Topalov-Anand: Cine va castiga? (5)

Continuam sa va prezentam opiniile unor jucatori cunoscuti des[re teribila inclestare care a inceput ieri la Sofia:

1. Cine credeti ca va castiga meciul?
2. Ce scor final preziceti?
3. Cum ati descrie calitatile si slabiciunile fiecaruia dintre cei doi jucatori?
4. Faptul ca joaca in Sofia este un avantaj (publicul de acasa) sau un dezavantaj (nu se putea concentra cum ar trebui la meci datorita mediei nationale, a familiei sau a prietenilor) pentru Topalov?
5. Credeti ca diferenta de varsta dintre Topalov (35 ani) si Anand (40 ani) este semnificativa? Care credeti ca este varsta optima pentru cariera unui sahist profesionist?

GM Robert Hess:

http://www.uschessleague.com/hess.jpg

1) Cred ca va fi dificil pentru Topalov sa-l invinga pe Anand in acest meci.

Daca ne uitam la meciul lui Topalov impotriva lui Gata Kamsky, ne dam seama cu usurinta ca Topalov joaca intotdeauna la victorie. Asta-i va permite ori sa provoace infrangeri rare lui Anand, sau sa inceapa sa se autodistruga. Cred ca Anand este favorit in acest meci- experienta si forta lui s-au aratat tot timpul inca o data si inca o data, de multe ori.
2) Voi incerca sa pronostichez si as zice un 6.5-5.5 in favoarea lui Anand (cred totusi ca un meci de 12 partide este mult prea scurt, dar asta e). Cel mai probabil va iesi un  egal 6-6, totusi!

3) Topalov este un fantastic jucator psihologic si un jucator de atac tenace. Anand este incredibil de solid si joaca aproape perfect cand are de concretizat un avantaj. Simt ca sunt probabilitati mai mari pentru ca Topalov sa comita gafe, dar si mai probabil ca acesta sa castige o partida, pur si simplu datorita naturii mai agresive a lui Topalov. Daca ne uitam la istoria recenta a evolutiei celor doi jucatori, Topalov pare sa fie pe val, atingand un ELO de aproximativ 2813 in listele rating ELO si castigand Linares. Anand a jucat “normal” la Corus, dar a fost intr-adevar evident ca nu a jucat cel mai bun sah al sau , si nu a jucat cele mai bune deschideri din repertoriul sau (tinute la secret pentru meci). Ambele parti au antrenori fantastici, cu un mic plus pentru Anand, dupa parerea mea. Ar trebui sa iasa un meci mare.
4) Faptul ca joaca in Sofia este un mare avantaj pentru Topalov, deoarece el nu a trebuit sa calatoreasca mult, in special intr-un asemenea moment cu probleme cauzate de eruptiile vulcanice. Faptul ca joaca acasa, desi pune un pic de presiune pe el, il va face sa se simta mult mai comfortabil.
5) Diferenta de varsta este doar 5 ani si probabil nu va fi un factor atat de important in meci. Poate gresesc, dar cred ca amandoi jucatorii vor fi extrem de bine pregatiti, in special in odata ce secondantii lor li se vor alatura la Sofia. Cate despre varsta optima, este greu de spus. Probabil in jurul a 30 ani.

GM Boris Gulko:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/9/9f/BorisGulko0201_003.jpg/220px-BorisGulko0201_003.jpg
1) Sansele sunt egale.
2) 6-6

3) Topalov poate fi mai bun in ceea ce priveste deshiderile si poate avea mai multe idei. Anand poate sa fie mai puternic in jocul de mijloc. Totul va depinde de forma jucatorilor si de factorul noroc.

4) Sofia va fi un dezavantaj pentru Anand. El va simti ca fanii vor dori ca el sa piarda.

5) Este mai bine sa ai 35 decat 40. 40 este o varsta critica. Kasparov s-a retras la 40 ani.

(SURSA: SUSAN POLGAR’S CHESS BLOG)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.