Scris de Mihaela Iancu pe www.adevarul.ro
Teodor Coteţ a câştigat numeroase premii la competiţiile de şah
A învăţat să joace şah în copilărie, de la tatăl său. Prin multă muncă şi ambiţie a reuşit să facă performanţă, obţinând numeroase premii la competiţiile de şah.
A făcut cunoştinţă pentru prima oară cu Regele, Regina, Calul, Nebunul, Tura şi Pionul în primii ani de viaţă. Prietenia dintre el şi tabla de şah a pornit din întâmplare. Copil fiind a înlocuit jucăriile lui preferate, cu sportul minţii. „Când eram mic, nu prea aveam cu ce să mă joc şi am găsit prin casă tabla de şah. Bunicul şi tatăl meu m-au învăţat să joc, iar din clasa a III-a şahul a devenit poate cea mai mare pasiune a mea“, îşi aminteşte Teodor Coteţ. De la o simplă pasiune până la participarea la competiţiile de şah nu a mai fost decât un pas. Sub îndrumarea învăţătorului său, Teodor a participat la primul concurs de şah din viaţa lui. „Când eram elev în clasa a IV-a învăţătorul meu Nicolae Tomireanu, care era foarte pasionat de şah, m-a convins să particip la un concurs. Primul concurs a fost olimpiada de şah pe oraş, iar după 11 meciuri, la care am stat aproape o zi, am făcut febră dar am obţinut premiul I. Mai târziu, sa- ocupat de mine doamna Floarea Roşca“, povesteşte Teodor.
Primul concurs dar mai ales primul premiu i-au îndulcit viaţa şi i-au amplificat spiritul de competiţie. Deşi nu credea că poate face performanţă, au urmat multe alte premii, şi anul acesta a câştigat Cupa Rotary la şah.
Cântă la chitară
Şahul nu este singurul hobby al lui Teodor. Cititul, desenul şi muzica ocupă şi ele un loc special în inima adolescentului. „Îmi place foarte mult să citesc romane şi să pictez. Am cântat şi la chitară. Când eram mic am fost influenţat de părinţi şi am renunţat la câteva dintre pasiunile mele. Dar mi-am propus să mă reapuc de muzică şi de desen“, explică Teodor. În ceea ce priveşte şcoala, băiatul a câştigat premii importante la concursurile de matematică. „Îmi place această materie din clasa a IV-a, iar când m-am mutat la Şcoala Eugen Ionescu, doamna profesoară Simona Năsui m-a îndrumat să merg la concursuri. Am obţinut un loc III la olimpiada judeţeană de matematică. De asemenea am participat la multe alte concursuri, unde am obţinut mai multe premii“, spune Teodor.
Deşi lipsa timpului reprezintă o problemă pentru el, băiatul nu se plânge de acest lucru. „Eu încerc să-mi fac timp să le fac pe toate. Ştiu că tot ceea ce fac eu, toate pasiunile mele merită să le dedic timpul meu liber. Datorită lucrurilor pe care le fac îmi pot forma cât mai bine caracterul.
NĂSCUT. 1 februarie 1995, Slatina
STUDII. Elev în clasa a VIII-a la Şcoala Generală Eugen Ionescu din Slatina
FAMILIE. Are o soră mai mare
Ce-i place
„Iubesc sportul. Îmi place să joc fotbal, tenis de masă şi de câmp şi şah. În timpul liber mă relaxez stând pe calculator. Materiile mele preferate sunt matematica şi istoria. Calităţile pe care le aăreciez la cei din jurul meu sunt sinceritatea şi modestia“.
Ce nu-i place
„Urăsc să jignesc sau să fiu jignit. Nu-mi place să mă dau superior persoanelor din jurul meu. Urăsc să mă plictisesc. Nu-mi place că în ziua de azi sunt foarte mulţi copii care nu mai citesc, sunt distanţi, nu mai ştiu să zâmbească şi au puţin prieteni“.
Care este secretul unui meci de şah reuşit?
T.C.: Atenţia este cea mai importantă, dacă jucătorii nu sunt atenţi la joc vor pierde. De asemenea, jucătorii nu trebuie să uite că este doar un joc, să nu se supere. Înainte de fiecare meci este nevoie de o documentare la un nivel mai înalt. În cazul meu, atunci când joc cu un adversar mai puţin bun decât mine sunt relaxat şi finalul jocului depinde de atenţia lui, dar atunci când joc cu adversari mai buni nu pot să pierd timpul.
Ce planuri de viitor ai?
T.C.: Îmi doresc să studiez clasele IX-XII la Liceul Radu Greceanu din Slatina la profilul matematică-informatică. Deocamdată nu ştiu ce o să fac peste ani, dar sigur va fi o meserie axată pe mate-info. Acest profil îmi deschide porţile către orice meserie. Ştiu doar că nu mi-ar plăcea să lucrez în învăţământ, să fiu profesor. Nu cred că sunt bun pentru asta.
2 Comentarii
sunt coleg cu el si nu s-a dus la radu greceanu s-a dus la bucuresti
iulie 19, 2011 - 1:16 pmArticole scrise degeaba, ce puteam zice eu in clasa a 4-a decat sa laud ici pe colo pe toata lumea.
septembrie 5, 2015 - 11:13 pm