Anand: “Topalov m-a surprins”

La mai putin de o zi de la pastrarea titlului de Campion Mondial, Viswanathan Anand abia astepta sa ajunga sa se odihneasca “Mai mult decat orice, am nevoie de ceva odihna. Dupa un anumit punct, tensiunea ajunge la tine. Asa ca acum, urmeaza sa dorm mult.”

Dupa o treaba bine facuta, un Anand usurat si-a facut putin timp pentru The Hindu si a reflectat un pic pe marginea momentelor cheie ale meciului cu Topalov.

http://beta.thehindu.com/multimedia/dynamic/00115/TH12_VISHY_115396f.jpg

Despre strategia pentru meci.

Dintr-un punct de vedere, cred, l-am judecat gresit. El a facut anumite schimbari in timpul meciului. Unul din lucrurile pe care noi le-am presupus este ca el prefera intotdeauna sa schimbe deschiderile in meciuri.

Asta inseamna ca el va juca o deschidere timp de cateva meciuri iar apoi va trece la urmatoarea deschidere. Strategia lui de meci in trecut a fost sa nu ramana niciodata la aceeasi deschidere. Un fel de strategie de tip ‘loveste si fugi’. Asa ca, fie constient, fie subconstient, noi am facut din aceasta presupunere baza pregatirii noastre. Dar el a ramas pe pozitii. Nu a schimbat deschiderile sale.

Am inceput sa avem probleme in a doua jumatate a meciului, deoarece pregatirea noastra era ‘subtire’ in zonele unde el s-a concentrat. Asa ca a trebuit sa trecem noi la strategia ‘loveste si fugi’.  Asa ca am copiat un pic aici.

In ceea ce priveste pregatirea deschiderilor, noi am facut cateva alegeri gresite. Echipa a depus o munca excelenta, dar intr-un meci nu esre vorba de a depune o munca excelenta, ci despre a face alegerile corecte. Daca pregatesti ceva si nu ajungi sa joci ceea ce ai pregatit, nu prea te ajuta la nimic pregatirea excelenta. Asa ca, in aceste aspecte, el m-a surprins pe mine.

Despre faza dificila a meciului: Am avut cateva ratari. Partidele 7-10 au fost foarte dificile pentru mine. Am simtit ca el incepe sa ia initiativa in meci in timpul acelei faze.

In partida 8 el m-a presat; a avut o idee buna care a dus la o pozitie buna pentru el, dar dupa ce am scapat si apoi am comis o orbire sahista a fost rau. Apoi, in partida 10, cand eram pe cale sa pierd, ma gandeam ca daca ar fi sa pierd si sa fiu condus, ar fi foarte dificil sa mai revin in meci.

Despre ultima partida: Cred ca Topalov a riscat mult. Acum pare evident ca el a gresit. Imi dau seama ca i-a scapat mutarea mea cu dama, dar totusi, cand nebunul meu se afla pe o diagonala atat de mare, faptul ca mi-a permis sa deschid aceasta diagonala nu a fost deloc bine.

Despre infrangerea din prima partida: A fost unul dintre acele momente ridicole care nu ar trebui sa se intample, dar uneori chiar se intampla. Singurul lucru pe care l-am gandit in sinea mea a fost ca daca tot trebuia sa se intample, a fost mai bine ca s-a intamplat in prima runda. Inca mai ai timp sa recuperezi. Stiam ca va fi un meci lung. Nu eram ingrijorat in acel moment. Dar a fost cel mai prost start posibil.

Despre victoriile in partidele 2 si 4: Topalov a fost lipsit de noroc. El a facut o treaba buna in deschidere dar a facut o greseala. M-am aruncat in atac si am facut cateva mutari foarte exacte. Vreau sa zic, diin punct de vedere tehnic este inca dificil dar am reusit sa concretizez in 6 sau 7 mutari din acel moment. Cred ca am fost eficient. Partida a 2-a a fost importanta deoarece am reusit sa egalez. Partida a 4-a a fost frumoasa. A fost pur si simplu o partida superba. Cateva secvente tactice foarte frumoase.

(SURSA: THE HINDU)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.