Reşiţa: Rodica Vasiliu este maestrul emerit al şahului în judeţul Caraş- Severin

Scris de Dana Firiţeanu pe http://www.adevarul.ro

Rodica Vasiliu

Rodica Vasiliu

Rodica Vasiliu este profesoară de muzică şi este mereu înconjurată de elevii pe care îi îndrumă şi îi învaţă tainele muzicii. Profesoara este însă pasionată de şah. După anii 80, ea a fost declarată maestru emerit al şahului şi în prezent este arbitru naţional în acest sport.

PROFIL

Data naşterii: 6 octombrie 1955

Ocupaţia: Profesor de muzică

Studii: Facultatea de Pedagogie şi Muzică Spiru Haret

Familie: O fiică

Pasiunea reşiţencei pentru şah este o moştenire de familie. De la vârsta de 13 ani, s-a ambiţionat să câştige fiecare partidă. „Părinţii mei jucau şah şi am fost tentată şi eu să învăţ. Tata juca foarte mult şi era un sport care la acea vreme era foarte apreciat”, a spus profesoara.

Provocările de la şcoală

La concursurile şcolare Rodica nu rata ocazia de a juca şah. Pasiunea o ajuta să câştige tot timpul. „În acea perioadă se organizau diferite concursuri la nivel de şcoală. Am reuşit să câştig şi am fost cooptată în echipa Reşiţei, de la Ateneul Copiilor. Ne antrenam sub supravegherea profesorului Gheorghe Şovăi. Ne strângeam mai mulţi copii şi exersam deschideri şi finaluri. Deşi pare un sport uşor, acesta trebuie studiat. Mereu citeam cărţi şi timp de două ore zilnic mutam piesele pe tablă”, a mai spus aceasta. Primul concurs la care Rodica a participat a fost chiar în anul în care a descoperit acest sport. „A fost groaznică pentru mine acea experienţă. Am obţinut menţiune şi am pierdut locul I pe ultima sută de metri. Am fost într-un stres foarte mare şi, deşi am avut un avantaj mare, am avut un moment în care m-am pierdut”, a povestit jucătoarea.

Un pas spre trofeu

Menţiunea obţinută la primul concurs a ambiţionat-o pe profesoară şi din acel moment fiecare concurs a fost încununat de un trofeu sau o diplomă. „M-am pregătit mai mult am vrut să obţin locul I”, a mai povestit Rodica. Desele premii întâi obţinute de-a lungul anilor au făcut ca jucătoarea să fie desemnată 1986 maestru al acestui sport. „A fost un titlu care a încununat anii de muncă şi de exerciţiu. Am făcut acest lucru din pasiune. Şi nu mi-am dorit nimic mai mult decât să am ocazia să întâlnesc diferiţi jucători cu care să îmi pot testa cunoştiinţele”, a  mai spus aceasta.

De la şah, la catedră

Imediat după Revoluţie, jucătoarea a ales meseria de cadru didactic şi a început prin a preda tehnici şi muzică. „Am cântat în copilărie la vioară şi după terminarea facultăţii m-am angajat la şcoală şi am început să predau. La început eram profesor de tehnici şi apoi m-am axat mai mult pe muzică”, a spus profesoara.

Cum este să pregătiţi alţi elevi pentru concursurile de şah?

Pasiunea pentru şah o am şi acum deşi nu am mai avut foarte mult timp să joc, am rămas conectată la acest fenomen şi în prezent îndrum copiii care vor să înveţe şi ei acest sport.

De când sunteţi antrenor de şah?

Din anul 2006 am fost desemnat arbitru naţional de şah şi am bucuria de a arbitra atent partidele de şah care se orgnizează la nivel de ţară.

Mai sunt copiii atraşi de şah?

Deşi mulţii copii preferă calculatorul, avem şi elevi care vin să joace şah sau vin din pură curiozitate şi dacă îi văd că se descurcă îi îndrum pentru a continua.

Ce vă place?

Îmi place matematica, mereu mi-au plăcut calculele, îmi place să fac rebus, integrame şi sudoku. Îmi place să cânt la vioară, îmi place să mă ocup de gospodărie. Îmi place să fiu înconjurată de copii şi îmi place să fac ceva practic.

Ce nu vă place?

Nu îmi place să fiu forţată de împrejurări pentru a face anumite lucruri. Nu îmi place să fiu minţită, prefer mai bine să mi se spună în faţă adevărul. Nu îmi place să fac foarte multe prăjituri, dar pentru că fiicei mele îi plac stau şi ore în şir în bucătărie.

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.