Lilit Mkrtchian: “Uneori este o placere sa te bucuri pur si simplu de liniste”

020510_mkrtchian-int-1.jpgLilit, este un boom sahist in Armenia acum?
-Da, intr-adevar, in prezent avem parte de o viata sahista plina de evenimente in Armenia. Cred ca stiti ca Presedintele tarii noastre este de asemenea Presedintele Federatiei de Sah a Armeniei si un mare fan al sahului. Conditii perfecte le-au fost oferite sahistilor: avem antrenori care lucreaza cu noi, si inainte de fiecare turneu au loc sesiuni de antrenamente. Urmeaza sa avem o competitie Panarmeana, la care vor lua parte sahisti armeni din toate colturile lumii.


-Este adevarat ca toti marii maestrii din Armenia primesc indemnizatii?

– Da, toti marii maestrii de la noi primesc indemnizatii destul de bune.

Lilit, ce sunt parintii tai?
– Mama mea este inginer de profesie.  Tatal meu a fost luptator profesionist, si a castigat de mai multe ori Campionatul Armeniei. Dupa aceea a devenit antrenor.

Locuiesti in Erevan?
– No, locuiesc in satul Karpi, la o distanta de aproximativ 25 de kilometrii de Erevan. Satul nostru este foarte frumos- atat de linistit si plin de pace. Avem propria noastra gradina si catelusii nostrii, 3 la numar. Ei ne sunt foarte dragi, si-i iubim foarte mult. Iubesc natura. Destul de des, cand sunt la un turneu, simt nevoia sa ma plimb prin parc, sa respri aer proaspat.

Cum ajungi la Erevan, cu masina?
– Eu personal nu conduc. Fratele meu ma scoate in oras de obicei.

020510_mkrtchian-int-3.jpgTe-ai gandit vreodata sa te muti in capitala?
– Nu m-ar deranja sa am un apartament in Erevan, dur nu-mi permit momentan. Cu siguranta, viata este mai usoara acolo, totul este la indemana. Totusi, nu esti atat de aproape de natura ca la noi acasa.

Care este programul tau zilnic cand esti acasa?
– Ma trezesc la 9-10 dimineata, si de obicei fac sah dimineata sau mai tarziu in cursul zilei, dar niciodata seara. Seara ma odihnesc si fac ceea ce imi place. Dar dupa turnee nu fac sah deloc. Pur si simplu ma plimb, privesc filme, ma uit la TV sau ascult muzica.

Ce fel de carti si filme preferi?
– In mare depinde de starea mea de spirit. La un moment dat obisnuiam sa privesc doar filme rusesti. Uneori vreau doar sa citesc, in special dupa turnee. Pot sa citesc 3-4 carti mari la rand, dar apoi aceasta pofta trece.

Iti place sa gatesti?
– Nu, din pacare nu pot sa gatesc. Mama mea se pricepe la toate in casa. Ea ma ajuta mereu, ca sa am mai mult timp pentru sah. Dorinta de a gati ceva in bucatarie nu s-a trezit in mine inca.

Esti scrupuloasa in privinta modului in care apari in public?
– Cred ca da. Inainte sa merg undeva, vizitez un salon de coafura. Imi da o stare buna de spirit, asa cum o face si mersul la cumparaturi. Cand sunt intr-o stare de spirit rea imi iau cea mai buna prietena si mergem la cumparaturi impreuna. Noile cumparaturi imi ridica mult vitalitatea.

Cumperi haine cand esti in strainatate?
– Nu, de obicei le cumpar in Armenia. De obicei ma concentrez la joc in timpul turneelor si nu am timp pentru cumparaturi.

Iti place sa faci surfing pe Internet?
– Abia recent am avut oportunitatea de a folosi Internetul, dar viteza este destul de lenta. Folosesc in mod regulat Internetul la turnee. Downloadez muzica. Am downloadat deja cateva piese pe computerul meu aici.

Asculti muzica la un player?
– Nu iau playerul cu mine tot timpul. Uneori este o mare placere sa te bucuri pur si simplu de liniste.

020510_mkrtchian-int-2.jpg

Ai idoli in sah?
– Cand eram copil, imi placeau partidele lui Anatoly Karpov. Apoi am inceput sa joc intr-o maniera de atac, si Mikhail Tal a devenit idolul meu. Acum nu mai am idoli, pur si simplu admir jocul practicat de catre cei mai puternici sahisti.

Crezi ca sahul feminin si cel masculin sunt diferite?
– Partidele sunt adesea la un nivel foarte inalt, atat la masculin cat si la feminin. Dar in general turneele masculine sunt de un tip diferit. La masculin chiar si o greseala este decisiva. In sahul feminin o greseala nu influenteaza rezultatul partidei. Jucatoarele primesc de obicei a doua sansa.

(SURSA: SITEUL OFICIAL AL GP FEMININ NALCHIK)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.