Focsani: Mihai Strâmbu este inginerul care promovează sportul minţii

(Scris de Laurenţiu Muscalu pe www.adevarul.ro)

Admiraţia pentru şah şi-a manifestat-o încă din copilărie, când s-a şi înscris la un club de profil din Iaşi. S-a impus repede şi a fost multă vreme campion la juniori.

Mihai Strâmbu are cel mai bun ELO din judeţul Vrancea

Mihai Strâmbu are cel mai bun ELO din judeţul Vrancea

Într-un sport în care pentru a putea deveni competitiv pe plan naţional şi internaţional este nevoie să începi pregătirea la vârsta de opt – nouă ani, inginerul Mihai Strâmbu a avut o evoluţie aparte.

În faţa tablei cu pătrăţele albe şi negre, a fost pe de o parte liniştit, iar pe de alta, agitat şi şi plin de neprevăzut. Mulţi privesc şahul ca pe o simplă luptă şi nu îşi imaginează munca şi sacrificiile necesare pentru a face performanţă în acest sport.


“Mi-a plăcut şahul încă de la clasele primare. Am fost campion la juniori în judeţul Iaşi multă vreme, dar nu a fost scopul principal al meu, ci să descopăr lumea cu adevărat prin acest sport al minţii. Îţi trebuie concentrare, atenţie, fantezie şi memorie foarte bună pentru a ajunge un şahist de temut.

Prin şah se aduce întreaga personalitate a omului. Condiţia fizică, latura psihologică, resitenţa la stres şi multe alte astfel de lucruri”, spune inginerul Mihai Strâmbu.

Rezultatele sale l-au adus în prim-planul şahului din ţară. Mihai Strâmbu are cel mai bun ELO din judeţul Vrancea, 2095, fiind candidat la statutul de maestru.

“Am reuşit de-a lungul timpului să iau şi titlul de campion judeţean al Vrancei, dar de când mă ocup şi de pregătirea copiilor de la CS Olimp, club la care sunt preşedinte, activitatea mea s-a axat mai mult pe pregătirea susţinută a acestora.


Modelele după care mă ghidez încă în viaţa mea de şahist sunt maeştrii internaţionali Margareta Perevoznic şi Mircea Pavlov”, ne dezvaluie cunoscutul şahist vrâncean. Totodată, Strâmbu ne mărturişeşte că pregătirea a elevilor săi se face tot după modelul idolilor săi.
“Pregătirea teoretică se face după Mircea Pavlov, dar şi din literatura de specialitate, mai ales traduceri din limba rusă”, recunoaşte sportivul.

Medalie de bronz
Clubul Olimp Focşani, al cărui preşedinte este Mihai Strâmbu, a împlinit în acest an zece ani. În tot aceşti ani, micuţi şahişti vrânceni au participat la cele mai importante concursuri interne, dar şi internaţionale.
“Cea mai importantă medalie obţinută de şahiştii clubului Olimp Focşani este cea de bronz cucerită în 2009 cu echipa la Campionatul Naţional de juniori. Echipa este format din Bianca Banciu, Elena şi Andreea Toma. În afara acestei clasări pe podium, elevii pe care îi am în pregătire au reuşit de-a lungul timpului să se claseze pe locuri fruntaşe la Campionatele Naţionale, dar şi la concursuri cunoscute din ţară”, a subliniat Mihai Strâmbu.

întrebări şi răspunsuri

Cu ce şcoli colaboraţi cel mai bine?
Avem trei centre de excelenţă. La Colegiul Unirea din Focşani, Şcoala „Ion Bazgan” şi Şcoala „Nicolae Iorga”. Colaborăm foarte bine cu profesorii şi învăţătorii. Se lucrează de trei ori pe săptămână. În ultimii cinci ani de zile, am avut tot timpul cel puţin un elev în lotul naţional de juniori al României.
Cum se formează un campion adevărat?

Un campion trebuie căutat. Este imposibil să-ţi iasă campionii doar din întâmplare. Trebuie să-i urmăreşti pe copii îndeaproape. Şahul este o luptă care nu se dă cel mai adesea între doi sportivi bine pregătiţi mental şi fizic, ci este o luptă între două voinţe.

ce îi place

Îmi place mişcarea, în general. Mai joc fotbal, tenis, sporturi pe care le îndrăgesc. Sunt înnebunit după drumeţii şi să stau alături de familie. Îmi place să ascult muzică bună de orice fel. Îmi plac lucrurile duse până la capăt cu profesionalism.

ce nu îi place

Mulţi dintre tineri se îndreaptă spre un stil de viaţă superficial. Nu-mi plac oamenii falşi, fără coloană vertebrală. Nu îmi place minciuna. Îi evit cât pot de mult pe cei care caută să facă rău. La şah trebuie să vii cu bucurie şi cu gânduri curate, pentru a face cu adevărat performanţă.

2 Comentarii

  • Nuta Dan

    L-am cunoscut pe dl Mihai Strambu acum cativa ani, cand am stat o scurta perioada la Focsani. Ii doresc cat mai multe realizari juniorilor pe care ii antreneaza cu pasiune. Toate cele bune!

    iunie 30, 2010 - 10:01 am Raspunde
  • Bogdan Sava

    Il apreciez pe Mihai Strambu ca om, ca sahist si ca organizator. Ii urez succes si noroc in viata.

    iunie 30, 2010 - 6:16 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.