La Grand Prix-ul feminin de la Nalchik au continuat surprizele si in runda a 2-a

Rezultate runda 2

12

GM

Zhu Chen

2476

1-0

IM

Mkrtchian Lilit

2503

7

8

GM

Hou Yifan

2570

1/2

GM

Cramling Pia

2523

6

9

GM

Zhao Xue

2490

1/2

GM

Kosintseva Tatiana

2524

5

10

IM

Danielian Elina

2491

1/2

WIM

Yildiz Betul Cemre

2244

4

11

WGM

Munguntuul Batkhuyag

2428

1-0

GM

Koneru Humpy

2622

3

1

GM

Dzagnidze Nana

2479

1-0

WGM

Kovanova Baira

2385

2

http://nalchik2010.fide.com/templates/tourtemp/images/top900.jpg

Runda a 2-a a celei de-a 3-a faze a Grand Prix-ului feminin, ce are loc zilele acestea la Nalchik (Rusia) ne-a adus 3 partide decise. De remarcat ca in primele doua runde toate partidele decise au fost castigate de catre jucatoarea cu piesele albe.

Principala favorita a turneului, Humpy Koneru, a suferit o infrangere putin scontata impotriva mongolezei Munguntuul.

http://nalchik2010.fide.com/images/stories/gallery_thumbs/280410_but-web.jpg

Munguntuul

Intr-o Siciliana taioasa, juactoarea din India a incercat o continuare taioasa. Totusi, adversara ei nu a inceput sa atace, si a jucat in schimb intr-un stil pozitional. Intr-o pozitie complicata Koneru a initiat un schimb neinspirat, doua figuri pentru un turn. Dupa aceea, Munguntuul a inceput sa joace foarte bine, controland campurile cheie din centrul tablei si nelasandu-i adversarei sale nici o sansa pentru a salva partida.

http://nalchik2010.fide.com/images/stories/gallery_thumbs/280410_chen-web.jpg

Dupa victoria din prima runda, Baira Kovanova nu a opus nici o rezistenta cu Negrul in partida cu Nana Dzagnidze. Dupa ce a ales o varianta dese rara din Indiana Damei, Baira a facut o greseala mare inca de la mutarea a 12-a, si a fost obligata sa dea doua figuri pe un turn. Piesele Albului s-au dovedit mult mai active punand in periol regele advers. La mutarea 30 Negrul a cedat.

Intr-o Nimzo-Indiana, Zhu Chen a obtinut un avantaj considerabil in duelul cu Lilit Mkrtchjan. Jucatoarea din Armenia s-a aparat bine pana cand a intrat in criza de timp. Ea a scapat insa doua oportunitati de a egala pozitia, si treptat pozitia sa a devenit tot mai dificila. Zhu Chen a inceput sa joace cu o incredere tot mai mare, iar la mutarea 56 Albul a castigat.

Zhao Xue-Tatyana Kosintseva fost o remiza fara istoric in 21 de mutari, la fel ca si partida Pia Cramling-Hou Ifan, in 24 mutari. Elina Danelian- Betul Yildiz a fost o partida mai complicata in Catalana, dar pana la urma s-a ajuns la un final egal de dame, incheiat si el remiza.

Declaratii dupa runda a 2-a

Nana Dzagnidze

http://nalchik2010.fide.com/images/stories/gallery_thumbs/280410_dzagnigze-pk.jpg

– Ce ne poti spune despre tine?

– M-am nascut in orasul Kutais; am terminat 2 facultati- de Drept si de Relatii Internationale. In prezent doar joc sah, deoarece anul acesta urmeaza sa fie multe turnee: Olimpiada, Campionatul Mondial, doua turnee de Grand Prix. Acum sunt ocupata doar cu sahul, voi vedea mai tarziu ce voi face.

– Ai fost crescuta intr-o familie de sahisti?

– Familia mea este una de sportivi, nu numai de sahisti. Fratele meu joaca tenis de camp, sora mea joaca volei. Si eu jucam volei, dar am preferat pana la urma sahul. In prezent locuiesc la Tibilisi. Tatal meu m-a invatat sah, el o respecta mult pe Nana Alexandria si in onoarea ei mi-a ales numele.

– Nu ti-a fost teama sa vi la Nalchik?

– Nu. Nu am venit acum doi ani dintr-un singur motiv- nu aveam dreptul de a participa la acel ciclul mondial. Sper sa mai am sansa de a veni aici deoarece mi-a placut orasul si locul in general. Este frumos aici.

Mungutuul Bat

http://nalchik2010.fide.com/images/stories/gallery_thumbs/280410_dzagnigze-bat-web.jpg

Cand ti-a placut mai mult, prima data cand ai venit aici, sau acum?

– De data aceasta nu am fost pe nicaieri inca, dar acum doi ani am ajuns la cascada Chegemsky, la lacuri, la muntele Elba, am reusit chiar sa urcam pe munti. Impresiile sunt de neuitat.

Una dintre etapele de Grand Prix va avea loc in Mongolia, ne poti da cateva detalii despre pregatirile care se fac?

– Se fac pregatiri serioase. Avem sali bune de joc. Cred ca vor fi conditii bune.

Spune-ne despre interesul pentru sah in Mongolia. Cat de mult este popularizat sahul in Mongolia, si de ce ai ales sa joci sah?

Fiecare membru a unei familii mongoleze joaca sah; sahul este iubit in Mongolia. Tatal meu obisnuia sa joace, iar apoi n-ea invatat pe toti, pe fratele meu mai mare, pe sora mea, si pe mine. Fratii mei s-au lasat de sah.


0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.