Pe vremea cand sahul era la TV…

eu16

Traducere de Adrian Stanca

Remember de vacanta (61): Din articolele publicate pe blog

Sahul nu parea un sport pentru spectatori atunci cand statia TV din New York PBS a anuntat ca intetntioneaza sa transmita meciul pentru titlul mondial Bobby Fischer-Boris Spassky din 1972.

Erau de asteptat sa apara comentarii ironice gen ‘ spectatorii priveau iarba cum creste’ sau ‘spectatorii priveau vopseaua uscandu-se”.

Dar prezentarea celor 21 de partide disputate pe durata a 7 saptamani, 5 ore pe partida, mutare-cu-mutare, au capturat o audienta entuziasta si neasteptat de mare!

In prima zi, transmisia s-a prelungit de la 2 ore (cum era programata initial) la 5 ore, pana s-a incheiat partida. Statia TV a primit mai mult de 300 de telefoane de aprobare a initiativei.

Pana la sfarsitul meciului, transmisiunile au atras o audienta mai mare decat orice alta transmisiune anterioara a canalului PBS.

Este un fapt extraordinar, daca luam in considerare faptul ca, la vremea aceea, doar un procent de 20% din populatia SUA stia cum sa joace sah.

In scurt timp, magazinele din New York au vandut toate seturile de sah si toate cartile de sah.

In urma sondaj efectuat de catre un reporter New York Post  in seara unei partide a reiesit ca majoritatea barurilor aveau canalul setat pe meciul Fischer-Spassky decat pe meciul de baseball al New York Mets- alegerea traditionala.

(SURSA: www.dispatch.com  Shelby Lyman “Chess was once a hit on television”)

Remember de vacanta (72): Din articolele publicate pe blog

1 Comentariu

  • unmihai

    E pacat ca acele inregistrari nu mai sunt difuzate. Youtube-ul nu contine decat niste secvente.
    Fischer a avut curajul sa gandeasca si sa se comporte ca un om liber, fapt ce contravine politicii USA

    august 29, 2010 - 9:32 am Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.