Arad: Sergiu Săcăleanu este şahist care promite mult la doar opt ani

(Scris de Adrian Todor  pe www.adevarul.ro)

Deşi este la vârsta la care mulţi copii optează pentru un alt sport decât cel al minţii, arădeanul a ales şahul tocmai pentru că îi oferă satisfacţii.

A fost pasionat de şah de când se ştie, iar tata l-a învăţat să aşeze piesele pe tablă şi să le mute. „Eu îmi doream de mult timp să joc şah. Când eram mai mic îi tot spuneam tatei să jucăm un «şahiţ». Mi-a plăcut pentru că atunci când m-am apucat serios de şah, ştiam să joc, ştiam regulile”, spune Sergiu Săcăleanu.

Sergiu Săcăleanu

Sergiu Săcăleanu

Deşi la început tatăl său nu avea timpul necesar pentru ca Sergiu să progreseze aşa cum trebuie în acest sport, o dată cu descoperirea talentului micuţului şahist, lucrurile s-au schimbat. „La un moment dat m-am înscris la cursuri de şah pentru că îmi plăcea foarte mult atunci când eram în faţa tablei. După care am început să particip la tot felul de concursuri de gen”, spune micuţul şahist.

Într-un progres continuu

Deşi este la început de drum într-ale sportului minţii, Sergiu nu se dă la o parte atunci când vine vorba de pasiunea sa. „Am făcut mai multe sporturi, dar şahul mi s-a părut mereu cel mai frumos. Mă ajută foarte mult să mă concentrez atât în concursuri, cât şi la şcoală”, povesteşte Sergiu Săcăleanu.

Şahul îl ajută la şcoală

Ştie că seriozitatea, munca şi talentul merg mână în mână şi îi asigură succesul ori de câte ori participă la concursuri, mai ales că o partidă poate dura şi 4-5 ore. Este cel mai bun şahist din Arad la clasa a II-a.

„Am avut ocazia să particip în acest an la Campionatul Naţional de şah pentru copii şi juniori şi am reuşit să mă fiu printre primii 30 de şahişti din peste o sută de jucători”, mărturiseşte Sergiu. Sergiu Săcăleanu este doar în clasa a doua. Faptul că joacă şah din pasiune şi pentru performanţă nu l-a împiedicat să neglijeze şcoala, ba din contră. „De obicei joc şah pe calculator după ce îmi termin temele. De când joc şah sunt mai concentrat, iar la şcoală reuşesc să nu greşesc şi să iau note bune”, spune micul şahist.
După naţioanlele din aprilie, Sergiu se pregăteşte alături de maestrul FIDE Marius Cherecheş, pentru concursul de şah de la Giarmata, judeţul Timiş.

„Peste două săptămâni mergem la Giarmata pentru un concurs zonal, iar luna viitoare vom fi la mare la un concurs internaţional de şah. Anul acesta am obţinut categoria a II-a, după Campionatul naţional de şah pentru copii şi juniori, dar vreau să termin anul obtinand categoria I”, mărturiseşte Sergiu.

Ai un şahist preferat?

Îmi place foarte mult de Viswanathan Anand pentru că înainte de toate joacă foarte bine şi gândeşte mult fiecare mişcare pe care o face.

Cu cine obişnuieşti să joci şah cel mai des?

Joc foarte mult cu Marius Cherecheş, iar performanţele cele mai bune le-am obţinut datorită lui şi alături de el.

Ce-i place

„În afară de şah, îmi place foarte mult sportul karate. Am făcut o perioadă, dar a trebuit să renunţ ca să mă pun bine pe şah“, a povestit micuţul.

Ce nu-i place

„Nu-mi plac ping-pong-ul şi basketul“, a mai spus Sergiu Săcăleanu.

Profil

Născut. 7 decembrie 2001.
Studii. Elev în clasa a II-a.
Familie. Singur la părinţi.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.