Zi: 3 mai 2010

Anand-Topalov, remiza in partida a 7-a, 4-3

Inceputul partidei a 7-a a fost marcat de un minut de reculegere tinut pentru moartea fostului presedinte FIDE.  Anand a repetat Catalana dar Topalov a venit cu un sacrificiu de calitate jucat orima data de catre  Ivanchuk imporiva lui Gelfand. Anand a consumat mult timp de gandire dar a gasit mutari pecise, intr-o pozitie foarte complicata, si aflat sub presiune. Chiar si cu o figura in minus Topalov a continuat sa lupte pentru victorie, evitand variantele de remiza imediata.

Dupa o lupta teribila a iesit din nou remiza.

Anand,V (2787) – Topalov,V (2805) [E11]

WCh Sofia BUL (7), 03.05.2010

Citeste Articolul
  • 20
  • 551
  • 0

Moartea unui campion

Scris de Nicolae Manolescu pe www.adevarul.ro

De Vassili Smâslov am auzit prima oară când eram în anul întâi de facultate.

La 27 aprilie 1957 câştiga titlul mondial la şah, şi nu împotriva oricui, ci chiar a lui Mihail Botvinnik, considerat invincibil de toţi şahiştii din lume. Smâslov îl mai întâlnise o dată, cu trei ani înainte, şi tot în finală, obţinând o egalitate care îi lăsa titlul campionului. Întâlnirea din 1957 i-a surprins pe mulţi.

Cele 3 meciuri Botvinnik – Smaslov pentru  titlul mondial din 1954, 1957 si 1958

Citeste Articolul
  • 19
  • 781
  • 3

Miniatura zilei (148): O combinatie gresita care duce la dezastru in Apararea Franceza!




Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Arno Nolting Pappu Murthy

1996 Philadelphia World Open  ·  French Opening: Tarrasch Variation (C24)

Citeste Articolul
  • 8
  • 578
  • 0