CONSTRUIREA UNUI REPERTORIU DE DESCHIDERI
Ca in majoritatea sporturilor, si sahul este practicat de doua categorii de jucatori. Profesionisti si amatori. Daca pentru primii, tainele acestui joc sunt foarte putine, pentru majoritatea amatorilor( printre care ma regasesc si eu) , alegerea unui repertoriu al deschiderilor este foarte dificila. Acest serial se doreste a fi un ajutor in aflarea unei cai mai usoare in alegerea unui repertoriu.
II. Alegeti o mutare pentru fiecare pozitie critica
In primul articol din aceasta serie, am discutat despre importanta unui repertoriu de deschidere. Acum, vom construi unul.
Primul pas, este acela de a ne hotari cu ce sa deschidem la Alb. Puteti face lucrurile mult mai usoare, daca va veti limita alegerea la mutarile 1. e4 si 1. d4.
Alte prime mutari acceptabile pentru Alb ( din care cele mai bune sunt 1.c4 si 1.Nf3), duc la o incurcatura de incrucisari ale deschiderilor, ceea ce va va complica dezvoltarea repertoriului vostru. Incrucisarea pozitiilor este o alta arma puternica a maestrilor, asa incat e de preferat sa asteptati pana cand va veti apropia de acel nivel, inainte de a petrece prea mult timp cu ele.
Deschiderile cu 1.b4 si 1.Nc3 isi au locul lor, dar acestea conduc spre anumite pozitii care sunt limitate in bogatie de idei. Veti invata intradevar sa va descurcati foarte bine in pozitiile care vor survenii dupa acestea, si veti puncta la cativa adversari mai putin familiarizati cu ele, dar veti pierde la dezvoltarea capacitatii de adaptare de care veti avea nevoie pentru a face fata in situatii noi.
Daca cineva va va spune, ca fie 1.e4 sau 1.d4 este mai buna decat cealalta, incetati imediat sa mai ascultati vreun sfat de la acea persoana. Vorbesc serios. Ori acea persoana stie ceva ce 99,99% dintre sahisti nu stiu, ori persoana respectiva vorbeste prostii. Sahul nu este chiar asa simplu ca de la prima mutare sa facem aprecieri categorice.
Desigur, puteti juca atat 1.e4, cat si 1.d4, dar va trebui sa invatati atat de multe variante, incat veti avea o ameteala cumplita de cap. Pastrati-va pentru mai tarziu.
In general, 1.e4 duce catre jocuri tactice, iar 1.d4 catre jocuri pozitionale. Alegeti deci in consecinta. Subliniez, este un mare “ IN GENERAL”. Exceptiile pot fi mai numeroase decat regula, cel putin dupa 10-12 mutari efectuate.
Nu alegeti 1.e4 doar pentru ca va credeti un vrajitor al tacticii. Daca nu va simtiti in largul vostru cu aceasta manevra, ati putea alege sa jucati 1.d4 pentru a castiga experienta in jocul pozitional.
Dupa ce v-ati decis asupra unei mutari sau a alteia, examinati cel mai bun raspuns la alegerea voastra. Cum distingem un raspuns bun de unul rau? Un raspuns bun este acela care nu are imediat o respingere tactica, si care nu incalca principiile fundamentale ale jocului.
De exemplu, dupa 1.e4 nu petrece mult timp studiind 1…h6. Negrul a pierdut un tempo ignorand dezvoltarea, centrul si slabind flancul regelui fara sa stie cum va evolua jocul pe acea parte. Daca vei juca pe principiile generale, vei vei avea un joc foarte bun.
Dupa 1.e4, raspunsurile trebuie sa includa cel putin1…e5, 1…e6, 1…c5, 1…c6, 1…d5, 1…d6, 1…Nf6, si 1…g6. Mai sunt si alte raspunsuri ce se pot juca, insa cele opt sunt deja prea multe.
Pentru fiecare dintre aceste mutari, alegeti O SINGURA mutare pe care vreti sa o aprofundati. De exemplu, dupa 1.e4 e5 , poti alege UNA dintre urmarile 2.Cf3, 2.f4, 2.Nc4 sau 2.Cc3.
Dupa 1.d4, raspunsurile vor fi 1…d5, 1…Cf6, 1…f5, 1…c5, 1…g6, 1…e6 sau 1…Cc6. Din nou, la 1..d5 trebuie sa alegeti UNA dintre mutarile 2.c4, 2. Cf3, 2.e3 sau 2.Nf4.
De vreme ce schimbarile de pozitii sunt mai importante pentru deschiderea prin 1.d4 decat prin 1.e4, trebuie sa alegeti cel mai popular raspuns. De exemplu, alegeti 1.d4 d5 2.c4 mai mult decat 1.d4 d5 2.Cf3, inainte de a incepe sa recunoasteti modul in care diferitele raspunsuri influenteaza schimbarea pozitionala.
Aceasta discutie a fost pentru Alb. Al doilea pas este de a decide modalitatea in care veti raspunde cu Negrul.
