Contra zilei de miercuri 07 aprilie 2010: Sahul in scoala contrat de Octavian Bellu

Sah in loc de sport, la scoala

Un deputat PD-L a initiat un proiect de lege prin care vrea ca sahul sa devina materie optionala. Elevii din aclasele primare pot opta sa faca sah in loc de sport. Fostul antrenor Octavian Bellu respinge categoric aceasta propunere.

Diferenta. Desi este captivant pentru copii, sahul antreneaza doar mintea, nu si trupul ; “Ora de sport presupune educarea prin miscare. Sahul este o activitate statica” – Octavian Bellu

“Organismul se dezvolta in clasele primare, are nevoie de miscare si in niciun caz nu poti inlocui aceasta activitate cu una statica”, ne-a declarat Octavian Bellu in legatura cu proiectul de lege depus recent la Senat de deputatul Dan-Radu Zatreanu. Acesta din urma sustine, in pledoaria sa, ca sahul i-ar ajuta pe copii sa faca mai usor fata schimbarilor din societate.
In replica, fostul antrenor al lotului olimpic de gimnastica feminina arata ca “ora de sport presupune educarea prin miscare. Sahul este o activitate statica, ea poate fi adoptata ca activitate extracuriculara”. Daca proiectul de lege va fi adoptat, ora de sah va fi introdusa in programa de invatamant pe anul 2011  sau 2012?

“In programa scolara, ora de educatie fizica se va numi ora de educatie fizica si sah, iar elevii isi vor exprima optiunea de a alege intre educatie fizica si sah”, se arata in proiectul legislativ.

(Scris de Alexandru Saulea pe http://www.cancan.ro)

6 Comentarii

  • horatiu

    Sahul ar trebui sa fie adus in scoala…dar nu sa inlocuiasca sportul.Aici sunt si eu de acord cu domnul
    Octavian Belu.Legea cred ca este prost facuta,aducandu-se in conflict sahul si miscarea fizica,care nu poate fi exclusa.Si asa copii din ziua de astazi sunt sedentari,unii sunt chiar obezi.Nu imi dau seama cine poate sa gandeasca atat de ingust…sau poate sunt alte interese,astfel incat sahul sa nu aiba niciodata sansa de a fi introdus in scoala…si atunci totul se simplifica …”nimeni”nu mai are nici o responsabilitate,nu mai trebuie facut nimic…

    aprilie 7, 2010 - 10:31 am Raspunde
  • cosmin

    Proiectul este bun. Ar fi foarte bine sa se introduca sahul ca optional pentru cei scutiti de efort fizic. Pe domnul Bellu il intereseaza mai putin dezvoltarea armonioasa a organismului cat niste catedre care se pierd.

    aprilie 7, 2010 - 11:02 am Raspunde
  • Sfetcu

    Cosmin: avem din ce in ce mai multe probleme cu copii obezi – sa scoata sportul sa-l inlocuiasca prin sah (alta activitate sedentara pe langa calculator, consola, televizor, etc.) mi se pare iresponsabil.

    Sahul ca materie optionala SEPARATA, da. Dar in locul sportului?

    aprilie 7, 2010 - 11:30 am Raspunde
  • cosmin

    Sfetcu: copiii care sunt scutiti de efort fizic oricum nu fac miscare. Decat sa pazeasca banca de rezerve, nu mai bine fac sah? Nu zice nimeni sa inlocuiasca sportul, dar e bun ca alternativa pentru cei scutiti de efort fizic, care sunt destui.
    Si pe langa asta, copiii de care spui ca sunt obezi, momentan nu fac orele de sport din programa?

    aprilie 7, 2010 - 11:40 am Raspunde
  • Cristi_din_Peris

    Muzica este materie obligatorie iar sahul nu este cu nimic inferior muzicii

    aprilie 7, 2010 - 12:17 pm Raspunde
  • AlinP

    nu miscarea le lipseste copiilor.ii vedem pe toti alergand in drum spre scoala ,la iesirea de la scoala.ii vedem zbenguindu-se in fata blocului,in parc,la locurile de joaca…peste tot.ceea ce le lipseste ,in opinia mea,este activitatea creatoare,cea care le pune in functiune neuronii,care ii mai astampara si le focalizeaza energia si atentia intr-o directie numita logica.da ,cred cu tarie ca sahul este solutia prin care putem creste nivelul de inteligenta a copiilor.dorim copii sanatosi dar si inteligenti.sahul este gimnastica mintii.

    aprilie 7, 2010 - 2:52 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.