Intamplari de la festivalul de sah din Pardubice, Cehia (1)

Corespondenta  din Pardubice

ROMANIA, VICECAMPIOANA EUROPEANA LA BAIETI 18 ANI!

In primul rand, performanta excelenta a baietilor la CE under 18 ani! Locul 2, victorie la Ungaria- Radu Doros decisiv, Robin si Petrisor neanvinsi pe primele 2 mese, toti baietii pe plus!

(De la stanga la dreapta: Stanciu Alexandru, Dragomirescu Robin, Stegariu Vlad, Doros Radu, Petrisor Adrian- foto Cioteanu Andrada)

Abia am ajuns aici, si am aflat pe fuga toate acestea. Incerc sa-mi fac timp sa revin  pe larg pe tema asta, si speram sa primim si un material cuprinzand ganduri ale antrenorului IM Catalin Ardelean. Este o performanta care trebuie cinstita si rasplatita, nu doar felicitari formale. Eu as merge cu baietii acestia, si cu altii la fel de talentati, pana in panzele albe. Exista federatii care aplica de multi ani strategii de succes (Turcia- exemplul cel mai la indemana), avand un fond de juniori mai putin talentati.

Dragomirescu Robin, Petrisor Adrian, Stanciu Alexandru, Doros Radu, Stegariu Vlad. Ar trebui sa retinem aceste nume, si de fapt nu cred ca ne vor lasa ei sa le uitam. Ar fi nedrept sa nu spunem nimic depsre antrenor. Echipa de baieti a fost condusa excelent de catre George Catalin Ardelean, sahist despre care Iulian Ceausescu se tot intreaba de ce nu a devenit inca GM. Putem observa oricand cat de bine intelege sahul acest jucator-antrenor, intrucat el a avut amabilitatea sa ne trimita de-a lungul timpului numeroase articole.

2. ROMANIA (RtgAvg:2326, TB1: 11 / TB2: 18,5)

Bo.

 

Name

RtgI

RtgN

FED

Gr

Typ

1

2

3

4

5

6

7

Pts.

Games

RtgAvg

1

FM

Dragomirescu Robin-Alexandru

2381

0

ROU

 

U18

½

 

½

1

½

½

½

3,5

6

2359

2

FM

Petrisor Adrian-Marian

2331

0

ROU

 

U18

½

½

½

1

1

1

½

5,0

7

2284

3

 

Stanciu Alexandru-Ovidiu

2261

0

ROU

 

U18

1

½

 

½

 

1

½

3,5

5

2163

4

 

Doros Radu-Marian

2331

0

ROU

 

U18

½

1

0

 

½

1

1

4,0

6

2196

5

 

Stegariu Vlad-Ionut

2098

0

ROU

 

U18

 

1

½

1

0

 

 

2,5

4

2094

UN PERSONAJ OBSCUR REAPARE IN MOD NEASTEPTAT

Are peste 30 de ani. A facut ceva studii, dar cam de mantuiala. Nu a facut niciodata cariera, nici nu si-a dorit. Nu are nevasta, casa, copii, si nici problemele aferente. Are un loc de munca oarecare, care il mentine pe linia de plutire si atat. Si mai este ceva. Este amator de sah. Ca multi alti amatori de sah, isi ocupa mai tot timpul cu asta. Cand un amator de sah primeste concediu de odihna, nu-i mai ramane decat sa plece undeva la un turneu de sah.

L-ati recunoscut desigur. Este antieroul perfect, si raspunde la numele de Adrian Stanca, un nume obscur in lumea sahului.

Zilele acestea acest personaj dubios se afla in Cehia la Pardubice, probabil cel mai mare festival de sah din lume. Cel mai mare in ceea ce priveste numarul de participanti, nu in ceea ce priveste premiile in bani sau valoarea jucatorilor. Curios nevoie mare, Adrian Stanca va incerca sa afle ce anume atrage atat mult un numar mare de amatori de sah in Pardubice.

Pardubice este un orasel care absoarbe bine masa de sahisti, si asta este pe placul lui Adrian Stanca. Spre exemplu, intr-o asezare mica unde participa la un turneu un numar de 50-60 sahisti, dai de ei la tot pasul, mai ales daca exista doar vreo 2-3 baruri sau terase. Revenind la Pardubice, desi oraselul colcaie de sahisti, nu prea dai de ei decat la sala de joc, caci terasele, barurile sau alte chestii de genul asta sunt multe si diverse.

Intr-adevar, pentru Adrian Stanca ar fi fost frustrant sa dea tot timpul nas in nas cu IM sau GM. Simpla prezenta a acestora pe acceasi terasa cu AS i-ar reaminti acestuia faptul ca pana si in sah s-a ratat, desi il practica de la 6 ani.

