Despre cea mai micuţă campioană a ţării, cu admiraţie

Corespondenta de Stefan Axinte antrenor la Micul Sahist

Smărăndiţa mamii si a tatei – sau invers ? – este în aparenţă o fetiţă cuminte şi ascultatoare. Aşa ca în basme, dar cum basmele au cam dispărut din accepţiunea curentă bineînţeles că suntem păcăliţi de aparenţe.

Azamfirei Smaranda-Georgiana campioana nationala la fete 8 ani, Voineasa 2010

În realitate este un bulgăre de energie şi dacă cumva o scapi într-o curte mare ai să ai parte de un film cu mişcări accelerate în care Smaranda acoperă toată aria şi pe tine te-apucă durerea de cap încercând să o urmăreşti. Pe cât de dezinvoltă şi sigură pe ea este în elementul ei, agitaţia – putem spune chiar că este o maestră a mişcării browniene pe care o perfecţionează  zilnic, pe atât de fricoasă şi neajutorată este în faţa tablei de şah. Şi acum,după 2 ani de club înainte de fiecare partidă la Voineasa, Smaranda plângea zdravăn din cauza emoţiilor şi după -!!- chiar dacă câştiga! Închipuiţi-vă ce dramă era dacă pierdea! Aceasta arată cât de dificil este să lucrezi cu micuţele şahiste care sunt destul de fragile fizic, dar, mai ales psihic. Pe Smaranda am descoperit-o la grădiniţa Nr.14 program prelungit din cartierul ieşean Păcurari şi acum doi ani am început pregătirea cu ea la club şi în particular. Am observat  dincolo de inerentele temeri o gîndire matură pentru vîrsta ei, o capacitate analitică deosebită şi o memorie de excepţie. Iată şi o poză de acum doi ani cănd împreună cu Mihail Chisinger (locul 60 la 10 ani băieţi Voineasa 2010, el fiind în primul an la categorie). Peter Cuvinciuc (locul 6 la băieţi 8 ani ,Voineasa 2010) doi copii despre care, cu siguranţă vom mai auzi.

Azamfirei Smaranda-Georgiana, Peter Cuvinciuc, Mihail Chisinger sau locul I pe echipe dintre 35 de gradinite!

Iată-i pe cei trei viteji acum 2 ani, în sala de consiliu a Primăriei Iaşi după ocuparea primului loc pe echipe din cadrul concursului pe grădiniţe ,,Micul Şahist” -unul dintre copiii de suflet al antrenorului emerit Vasile Manole. Desigur că nu-i uşor ca din circa 50 echipe formate din 2 băieţi  şi o fetiţă de la circa 35 de grădiniţe să obţii locul I. Oricum e o performanţă în sine şi un trofeu mult râvnit de toţi şahiştii juvenili. Şi închipuiţi-vă că era după 5-6 ani de când mă luptam să-i detronez pe antrenorii de la Politehnica, care ocupau, cu regularitate, locul I. Şi bănuiesc că nu aş fi reuşit dacă aceştia nu ar fi renunţat treptat la lucrul în grădiniţe,astfel dându-mi o ,,mănă de ajutor”. Deh, să lucrezi cu Moţoc, Păuleţ, Pădurariu, Chifor, Stegariii nu-ţi mai lasă destul timp pentru micuţi. Apoi în cadrul unui program de pregătire care viza obţinerea titlului de campionă anul acesta, ea a participat la o serie de turnee puternice, inclusiv la Grand-Prix-urile desfăşurate în Iaşi.,la concursuri la Vaslui şi pe litoral.Iată şi o altă poza cu Smaranda la turneul Centrocoop de la Eforie- Nord unde a obţinut  locul I la fetiţe 8 ani.

