Topalov-Anand: Cine va castiga? (2)

Conform sondajelor efectuate in randul amatorilor sahului, Campionul Mondial Anand pare favorit clar la castigarea meciului. Dar ce cred jucatorii de top despre acest meci. Cine este favoritul? Cine este jucatorul mai bun? Ce parere aveti despre planul lui Topalov de a urma regula Sofia? Va fi aceasta in avantajul lui? Acestea sunt intrebarile la care au avut de raspuns ei, si azi vom afla opiniile lui Dominguez, Gashimov, Grischuk, Karjakin si Ponomariov. Interviurile au fost realizate acum cateva saptamani.

Preview

Daca vorbim doar despre jucatori, sansele sunt 50-50?

Vugar Gashimov Poate ca Anand este mai talentat in ceea ce priveste calitatile sahiste. Sa ne amintim ca el juca mereu rapid, foarte puternic, si iata ca el este Campion Mondial acum. In ceea ce priveste calitatile sahiste Anand este un pic mai buna dar Topalov are si el o calitate la care este mai bun decat Anand: este un luptator. El poate intotdeaunsa sa lupte. De aceea cred ca meciul poate fi decis deoarece are loc in Sofia. Acesta poate fi singurul lucru care este decisiv.

Leinier Dominguez Mie mi se pare ca ei sunt destul de egali. Poate ca unul dintre ei este mai puternic in unele aspecte, dar per total sunt destul de egali, cred.

Dominguez
Numarul 27 mondial,  Leinier Dominguez (2713, Cuba)

Sergey Karjakin Cred ca ei joaca mai mult sau mai putin un sah la fel de bun.


Ce parere aveti despre faptul ca Topalov va urma regula Sofia?

Vugar Gashimov OK, nu cred ca vreunul dintre ei va oferi remiza cu Albul sau ceva de genul asta! [Rade.] Dar daca Topalov vrea sa faca aceasta, este problema lui, este treaba lui.

Ruslan Ponomariov Da, am citit discutiile pe tema aceasta. Nu cred ca Vishy va avea vreo problema cu aceasta regula deoarece el este un jucator linistit cu mentalitate indiana, si este destul de experimentat. El trebuie sa fie gata sa joace pana la sfarsitul partidei, fara remize scurte. Cand a jucat impotriva lui Kramnik, a doua partida a fost destul de interesanta. A fost o pozitie foarte complicata si brusc ei au convenit asupra remizei. Pentru spectatori ar fi fost mult mai bine daca ei ar fi continuat. Sahul este in primul rand un joc intre doi gentlemeni si ei trebuie sa-si arate respect unii altora, sa dea un bun exemplu jucatorilor mai tineri nu numai despre cum sa duca o lupta, ci si despre cum sa dea dovada de cele mai bune maniere.

Sergey Karjakin Nu prea inteleg aceasta. Daca pozitia este remiza, atunci este timpul sa acceptam remiza. Daca aceasta prevedere nu este inclusa in contract, atunci de ce sa fie aplicata?

Alexander Grischuk Este dreptul lor. Tot nu inteleg cum de trebuie sa vorbesti cu adversarul tau prin intermediul arbitrului. Nu vad nici un sens in asta.

grischuk
Numarul 7 mondial Alexander Grischuk (2756, Russia)

Vreau sa zic, este suficient sa anunti ca  nu vei oferi sau refuza o propunere de remiza, iar Vishy nu este atat de stupid sau total lipsit de etica. Vreau sa zic, daca Topalov ar fi anuntat pur si simplu aceasta, Anand nu l-ar mai fi deranjat prin propuneri de remiza in pozitii jucabile.  OK, se incearca pur si simplu atragerea atentiei asupra meciului.

Leinier Dominguez In general imi place aceasta regula Sofia, deoarece este un lucru bun  sa nu se permita jucatorilor sa faca remize scurte. Dar nu stiu ce se intampla acum in meci. Sunt circumstante diferite si, va dati seama, este un pic ciudat.

Credeti ca faptul ca partidele vor fi mai lungi, ca rezultat al regulii Sofia, il va ajuta pe Topalov, care este mai tanar cu cinci ani?

Leinier Dominguez [Rade.] Ei bine, nu sunt atat de sigur. OK, desigur ca Topalov este foarte puternic din acest punct de vedere, ele are multa energie, joaca intotdeauna pana la sfarsit. Dar Vishy este de asemenea foarte puternic, si nu este ca si cum ar fi fost slab din punct de vedere fizic, sau ceva de genul asta. Nu cred ca este un aspect important cu adevarata

Ruslan Ponomariov Nu cred ca Topalov urmeaza pur si simplu regula Sofia, poate ca el vrea sa joace pana la sfarsit, asa cum am facut eu cand am jucat cu Ivanchuk in 2002 am folosit si eu aceasta tactica, am jucat  pana la sfarsit, am luptat in fiecare pozitie, cand aveam probleme, si cumva aceasta tactica m-a avantajat deoarece eram mai tanar, aveam mai multa energie. Desigur, meciul nu este atat de lung, nu este precum Kasparov-Karpov, si ei aveau multe zile libere.

Sergey Karjakin Poate este un pic in avantajul lui Veselin deoarece el este un pic mai tanar si cred ca practic are mai multa energie decat Vishy dar nu cred, vom vedea.

Karjakin
Numarul 21 mondial Sergey Karjakin (2725)

Alexander Grischuk Nu cred ca ar favoriza pe cineva in afara de spectatori, in special dupa meciul Kramnik-Leko care a fost cu adevarat dezgustator pentru multi oameni!

VA URMA

(SURSA: CHESSVIBES)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.