Desi AS este un simplu amator, sa nu credeti cumva ca el nu s-a pregatit temeinic pentru acest turneu. El a pus la punct un program de pregatire minutios, pe care l-a respectat intocmai. Si-a sters de praf cartile de sah favorite- unele dintre ele le-a bagat in bagaj, balast inutil, mai tarziu a regretat aceasta, in special atunci cand a trebuit sa care bagajul intr-o cursa contra cronometru pentru a prinde un avion. A jucat cateva turnee de blitz pe net sub egida Colosseum, ascunzandu-se de obicei sub nickuri anonime. A disputat un meci-maraton de blitz pana la 6 dimineata pe o terasa bucuresteana impotriva unui MF. L-a invins pana la urma, dar dupa meci martorii au povestit ca MF-ul, care a condus mult timp, a cazut victima numarului mare de beri consumate. Viclean, AS a baut considerabil mai putin…

Nu in ultimul rand, AS a aplicat o metoda de pregatire mai putin cunoscuta, dar foarte eficace. Altruist, el a dezvaluit acest secret, pe care nu il veti gasi nici in cartile despre sah scrise de mari maestrii!  “Cel mai important lucru cand pleci la un turneu puternic- a declarat AS intre doua guri de bere- este sa te tunzi. Putini sahisti cunosc acest secret, iar altii il ignora. Joci mult mai bine sah cu parul tuns, daca se poate este cel mai bine sa te tunzi la zero! Fara par pe cap, creierul este mai liber, proceseaza mai bine, se exprima mai coerent. Bate soarele puternic? Protejati-va creierul, acoperiti-l cu o sapca sau o palarie de paie!”.

AS, un amator de sah care foloseste propriile metode de antrenament

Dar sa-l lasam pe AS sa se relaxeze deocamdata, in asteptarea turneelor ce vor incepe. El si-a petrece o buna parte din prima pe cateva din terasele preferate, unde a baut excelente beri Staropramen si a inceput sa citeasca o carte usoara de vacanta, “Povestea unui idiot spusa de el insusi”, AS sperand ca aceasta carte sa-l inspire pentru viitoarele articole.

ALTI ROMANI IN PARDUBICE

CEZ Arena, stadion de hochei, colcaie de sahisti la sfarsit de iulie

Cioteanu Andrada, colega de club a lui AS, urmeaza sa participe zilele acestea la CE de sah amatori ELO sub 1800. Doi dintre proaspetii vicecampioni europeni (Radu Doros si Vlad Stegariu) au ramas si ei in Pardubice pentru a participa la puternicele openuri. Cativa puternici sahisti romani se afla la ora acestor randuri pe drum spre Pardubice, urmand a se inscrie si ei la turneul principal. Este vorba despre IM Miron Lucian, IM Cioara Andrei si MF Dobre Claudiu. Nu in ultimul rand, Ciornei Dragos se afla si el aici de o zi. Nu este exclus sa mai apara si alti romani in zilele urmatoare.

Va urma…

Pardubice, 22 iulie 2010

6 Comentarii

  • hritcucos

    tare! felicitari, un zambet in plus este binevenit intotdeauna!

    iulie 23, 2010 - 3:39 pm Raspunde
  • dan bujor

    Felicitari baietilor si antrenorului, si lui Adrian pentru interesanta (si amuzanta) corespondenta. Astept cu interes continuarea 🙂 .

    iulie 23, 2010 - 7:27 pm Raspunde
  • ovidiu_3003

    Da el este antieroul perfect si cu el ne asemanam multi amatori de sah…Multe succese in continuare antieroului perfect …cand o sa revina in Romania am sa i cer un autograf si o sa il rog sa se fotografieze cu mine …e cel mai tare antierou al blogului…ne a depasit pe toti .

    iulie 23, 2010 - 8:58 pm Raspunde
  • obezeanu

    Il rog pe domnul Stanca sa fie foarte atent atunci cand joaca cu sahisti cehi!
    Au cea mai buna bere din lume…

    iulie 24, 2010 - 12:34 pm Raspunde
  • Remizatorul

    Asa fratilor, cat mai multe aberatii, uite unde se ascundea scanteia de geniu ! Cum de nu mi-a trecut mie prin cap ca se poate pierde timpul aberand pe o pagina dedicata sahului ?

    august 3, 2010 - 3:44 am Raspunde
  • Cum am invins Ungaria la sah- victoria lui Radu Doros comentata de catre el insusi « Sah cu Ceausescu

    […] Manolache, vicecampionul Românieisictireli în Pardubice: Efectul LazarRemizatorul în Intamplari de la festivalul de sah din Pardubice, Cehia (1)Eugen Zamfirescu în Laurenţiu Anuţa: Istoria şahului prahoveanobezeanu în Romanii au […]

    august 5, 2010 - 5:39 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.