Luand in considerare posibilele deschideri ale Albului prin 1.e4, 1.d4, 1. c4, 1. Cf3, 1.g3, 1.b3, 1. f4, 1.b4 sau 1. Cc3. Pentru fiecare dintre aceste mutari, urmati aceeasi procedura folosita ca si la Alb, si alegeti UN SINGUR raspuns pentru a invata in profunzime. Alegerile pentru 1.e4 sau 1.d4 sunt aceleasi pe care le-am enumerat ca raspunsuri pentru Alb.
Nu voi mai incerca sa explic prea multe, deoarece sunt sigur ca ati prins ideea. Pentru fiecare posibila mutare buna a adversarului, veti alege Un SINGUR raspuns. Scopul tau va fi sa-ti construiesti un copac ( sau o retea ) de variante in care sa te simti confortabil in orice moment.
Asta este ceea ce inseamna pentru noi un repertoriu de deschideri. In urmatorul articol, vom discuta unele din aspectele practice privind dezvoltarea unui repertoriu.
Va urma
( sursa: Chess for All Ages )
13 Comentarii
Felicitari Nicu! Voi citi cu atentie, seria de articole pare scrisa special pentru mine!
mai 25, 2010 - 12:23 pmCred ca este util sa-ti faci un repertoriu de deschideri insa cred ca uneori mai trebuie si sa schimbi deschiderea in functie de oponent. De exemplu cu un jucator de clasa inferioara joci mai degraba 1 e4 iar cu un jucator mult mai puternic de obicei cam trebuie sa eviti siciliana si sa joci 1 d4. Acelasi lucru la negru. Ca raspuns la 1 e4 mai degraba joci siciliana cu un jucator mai slab ca tine si un sistem mai solid cu un jucator mai puternic. Uneori cred ca e bine sa variezi deschiderea si in functie de propria stare de spirit. Cand esti calm alegi sisteme solide iar cand ai sete de sange alegi variante riscante.
mai 25, 2010 - 5:54 pmMerci, Matador_97. Am retinut sfaturile. Pentru un amator sunt binevenite oricand aceste vorbe.
Iuliane, cred ca suntem precum doi colegi de banca, urmarind acest serial.
mai 25, 2010 - 7:10 pmconstruirea unui repertoriu de deshideri nu presupune numai ce joci la mutarea 1…d4 sau e4…
mai 25, 2010 - 7:57 pmin mare, eu joc aceleasi deschideri din 2008 de la finala de la Cluj, insa sunt variante in care nu stiu ce se joaca exact la mutarea 10…..deci trebuie f mult studiu …
mai 25, 2010 - 7:59 pmAs vrea sa va mai istorisesc o poveste cu deschideri. Jucam sah cu un prieten si mi-a venit ideea de a studia foarte amanuntit o deschidere la alb care sa imi aduca mereu victoria. Am ales arhicunoscuta varianta a jocului celor 2 cai 1 e4 e5 2 Cf3 Cc6 3 Nc4 Cf6 4 Cg5 d5 5 e:d5 Ca5 si asa mai departe in care negrul este fortat sa dea un pion insa obtine ceva compensatie in mobilitatea pieselor. Ce mi-am zis eu? Ok, am un pion trebuie sa-l apar, trebuie sa invat toate variantele bine ca sa opresc initiativa de moment a negrului, sa pastrez pionul pana in final si sa castig partida. Zis si facut. Am studiat zeci de partide in aceasta varianta din baza de date a lui FRITZ 8 pregatire ce a durat ore. La urmatoarea partida ca alb am jucat aceasta varianta. Prietenul meu a observat ca am mutat foarte rapid primele 7-8 mutari dar nu s-a impresionat prea tare. A jucat varianta, a dat, normal, un pion, insa a continuat sa joace calm, sa-si activizeze piesele conform principiilor generale, apoi a dezvoltat initiativa, atac si …. rezultat 0-1 profitand si de o gafa a mea pe la mutarea 15. Mi-am zis ca a fost un accident si m-am apucat din nou serios de studiu. Aceeasi varianta mereu motivat de pionul in plus. A venit si urmatoarea partida si am luat bataie cam in acelasi scenariu. L-am intrebat pe prietenul meu daca studiase si el varianta si mi-a raspuns negativ. Morala: in alegerea repertoriului de deschideri trebuie sa tii cont de propriul stil de joc. Poti sa studiezi sute de variante intr-o deschidere care nu ti se potriveste ca stil fara nici un rezultat. Apoi am realizat ca de fapt eu nu vazusem padurea de copaci. Ma complicam in multe variante desi trebuia sa recunosc inca de la inceput ca pozitia albului in urma acestei variante pur si simplu nu imi placea. Si acum cred ca este de fapt o pozitie castigatoare dar poate pentru Rybka sa Fritz care au un joc defensiv excelent. Numai ca eu sunt doar om…..
mai 25, 2010 - 8:11 pmMatador_97, asta e deja rasfat ! Merci.
