Azmaiparashvili: “Eljanov a avut o idee buna: si-a schimbat tunsoarea!”

Cu o runda inainte de finalul GP FIDE vicepresedintele FIDE, Zurab Azmaiparashvili, si-a exprimat opiniile despre turneu.

http://astrakhan2010.fide.com/images/stories/230510_zurab_1.jpg

– Cum apreciati ca a fost organizat evenimentul?

– Conditiile de joc sunt bune. Participantii nu au de ce sa se planga: serviciile sunt decente, hotelul este foarte bun. Daca vorbim despre organizare, turneul este in mod clar unul de succes.
– Cine v-a lasat cea mai buna impresie in Astrakhan?
– Desigur, liderul nostru, marele maestru Pavel Eljanov din Ucraina. El nu a obtinut prea mult in etapele precedente ale Grand Prix-ului, si a sosit la Astrakhan ca outisider. Totusi, el a aratat aici un sah creativ, fara compromisuri! El a pierdut doua partide cu Albul, dar a castigat doua partide cu Negrul! Dupa a doua victorie a sa cu Negrul i-am spus in gluma lui Pavel, ca a avut o idee excelenta: si-a schimbat tunsoarea, pentru a avea mai mult noroc.  Partida urmatoare el l-a invins pe Leko, revenind pe locul 1. Se pare ca el mnu va rata victoria in turneu.
– Ce ne puteti spune despre jucatorii care incearca sa se califice pentru Meciurile Candidatilor?

– Erau cinci inainte de turneu: Teimour Radjabov si Vugar Gashimov din Azerbaijan, Peter Leko din Ungaria, Dmitry Jakovenko din Russia, si Wang Yue din China. In opinia mea, ei nu au reusit sa abordeze acest turneu in cea mai buna forma a lor. Aceasta este in mod special valabil pentru Leko, care in opinia mea este unul dintre cei mai talentati oameni din lume. Peter a jucat foarte bine in primele faze si a fost foarte aproape de meciurile candidatilor. Totusi, el nu a reusit sa castige nici o partida aici inca, daca excludem partida cu Alekseev, in care rusul a pierdut prin depasirea timpului de gandire in pozitie de remiza. Acum sansele sale de calificare pentru meciurile candidatilor sunt foarte mici.

Wang Yue incearca sa lupte in fiecare partida, dar pare un pic ghinionist. Pur si simplu nu poate sa inceapa sa joace la cel mai bun nivel al sau.

Temur Radjabov a fost prea nervos la inceputul turneului si a jucat prea solid, facand remize de pe pozitii de forta. Aproape ca nu a facut greseli, dar nu a reusit sa castige partidele cu Ivanchuk si Jakovenko, iar apoi a cazut victima faimoasei ziceri din fotbal si a pierdut la Eljanov. Dupa aceea el a castigat cu Negrul impotriva lui Akopian and Mamedyarov cu o usurinta surprinzatoare…

Dmitry Jakovenko a jucat in stilul lui solid obisnuit si a realizat un respectabil “+1”. Totusi, el nu si-a folosit toate sansele in a doua jumate a evenimentului: a scapat victoria impotriva lui Gelfand si a facut o remiza rapida cu Eljanov, pierzand aproape toate sansele de a concura pentru calificarea la Campionatul Mondial.

Vugar Gashimov a fost principalul favorit la calificare. El are nevoie sa nu piarda partide spre finalul turneului. Totusi, se va decide totul in ultima runda.
– Ce crezi despre ceilalti participanti?
– Unii dintre ei nu au putut sa arate cel mai bun sah al lor datorita stresului. Sa joci o etapa de Grand Prix difera de un turneu obisnuit: aici trebuie sa dai totul! Dupa cum vedeti, Ivanchuk, unul dintre cei mai buni jucatori din lume, are “-2” cu o runda inainte de final. Vassily este un jucator inconstant. Intr-o dispozitie buna el poate castiga orice turneu din lume, dar aici nu a reusit sa se concentreze cum trebuie si sa-si arate adevarata valoare.

(SURSA: SITEUL OFICIAL AL GP FIDE ASTRAKHAN)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.