Slobozia:”Nicolae Bala – Doboară toate recordurile la şah” iar “Bariera dintre lumină şi întuneric, depăşită prin şah”

Slobozia: Nicolae Bala – Doboară toate recordurile la şah

Scris de Mădălin Sofronie  pe http://www.adevarul.ro)

Nicolae Bala, campionul pensionarilor la şah foto: Mădălin Sofronie

Nicolae Bala, campionul pensionarilor la şah foto: Mădălin Sofronie

La cei 72 de ani pe care îi are, joacă şah ca un mare campion. În partidele pe care le dispută în fiecare zi, alături de ceilalţi pensionari, iese mereu învingător

Nicolae Bala tocmai terminase o partidă de şah. I-a cedat locul unui prieten. În timp ce partenerul de joc îşi aşeza piesele pe tablă, Nicolae Bala începe să îi dea câteva explicaţii. Partida începe, iar nea Nicu se uită atent la ceilalţi jucători.

A învăţat şah la şcoală

Era elev în clasa a IV-a, când a învăţat să joace şah. Mirajul pieselor albe şi negre, care se mişcă pe tabla cadrilată, l-a atras imediat.

„Noi la orele de educaţie fizică învăţam să jucăm şah. Era foarte frumos şi domnul profesor ne explica regulile cu foarte multă pasiune“, rememorează bătrânul de 72 de ani.

Nelipsit de la competiţii

De când a învăţat să joace şah şi până aproape de pragul pensionării, Nicolae Bala a participat la peste 100 de competiţii. A avut rezultate foarte bune de fiecare dată. Împovărat de hainele grele ale bătrâneţii, şahistul nu îşi mai aduce prea bine aminte care a fost competiţia la care s-a evidenţiat.

Ştie doar că o singură dată, când era la liceu, a ajuns în semifinalele Cupei Naţionale de şah, întrecere organizată între şcolile din toată ţara.

„Am avut un rezultat meritoriu, dar m-am simţit mândru că am reuşit să ajung până acolo. Nu oricine mergea la concursurile naţionale pe vremurile acelea“, spune Nicolae Bala.

În vremurile tinereţii, el a fost înscris în mai multe cluburi de şah din Slobozia.

Slobozia: Bariera dintre lumină şi întuneric, depăşită prin şah

( Scris de Cristian Şuca pe http://www.adevarul.ro )

Tabla specială de şah pentru nevăzători a fost indrodusă în România în 1948 foto: C.Ş.

Tabla specială de şah pentru nevăzători a fost indrodusă în România în 1948 foto: C.Ş.

Mai bine de 10 persoane cu deficienţe foarte grave sau accentuate de vedere s-au întrecut, la Slobozia, în cadrul unei competiţii de şah destinate persoanelor cu deficienţe vizuale, concurs ce a fost organizat la sediul Asociaţiei Judeţene a Nevăzătorilor

Timp de câteva ore, concurenţii au lăsat deoparte grijile şi problemele cu care se confruntă, şi au împărţit victorii, remize, dar şi zâmbete. Totul pentru a tranforma o o zi toridă într-o duminică absolut fermecătoare, începută prin parafrazarea lui Voltaire.

„Şahul este jocul care conferă cea mai mare onoare inteligenţei umane“, aveau să citeze organizatorii şi participanţii din renumitul scriitor şi filosof francez.

Deficienţele de vedere grave sau accentuate au fost ca şi inexistente pe tabla de şah. Iar asta pentru că, de cele mai multe ori, tabla îşi pierde din funcţionalitate şi devine un simplu element de control. Totul se desfăşoară la un nivel abstract, de reprezentare mentală, în care jucătorii fac nenumărate calcule cu multe mişcări înainte.

„Şahul este un proces destul de abstract, în care trebuie, de cele mai multe ori, să te autodepăşeşti. De la un anumit nivel, şahul devine o formă de a te cunoaşte pe tine însuţi“, spune Ionuţ Văgăonescu, organizatorul acestei competiţii.

1 Comentariu

  • nicu valahu

    “Şahul este jocul care conferă cea mai mare onoare inteligenţei umane”
    Ce frumos suna.

    iunie 23, 2010 - 8:00 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.