Interviu cu GM Yuri Drozdovskij

Yuri Drozdovskij (nascut pe 22 May 1984 in Odessa) este un Mare Maestru ucrainian.

El a castigat Campionatul European de Sah Rapid in 2006 si a iesit la egalitate cu locul 1 la Cappelle-la-Grande in 2007. Drozdovskij a iesit la egalitate cu locul 1 (pierzand la tie-break cu Pavel Tregubov) la editia a 4-a a Pivdenny Bank Cup 2008, un turneu de sah rapid care se disputa in fiecare an in Odessa. Acesta a fost un rezultat exceptional intrucat a terminat in fata unor jucatori precum Boris Gelfand, Ruslan Ponomariov, Anatoly Karpov si Viktor Korchnoi.

Anul trecut el a castigat prima editie a SCS International GM Open din India.

In prezent el are un Elo rating de 2620.

– Cum ai inceput sa joci sah, de ce ai ales exact acest sport?


Aveam 6 ani cand fratele meu mi-a explicat regulile sahului. De atunci viata mea este in mod inseparabil legata de sah. La o asemenea varsta nu faci o alegere informata, faci pur si s implu ceea ce este interesant.

Se stie ca ai castigat un turneu in India. Spune-ne un pic despre aceasta tara.

Am mai fost in India inainte. Este destula saracie, mizerie…Dar situatia se imbunatateste. India are una din economiile in plina dezvoltare.

Sahul este foarte iubit aici! Pentru mine, ca invingator in turneu, multi oameni m-au rugat sa fac poze cu ei. Aproximativ 50 de oameni! Este ceva de neimaginat la un open in Europa. De asemenea am dat un numar imens de autografe… Imi amintesc ca o fetita a decupat toate pozele cu mari maestrii din ziare, le-a lipit intr-un caiet si noi am dat autografe sub poze.

Orasul Bhubaneswar este uneori numit Orasul Zeilor: sunt circa 500 de temple, cele mai antice pe care le-am vizitat. Puteam vedea mai mult, dar temperatura medie este +45 C, nu cea mai potrivita pentru plimbari lungi.

Ce poate veni in ajutorul sahului pentru a castiga in popularitate? Ai vreo sugestie?

Pentru sah, ar fi extrem de folositor daca s-ar alatura familiei Olimpice. S-a facut ceva in acest sens, dar mai e mult pana atunci. Sporturile olimpice sunt la un nivel diferit de sprijin din partea statului in majoritatea tarilor.

Ce tara ne recomanzi sa vizitam? Spune-ne te rog despre tara ta favorita.

Sahistii de obicei calatoresc mult, iar eu am fost in multe tari. Fiecare tara este interesanta in felul ei. Spre exemplu, in India daca ai 100$ in buzunar te simti bogat. Este un sentiment ciudat pentru un european.  In China, oriunde te duci te insotesc multi oameni. Iar cele mai populare locuri sunt foarte aglomerate. Europa de Vest multumeste turistii prin oamenii binevoitori si nivelul mai bun de viata.

In opinia ta, ce jucator va domina urmatorii 10 ani?

In opinia mea, a trecut vremea hegemoniei. Cred ca sahul va fi condus de un grup de jucatori, si acest grup va creste ca numar in viitor.

In privinta metodei luarii de decizii. Exista un mod de a castiga partide impotriva unor adversari mult mai slabi (cu 300 puncte ELO mai putin) decat tine?

Exista cateva principii de baza:

  1. Evita subestimarea adversarului. Chiar daca are un rating mic, intr-o partida separata poate juca ca un mare maestru.
  2. Fi bine-pregatit.
  3. Joaca cu toata atentia, foloseste-te de fiecare sansa.

Ce marca are masina ta?

Nu am masina. Fiind plecat circa 6 luni din an, nu cred ca este necesara o masina. Este bine faptul ca, in comparatie cu vestul Europei si SUa taxiul este ieftin in Ucraina.

Este posibili sa poti sa traiesti doar din sah?

Sa castigi bani din sah este foarte dificil. Nu este suficient sa joci foarte bine. Trebuie sa fi in stare sa negociezi cu organizatorii si proprietarii cluburilor… Si sa traiesti intr-o tara ieftina!

In general este foarte dificil sa castigi bani buni pentru marii maestrii cu ELO de pana in 2700. Astfel, tot mai multi sahisti profesionisti devin jucatori de poker profesionisti…

Ai  un antrenor permanent? Daca nu, ti-ar placea sa ai?

Nu am un antrenor permanent. L-am avut pe cel care a fost mult timo secondantul lui Karpov, Michael Podgaets, care m-a ajutat periodic dar a murit recent.

Desigur, este mai usor lucrul cu un antrenor, dar in acest moment nu cred ca este necesar, ma antrenez de unul singur.

Yuri, multumesc mult pentru interviu

Yuri Drozdovskij

(SURSA: GrossClub.com)

1 Comentariu

  • Nedelcu Ionutz

    yuri asta atinge niste probleme interesante cum ca in partide separate cineva poate juca , cu fortza de mare maestru…Cine Yuri ?Poate un maestru bun ,aflat in progres .la nivelele inferioare e mult mai greu pe mine nu m a egalat niciodata un jucator de categoria a 3 a dar sa mai si castige …

    Numai ganduri bune!

    februarie 20, 2010 - 3:54 pm

Comments are closed.