De vorba cu Alexander Khalifman

Nascut pe 16 ianuarie 1966 in Leningrad, GM Alexander Khalifman este Mare Maestru inca din anul 1990. Cunoscut de multa lumea dupa porecla sa,  “El Khalif”, el a fost recunoscut de catre contemporanii sai ca un talent extraordinar cu un stil pozitional si o pregatire teoretica plina de venin.  Multi sahisti isi amintesc cu siguranta triumful lui senzational impotriva lui GM Leko in Apararea Grunfeld la Linares, triumf care a fost rezultatul unei pregatiri de acasa impresionante.

Individual, cea mai mare victorie a lui a fost obtinuta in anul 1999 la varsta de 33 ani. El l-a invins pe GM Akopian si a devenit al 14-lea Campion Mondial  la Campionatul Mondial FIDE de la Las Vegas. Pe plan intern, el a castigat Campionatul URSS in 1984 si a triumfat din nou la Campionatul Rusiei in 1996.


El Khalif si-a reprezentat tara in numeroase ocazii la competitiile pe echipe. El a fost la prima masa la Olimpiada din 2000 intr-o echipa a Rusiei care a luat medaliile de aur. In ultimii ani, Khalifman a participat mai rar la turnee. In schimb, si-a consumat energia intre cariera de scriitor de carti de sah si eforturile sale la Scoala de Sah din St.Petersburg. El are in prezent un ELO FIDe de peste 2600.

Edwin Lam (EL): El Khalif, la ca varsta ai invatat sa joci sah?

Alexander Khalifman (AK): Acum multi ani. Cel mai probabil aveam 5 ani la vremea aceea.

EL: Cine te-a invatat regulile sahului la inceput?

AK: Tatal meu. El este doar un jucator amator dar cunostintele lui au fost suficiente pentru am-i atrage interesul pentru sah.

EL: Cine a fost primul tau antrenor?

AK: Primul meu antrenor, de la care am invatat multe, a fost maestrul Vassily Byvshev. Apropo, el a fost un jucator destul de puternic in anii ’50, cu victorii la  Smyslov si Keres.

EL: In tineretea ta, ai participat la sesiuni de antrenamente la Palatul Pionierilor?

AK: Da, desigur. Acesta este primul si principalul motiv pentru tot ce am reusit mai tarziu.

EL: Cate ore te antrenai la sah pe vremea aceea? Si, cum se derulau antrenametele de sah la Pioneer Palace?

AK: Ei bine, nu este foarte usor sa-mi amintesc formatul exact al antrenamentelor de sah de la Palatul Pionierilor. Cea mai mare parte a timpului analizam partide, si asta includea partide jucate de catre jucatori puternici precum si propriile partide. Se acorda o mare atentie fazei jocului de mijloc si fazei de final a partidei. In mod normal aveam 2 sesiuni de antrenamente pe saptamana de cate trei ore. Dar desigur ma antrenam mult si acasa, probabil ceva gen trei ore pe zi sau un pic mai mult. Tot antrenamentul fizic avea loc in timpul taberelor de vara.

EL: Poti sa ne spui care a fost prima carte de sah pe care ai citit-o?

AK: OK, acesta e ceva ce imi amintesc foarte bine. Prima mea carte de sah a fost “Journey to the chess kingdom” (“Calatorie spre regatul sahului”-nt) de Averbakh si Beilin. Si, a fost o carte foarte buna! Din pacate nu am idee daca a fost vreodata tradusa in limba engleza. Cu siguranta merita sa fie tradusa.

EL: In timpul tineretii tale, cine a fost eroul tau sahist?

AK: De fapt, nu am avut nici un erou special. Desigur, erau multi jucatori puternici pe care i-am admirat si care au avut ceva influenta asupra stilului meu de joc. Dar nu pot sa spun doar un nume. Voi spune mai multe nume: Capablanca, Keres, Tal, Larsen si Fischer.

EL: Am cititi ca Scoala de Sah St. Petersburg a dumneavoastra urmeaza motto-ul “sah=intelect + caracter”. Ce vreti sa spuneti cu asta, mai exact?

AK: De fapt, in limba rusa aceasta fraza nu este nevoie a fi explicata. Probabil traducerea in engleza nu este perfecta, deoarece cuvantul ‘caracter’ are un inteles un pic diferit in engleza decat in rusa. Ca sa explic pe scurt, mottoul Scolii de Sah St. Petersburg vrea sa insemne ca sahul este un joc unic care ajuta o persoana, in special in copilarie, sa se dezvolte armonios.

EL: Ai scris la un moment dat ca “…sa ajungi cel mai puternic jucator in meciuri, sa invingi jucatori de clasa si de stilul tau, este o provocare pe care putini o pot duce pana la capat… calitatile necesare pentru a castiga un turneu nu corespund criteriilor de a castiga un meci.” Vrei sa spui ca titlul de cel mai puternic jucator ar trebui acordat doar in urma unor meciuri?

AK: Nu chiar. Ce am intentionat sa spun este ca cel mai puternic jucator din lumea poate fi definit in multe moduri. Si nu am inca o opinie certa care ar fi cea mai obiectiva modalitate.

EL: In anumite parti ale lumii, sahul a patruns in universitati. In unele scoli sahul este o parte din curriculum. Poate sahul sa
ajute elevii
sa devina mai inteligenti? Care este opinia ta?

AK: Raspunsul este clar DA. Dupa cum am spus mai devreme, sahul este un joc unic care ajuta o persoana, in special in
copilarie, sa se dezvolte armonios. Pentru a obtine asta,
totusi, sahul trebuie predat asa cum trebuie.

EL: In afara de sah, poti sa ne spui te rugam care sunt celelalte lucruri care te intereseaza in viata?

AK: Am multe zone de interes- carti, filme, sporturi, computere etc… Problema reala este ca nu pot sa gasesc timp pentru tot in viata.

EL: Multumim, GM Khalifman.

(SURSA: www.chessbase.com)

ALTE POSTARI RELEVANTE