Febra Sahului

Putine natiuni se pot compara cu Rusia in ceea ce priveste contributia adusa sahului. Ei au contribuit cu cei mai mari sahisti, cele mai importante sisteme de deschideri si inovatii precum si cu alte idei pe tema jocului de sah. Tot rusii ne-au lasat “Febra Sahului”.

http://www.jankopinski.com/Assets/images/chessfever.jpg

“Febra Sahului’ este un film regizat de catre Vsevolod Pudovkin si aparut in 1925. Este o comedie despre un om care risca sa-si piarda logodnica datorita pasiunii sale pentru sah. Desigur, este un film mut, dar oricine cunoaste limba rusa va putea cu atat mai mult sa ‘guste’ filmul.

Am vazut multe filme legate de sah, dar putine m-au impresionat cu adevarat. Desigur, un sahist cinefil intotdeauna spera ca un asemenea film il va impresiona adanc, ca cineva va reusi in sfarsit sa portretizeze cum trebuie energia si latura artistica a sahului- dar de obicei rezultatul este dezamagitor.

Aceste 28 de minute in alb si negru de film mut repezinta cea mai buna reprezentare a pasiunii pentru sah pe care am intalnit-o intr-un film. De subliniat cuvantul ‘pasiune’. In loc sa priveasca jocul de sah ca pe un exercitiu intelectual, lucru spre care tind majoritatea filmelor cu acest subiect, acest film arata natura acaparatoare a sahului, si pasiunea pe care o aduce celor ce iubesc sahul.

“Febra Sahului” este o comedie despre un om care, desi urmeaza sa se insoare curand, are deja o amanta– sahul. Logodnica sa, care nu stie nimic despre sah, observand ca gandurile eroului nostru stau numai la sah, se sperie si fuge pe strazile acoperite de zapada.

Saraca femeie vede peste tot numai sah: pe panouri, pe strazi, intr-o farmacie. Ceea ce nu stie ea este faptul ca un turneu, acum faimosul Moscova 1925, are loc doar cateva blocuri mai incolo.

Suficient sa spunem ca insusi Capablanca (da, adevaratul Capablanca!) salveaza situatia, si imagini de la turneul Moscova 1925 cu Marshall, Torre, Reti si alte legende ale sahului fac ca acest film sa fie musai de vazut de catre orice fan al sahului.

Este important de spus ca o mare parte din succesul acestui film clasic poate fi atribuit regizorului, Vsevolod Pudovkin (1893-1953), cunoscut ca fiind unul dintre cei mai mari artisti ai filmului mut sovietic.

http://tobychess.com/zcart/images/Chess%20Fever.jpg

AICI PUTETI VEDEA FILMUL! (POATE FI SI DOWNLOADAT!)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.