Zi: 4 septembrie 2010

Cum putem sa scapam de criza de timp?

Traducere de Adrian Stanca

Cine nu a fost in criza de timp in timpul unei partide de sah? Cine nu a simtit ca ii fuge pamantul de sub picioare cand a privit ceasul de controlul timpului? In diferite perioade ale carierei, aproape toti sahistii au problema crizei de timp. Nu cred ca exista sahist de performanta, sau jucator de concurs, care sa nu se confrunte cu aceasta problema a lipsei de timp, care s-a mai si accentuat din ce in ce mai mult prin reducerea drastica a timpului unei partide. Ma raportez aici la ceea ce se intampla in anii ’90, cand partidele aveau o durata destul de mare, fata de timpul impus acum la concursuri. De curand am putut vedea la cel mai inalt nivel aceasta problema prezenta. Ma refer la  meciul candidatilor la titlul mondial, Topalov-Kamsky 4,5 -2,5 , unde diferenta dintre cei doi a fost facuta pe undeva de criza de timp a americanului. Poate ca a fost cel mai relevant si mai bun exemplu pentru subiectul pe care il veti citi mai jos. Partidele decisive care au facut dealtfel diferenta de scor, au fost cele decise de criza de timp a lui Kamsky. Si ca in orice criza, financiara sau de timp, se astepta rasuflarea de usurare dupa terminarea ei, cand totul se termina cu bine.

Un mare maestru incearca sa aduca lumina in problema crizei de timp

Gestionarea timpului de gandire este o problema dificila pentru jucatori de toate nivelurile si varstele. A juca sah prea lent e la fel de rau ca a juca prea repede, si adesea mai dificil de ‘vindecat’.

Marele maestru american, Joel Benjamin 2583 ne prezinta cateva solutii la o problema foarte spinoasa,  pe care o au cam toti sahistii in diverse perioade ale turneelor

Citeste Articolul
  • 15
  • 622
  • 0

Miniatura zilei (179): Bird out From the nest!



Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Thomas Juergen – Manuel Gerst
Pfalz Open 1996  ·  Bird Opening: From Gambit (A02)

Citeste Articolul
  • 10
  • 463
  • 0