Conform sondajelor efectuate in randul amatorilor sahului, Campionul Mondial Anand pare favorit clar la castigarea meciului. Dar ce cred jucatorii de top despre acest meci. Cine este favoritul? Cine este jucatorul mai bun? Ce parere aveti despre planul lui Topalov de a urma regula Sofia? Va fi aceasta in avantajul lui? Acestea sunt intrebarile la care au avut de raspuns ei, si azi vom afla opiniile lui Aronian, Carlsen, Gelfand si Ivanchuk. Interviurile au fost realizate acum cateva saptamani.
Daca vorbim doar despre jucatori, sansele sunt 50-50?
Levon Aronian Amandoi sunt jucatori mari; este greu pentru mine sa spun ceva. Am un scor cu adevarat bun cu Anand si, nu un scor rau, dar…Topalov joaca mai bine cu mine. Asa ca as putea fi foarte subiectiv. Dar multi oameni, si multi dintre colegii mei imi spun ca Anand este un jucator mai bun. Vom vedea o lupta interesanta intre un jucator foarte agresiv (Topalov) si un jucator mai strategic (Anand).
Magnus Carlsen Cel putin la nivelul lor de top, cel mai bun nivel al lor posibil, raportul este destul de echilibrat. Desigur amandoi sunt capabili sa joace in mod special bine in annumite momente.
Boris Gelfand Este clar ca amandoi se vor pregati foarte bine si foarte profund, astfel ca urmeaza sa vedem cine va fi in forma mai buna. Cred ca vor fi multe momente critice in meci. Cine va rezista mai bine la presiune? Cine va avea pregatita o noutate teoretica in plus? Ceva de genul asta va decide. Dar ambii sunt jucatori fantastici care care au toate argumentele de castiga.
Ce parere aveti despre faptul ca Topalov va urma regula Sofia?
Magnus Carlsen Cred ca este treaba lui, daca el nu vrea sa ofere remiza. Acesta este un drept pe care il are fiecare jucator. Echipa lui Topalov nu ar trebui sa forteze probabil aplicarea regulii Sofia cu Vishy, dar daca Topalov nu vrea sa ofere/accepte remiza este treaba lui. Pe mine nu m-ar deranja. M-ar deranja, totusi, daca cineva ar spune ca. deoarece nu respect regula Sofia, jignesc gazdele. Vreau sa zic ca asta este pur si simplu o prostie. Dar Anand stie ca trebuie oricum sa lupte, astfel ca faptul ca va fi nevoit sa joace cateva mutari in plus din cand in cand nu ar trebui sa-l deranjeze prea mult, in special deoarece se stie ca el oricum joaca rapid.
Vassily Ivanchuk Este un pic ciudat, in special daca ne gandim la pozititiile de remiza. Nu cred ca este o decizie complet corecta. Pentru mine nu este interesant sa vad ca pozitia este complet remiza si jucatorii sunt evoiti sa continue sa mute, sa faca o serie de mutari stupide. Daca imi amintesc corect, Svidler-Topalov spre exemplu, un final de nebuni de culori diferite, si s-au jucat inca 20 de mutari. De ce? Pentru cine? Nu inteleg asta. Regula Sofia este acceptabila, dar trebuie sa fie folosita in mod sensibil.
Levon Aronian Asta este de fapt…o nebunie. Aceste genuri de lucruri pot sa treaca prin mintea cuiva. Nu vad nici un motiv pentru ca Vishy sa se supere. OK, sa-l lasam sa joace. Daca el vrea sa joace pana la sfarsitul lumii, isi va epuiza fortele.
Boris Gelfand Foarte ciudat. Sa presupunem ca ajungem la un final de turnuri cu trei pioni de fiecare parte, pe acelasi flanc, ce va face el? Sau daca Vishy va avea un final de turnuri cu doi pioni contra unul? Ce se va intampla? Cred ca e o problema de regulament aici; nu apare in regulile Campionatului ca poti apela la arbitru in asemenea cazuri. Ar trebui sa-i oferi remiza adversarului. Cred ca in general aceasta regula este depasita de 20 de ani. Daca ne uitam in istorie la inceputul anilor 80 remizele scurte erau intr-adevar o problema in turneele de top. In zilele noastre nu mai este o problema: sunt foarte putine remize scurte. La nivelul cel mai inalt, trebuie sa fi un jucator ambitios, altfel nu ajungi acolo. Daca faci remize scurte, te vei opri la un anumit nivel. Dar OK daca organizatorii pefera, ei pot sa impuna regula Sofia jucatorilor, care pot sa accepte sau sa refuze invitatia. Cred ca este doar o forma de a pune presiune. Vreau sa zic, scandalul cu toaleta, din Elista, nu a inceput din nimic. A fost precedat de patru sau cinci proteste pe orice subiect, asa ca ma tem ca este vorba de inceputul unei campanii asemanatoare. Sper ca nu este vorba de asta, sper ca va fi un meci corect. Asta este foarte important pentru lumea sahului, sa fie un meci mare si un meci corect.
Credeti ca faptul ca partidele vor fi mai lungi, ca rezultat al regulii Sofia, il va ajuta pe Topalov, care este mai tanar cu cinci ani?
Levon Aronian Cand joc cu Topalov, imi da impresia ca atunci cand pierde o partida, asta se datoreaza unei orbiri sahiste. Altfel este foarte greu de batut, dar mai are orbiri. Cred ca aceste orbiri apar deoarece isi consuma multa energie in timp ce se gandeste, si deoarece nu se scoala in picioare in timpul partidei. Asa ca acesta este unul dintre factorii care cred ca pot sa reprezinte o amenintare pentru el.
Magnus Carlsen Poate, dar meciul nu este prea lung. Daca ar fi fost vorba de un meci de 24 partide as fi spus ca in mod clar Topalov are un mic avantaj. Daca ar fi fost un meci de 18 partide, as fi zis probabil la fel, dar sunt destul de sigur ca un meci de 12 partide nu-l va epuiza fizic pe Vishy.
Boris Gelfand Nu vred ca varsta va conta. Vom vedea cine va fi in forma mai buna. Nu avem nici un motiv sa credem ca Vishy nu ar fi in stare sa joace partide lungi. El a avut cateva luni se pregateasca fizic. Sper ca nu vor mai fi scandaluri. Unii oameni spun ca publicitatea negativa adusa sahului este tot publicitate, dar eu nu am aceeasi parere. Cred ca sahul ar trebui sa se pozitionze ca un sport de nivel inalt, o activitate de nivel inalt pentru oameni de cultura si de aceea aceste scandaluri fac rau sahului.
(SURSA: CHESSVIBES)
0 Comentarii