Rdan, tu chiar citesti ce scrie in articol?
mai 25, 2010 - 8:24 pmVa foarte mulțumesc.
mai 25, 2010 - 11:48 pmChiar cautam ceva pentru un veșnic începător.
E greu, fără discuție, să înveți șah la bătrânețe, dar oricum nu am altceva de făcut.
Am jucat o grămadă de partide cu jucători de talia mea sau mai buni o idee decât mine și tot degeaba.
Iulian m-a sfătuit să deschid cu d4, după ce mi-a văzut câteva partide și chiar a jucat câteva cu mine (pentru care ii sunt recunoscător pe această cale).
Dar, cu toate astea, nu mi-am depășit condiția.
Nu ar fi o idee buna să se organizeze, chiar și contra cost , un stagiu de pregătire on-line cu discuții pe marginea partidei?
Pe mine, unul, cred că m-ar ajuta mult mai bine decât cei 25 Giga de tutoriale de șah pe care le dețin. Păcat de atâta informație ce lâncezește pe Harddisk.
Tot respectul!
Eu am dat de curand peste un program care se numeste Chess Position Trainer (freeware), in care pot fi introduse o deschidere sau alta apoi are un fel de wizard care testeaza utilizatorul (vizual sau in orb) pentru memorie.
mai 27, 2010 - 1:43 pmAre si campuri pentru comentarii, atat asupra mutarii cat si asupra pozitiei. N-am apucat sa-l utilizez (abia acum imi introduc niste repertori), insa cred ca poate fi util.
Scuze pentru intarziere. Am avut de rezolvat o problema personala foarte importanta. Pfiu… Grea e viata, noroc ca trece!
Bebe, ce frumos suna: ” vesnic incepator”! Imi permiti sa o preiau si eu ?
Rugaminte: nu mai fi asa pesimist. Omul cat traieste, invata , si e supus intr-un fel si teoriei Panta rei. Importante sunt insa in viata lui, telurile pe care si le propune. Si ce face pentru a le atinge.
E bine sa sti unde te afli acum, fata de ceea ce-ti doresti. In rest, e doar o chestiune de exercitii si aplicatii.
Imi doresc ca data viitoare, sa te mai gasesc mai optimist.
Altfel, referitor la ideea de a organiza cursuri online, acesta este un proiect prioritar in atentia noastra. Mai avem de rezolvat detalii tehnice, insa stai pe aproape. O sa o rezolvam cumva. Pacat ca ideea Dlui Dobronauteanu nu a fost continuata pe siteul federatiei. Poate ca asa ne dadea un imbold serios sa le facem concurenta.
Adrian, in articolul viitor o sa gasesti o idee interesanta referitoare la diversele programe sahiste. Free sau premium. Parerea mea, este ca acesta trebuie ales in functie de gustul si dorinta fiecaruia. Daca ce ai ales e bun pentru tine, foloseste-l in continuare. Daca nu, schimba-l. Dar nu inainte de a cere un sfat unui antrenor profesionist.
mai 28, 2010 - 7:53 pmMersi Nicu, desigur ca asa este. Voi urmari articolul urmator, cu singura mentiune ca CPT nu este un program de “jucat” sah, ci doar de antrenament al memoriei si este singurul pe care l-am gasit (cel putin free).
mai 29, 2010 - 1:33 pmCat despre antrenor e si mai greu: am cautat un club in Bucuresti (unde ma aflu), insa tot ce am gasit se adreseaza mai degraba copiilor, iar adultii se intalnesc doar sa joace. Antrenori pentru adulti, intr-un cadru organizat, nicaieri din pacate.
Am si eu vreo 20GB de tutoriale, le inteleg cand le vad, tin minte doar ideile generale, insa la tabla de joc tot nu reusesc sa “vad” decat foarte rar.
Adrian, welcome to the club!
Nu esti singurul care sufera din cauza acestor motive( al lipsei de antrenori,sali de antrenamente, spatii amenajate pentru turnee, etc…). Cu putin noroc, vom avea in curand un loc unde sa ne intalnim. Nu numai pentru a analiza partide, sau pentru a gasi un refugiu fata de mizeriile cotidiene, ci mai ales pentru a fi impreuna. Ca o echipa. Cat de mult conteaza asta? Citeste ultimul articol din metodologia dlui Vaisman si o sa intelegi.
Sahul este viu, traieste prin oamenii care-l practica. Sahul este o extensie a personalitatii fiecaruia. Buna sau rea. Daca in viata reala, ai gresit cumva, s-a terminat! La sah, si asta consider ca este punctul lui forte, daca ai gresit, nu-i bai. Mai ai o gramada de posibilitati ca sa repari greselile, si oricand o poti lua de la capat. Mereu, la nesfarsit.
ps nu stiu de ce, dar parca am impresia ca ne cunoastem.
mai 29, 2010 - 5:44 pmCine stie?
mai 31, 2010 - 1:14 pmMunte cu munte, daramite om cu om… 🙂