Locul I la fetite 8 ani pentru Azamfirei Smaranda-Georgiana la Centrocoop de la Eforie- Nord 2009

Şi acum în loc de happy-end urmează un final (complex şi complicat în acelaţi timp) care contrazice poveştile frumoase de adormit copiii. După 2 ani de pregătire deloc uşoară, dat fiind complexitatea lucrului cu un copil care trebuie să capete încredere în el, părinţii decid să  facă  pregătire, cu 2 săptămâni înainte de finala de juniori  cu un alt antrenor de la club, cu Pavăl George, – care în treacăt fie spus l-am sprijinit şi l-am iniţiat în tainele antrenoratului, iar acum răsplata….Atitudinea părinţilor şi a colegului meu îmi lasă un gust amar- mă consolez cu faptul că antrenorii din fotbal au o viaţă mult mai grea (dar cu bani mai mulţi, ar spune unii!). Şi dacă credeţi că am primit vreo explicaţie vă înşelaţi… Când Diana Cuşmuliuc s-a transferat la Politehnica nu mi-a fost uşor dar a fost ceva normal, firesc, un pas înainte chiar, dar această situaţie e greu de înţeles. M-am gândit îndelung dacă să fac public of-ul meu, dar e bine de ştiut şi pentru alţi antrenori.Eu rămân cu satisfacţia datoriei împlinite.Copiii vin şi pleacă.Deja am început să pregătesc campioana de anul viitor! Dincolo de toate, meritul Smarandei rămâne incontestabil. Îi urez succes mai departe şi  în primul rând să-şi înfrângă temerile şi să ajungă dintr-o micuţă campioană o mare campioană! Mult succes!

6 Comentarii

  • george petrica

    buna!
    totdeauna parintii decid,de multe ori regreta..dar asta e//viata merge inainte si sa sparam ca rezultatele vin.
    La noi se pare ca primul lucru e dezlagarile ca importanta, pacat ca la finala de junoiri mai apar probleme gresite, dar important ca cine face problemele merge in Brazilia si Anglia i nu campionul la dezlagari

    Petre

    aprilie 30, 2010 - 12:48 pm Raspunde
  • Vlad Teodor

    Felicitari Georgianei si la mai mare!

    In caz ca intereseaza pe cineva: o romanca (neemigrata!), Alexandra Timofte, a obtinut locul 3 (cu 5 puncte din 6, la egalitate cu locul 2) la 2010 All Girls’ National Championship, categoria de varsta “8 and Under”, desfasurat intre 16-18 aprilie in Statele Unite la Columbus/Ohio:

    http://www.uschess.org/tournaments/2010/allgirls/?page=RESULTS

    La acelasi concurs, o alta romanca (emigrata), Alexandra Botez, a obtinut locul 4 la categoria 18 and Under.

    aprilie 30, 2010 - 8:23 pm Raspunde
  • din iasi

    a avut un culoar bun la finale!a avut noroc!
    nu este asa o mare campioana
    la 8 ani sunt si fetite mai bune!timpul va demonstra!ea a luat locul 1 pe echipe pe gradinite dar individual ce a facut?
    a fost o fetita de 6 ani care a luat locul 1 si smarandita avea deja 7!autorul articolului stie despre ce este vorba!despre care fetita

    aprilie 30, 2010 - 10:27 pm Raspunde
  • iamsointoyou

    mi-a amintit de filmul “liceenii”, mereu cand e vorba de sah imi vine in minte acel film. oricum, sunt multi copii talentati in romania si cred ca fiecare copil ar trebui sa aiba sansa sa de a-si arata calitatile. aceasta fetita e capioana deci are mult talent

    mai 1, 2010 - 9:46 am Raspunde
  • Altul din iasi

    Am jucat cu ea si nu e deloc buna! Am batut-o de i-a sarit capacele. Sunt alte fetite si mai bune. A Avut culoar.

    mai 1, 2010 - 11:53 am Raspunde
  • ovidiu_3003

    La sah care e un sport deosebit de greu vin foarte putini copii in comparatie cu alte sporturi …daca nu iubesc mult sahul si nu studiaza individual se lasa pagubasi dupa un timp.La categoria de varsta de 8 ani mai putem conta pe plan mondial deoarece in
    turneele in sistem elvetian exista foarte multa sansa.Daca fetitza este o norocoasa ne va reprezenta tara cu mari sanse la o medalie la aceasta categorie unde avantajul trece dintr o parte in alta de cateva ori intr o partida .

    mai 1, 2010 - 12:33 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.