii si strategii.
Copii invata, indiferent daca pierd sau castiga o partida. Combinatia de idei creative si de gandire organizata da sahului unicitate. Cand un copil intelege jocul de sah, el este in mod destul de natural atras catre el. Fiecare copil are idei care-i apartin. Toti copii vin cu diferite tipuri de planuri. Este foarte important sa incurajam imaginatia la copii foarte devreme in viata.
Ce are sahul in comun cu gandirea creativa? Totul!
Sahul ajuta un copil sa-si dezvolte imaginatia. Pana la urma pur si simplu privim o tabla cu 64 de patratele si niste piese care se pot misca pe tabla in diferite moduri pana cand jucatorii le da viata in jocurile lor. Pe masura ce un jucator progreseaza, fiecare pozitie de pe tabla comunica din ce in ce mai mult cu jucatorul. El incepe sa recunoasca pozitii tipice si combinatii, cauta idei noi bazate pe cunostintele acumulate.
Pe masura ce abilitatile cresc devine mai usor a se planifica viitoare atacuri si sa se evalueze pozitiile ce apar.
Modalitatea de a castiga o partida de sah presupune planuirea unei strategii si urmarirea ei pana cand s-a atins obiectivul, anticipand si prevenind mutarile adversarului in acelasi timp. Totul incepe cu viziunea, cu abilitatea de a imagina un obiectiv. Cine devine bun la aceste lucruri la tabla de sah le poate aplica in viata.
Imagineaza-ti ce vrei sa obtii, indiferent cat de ‘imposibil’ poate fi. Stabileste-ti obiectivul si urmeaza pasii necesari de care este nevoie. Obstacole vor aparea, dar ele nu vor fi o problema daca le anticipezi si planifici masuri preventive.
Posibilitatile sunt infinite atunci cand controlezi situatiile. Cel mai rau lucru care se poate intampla este sa lasi la o parte acele visuri si sa nu faci nimic ca sa le realizezi.
Sahul face ca jucatorii sa-si indeplineasca obiectivele ca pe o rutina, obiective care sunt create si provin din imaginatie. Haideti sa ne invatam copii de la o varsta frageda ca este bine sa visezi si ca acele visuri pot deveni realitate. Daca facem asta, s-ar putea sa avem o generatie urmatoarea de neoprit!
(Sursa Inquirer Sports – “Chess, Imagination and Arts” – Bill Kilpatrick, Laura Sherman)
1 Comentariu
Frumos articolul!
septembrie 6, 2010 - 9:30 am