Braila: Joacă şah dinainte de a învăţa buchiile

Viitorii şahişti ai României

Au doar câţiva anişori, dar ştiu deja să mânuiască piesele pe tabla cu pătrăţele la fel de bine ca om mare. În timp, Brăila a dat României mulţi campioni naţionali şi internaţionali la şah. Mai mult decât atât, actualul preşedinte al Federaţiei Române de Şah este brăileanul Constantin Dumitriu.

Viitorii şahişti ai României

Brăila : Laura si Nicolae Doroftei in mijlocul copiilor care deslusesc tainele sahului

VEZI AICI GALERIE FOTO

Cristi Chiujdea, Dafina Trufaş, Matei Tudose, Alexandru Istrate, Victor Marin, Radu Baciu sau Ana Maria Matei sunt doar câteva dintre numele viitorilor şahişti brăileni care vor cinsti România în diverse competiţii de profil.

În cazul lor, tabla cu pătrăţele a înlocuit jocul cu păpuşile sau cu maşinuţele. Pasionaţi de sportul minţii, micuţii şahişti se antrenează continu.

Matei are cinci ani şi este cel mai mic membru al Clubului de Şah „Fair Play”. Este antrenat de Nicolae Doroftei. „Şahul mă ajută să gândesc, prima dată am văzut la grădiniţă iar apoi nu i-am mai dat pace mamei până când nu m-a dus la şah”, ne spune Matei.

Vrea să devină profesor de şah. „Îmi place de domnul Doroftei, vreau să devin ca el. Cred că o să ajung faimos”, completează băiatul.

Profesorul îl consideră pe Matei un copil ambiţios, cu o personalitate puternică, care încearcă să domine şi să se impună chiar şi în faţa antrenorului.
„Este foarte talentat. În general, acest tip de copil este dificil de controlat şi de format, dar în acelaşi timp este tipul de copil care obţine rezultatele cele mai bune”, spune antrenorul.

„Este foarte ambiţioasă”

La doar nouă ani, Ana Maria Matei, membră şi ea a Clubului „Fair Play”, se poate mândri cu un loc IV la Campionatul Naţional de Copii şi Juniori, deşi începuse să practice şahul cu doar patru luni înaintea competiţiei.

De asemenea, ea a obţinut locul I la Turneul Internaţional de la Techirghiol, unde a luptat cu fete din Bulgaria, Ucraina sau Ungaria.

„Ana rezistă din punct de vedere al concentrării la tablă aproape ca un om matur. Este foarte ambiţioasă, iar în momenrtul în care se aşează la masă are dorinţa de a învinge”, punctează Laura Doroftei, antrenoarea Anei.

Un club de elite la Brăila

Clubul de Şah „Fair Play” a fost înfiinţat în decembrie 2008 de şahista brăileancă Laura Doroftei.

Acesta este singurul club de şah din Brăila care are antrenori acreditaţi şi piholog. În prezent, în cadrul clubului activează 51 de jucători legitimaţi, din care doar opt senitori, restul fiind copii.

(Scris de Mădălina Grosu pe http://www.adevarul.ro)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.