Topalov despre meciul cu Anand ce sta sa inceapa (2)

Topalov si Anand au stiluri foarte diferite de abordare a meciului. In timp ce Anand s-a ascuns de media pentru a se putea concentra la pregatirea pentru meci, Topalov nu refuza sa acorde interviuri. Iata ultimul interviu al lui Topalov, aparut in cotidianul bulgaresc Trud daily:

– Nu cu mult timp in urma Anatoly Karpov a spus ca este timpul ca cineva sa puna capat haosului din sah, sa puna capat faptului ca numele actualilor campioni nu sunt cunoscute si ca banii din sah au devenit mai putini. Are dreptate?

– Cred ca el se refera la schimbarile constante efectuate de catre FIDE, In acest fel jucatorii nu-si pot face planuri si pana la un anumit punct creeaza haos. Totusi, pe de alta parte numarul turneelor a crescut, astfel ca exista fonduri de premiere mai consistente. Intr-un fel nu exista nici o logica, doar haos, dar sahul nu este afectat in rau. Situatia este un pic ciudata, dar viata devine dinamica, si exista de asemenea schimbari si in alte sporturi. Acum 20 de ani doar doi jucatori castigau multi bani- Gary Kasparov si Karpov. Acum mai multi jucatori au sansa de a castiga bine de pe urma sahului.

– Esti un om bogat?

– Depinde cu cine ma compari. Daca ma compari cu Abramovich, nu sunt. Dar am suficient ca sa nu fiu ingrijorat in legatura cu retragerea mea. Si nu am nevoie de bani de pe urma sahului, ceea ce nu este putin. Nu am nevoie de un Lamborghini sau de yachturi, nu am nevoie sa fiu inconjurat de un lux care nu este necesar.

– Este ceva pe care ti-ai arunca banii, doar asa, pentru a te distra?

– Trebuie sa ma gandesc (pauza lunga)… Nu, nu este. Imi permit cateva luxuri, dar stiu cum sa ma controlez. Am amintit mai sus despre Lamborghini. Imi permit, spre exemplu, sa cumpar masini foarte scumpe, dar nu o fac. Nu vad pentru ce. Sunt fericit cu viata mea.

– Si cum iti vezi viata dupa ce iti vei incheia cariera sahista?

– (din  nou pauza). Ca sa fiu sincer, nu am raspuns la aceasta intrebare. In afara de sah, nu am alta specialitate. Cunosc limbi straine, dar doar asta nu este suficient.

– Poate o “Academia Topalov” pentru tinerele talente sahiste, de ce nu?

– Ma indoiesc. Acum in era computerelor sahul s-a schimbat atat de mult incat un singur antrenor, oricine ar fi el/ea, poate ajuta prea putin. Multi tineri talentati lucreaza singuri cu ajutorul programelor de sah. Cel mai la indemana exemplu este despartirea dintre liderul mondial Magnus Carlsen si Kasparov. Asa ca, nu-i voi invata pe copii cum sa joace sah. Pot doar sa dau sfaturi.

– Te vezi oare ajungand precum Viktor Korchnoy, care are 79 de ani si inca mai joaca?

– Nu. Il respect mult pe Korchnoi, el iubeste cu adevarat sahul si joaca de placere. Asa cum fac si eu. Dar eu nu voi face ceea ce face el.

– Daca vei castiga titlul, il vei pune iar la bataie, cum ai facut cu Kramnik?

– Absolut. Impreuna cu mabagerul meu, Silvio Danailov, credem ca, campionul ar trebui sa aiba doar un avantaj economic, prin castigarea de mai multe fonduri. Si totul ar trebui dovedit la tabla de sah, acolo unde nu ar trebui sa aiba nimeni vreun avantaj.

– Danailov duce o alta lupta- aceea pentru a deveni seful sahului european…

– Silvio si cu mine am inceput acum 20 de ani prin participarea la turnee in Spania- si uite-ne acum.  In calitate de persoana privata el a facut multe- meciuri pentru titlul de campion mondial, turneul Mtel Masters, a creeat circuitul Grand Slam…si acestea au fost realizate de unul singur. Imaginati-va cum ar fi daca ar fi sprijinit de o organizatie precum Uniunea Europeana a Sahului. Cu ideile sale a schimbat sahul foarte mult, dar as spune ca el a facut sahul mai bun.

(SURSA: http://www.chessdom.com)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.