Interviu cu GM Stuart Conquest

Marele Maestru britanic Stuart Conquest a sustinut timp de doua saptamani lectii de sah la Berkeley Chess School, ocazie cu care a acordat un interviu.


Maestru FIDE de la varsta de 14 ani, Conquest a primit recunoastere internationala cand a devenit Campion Mondial de Cadeti sub 16 ani si acum calatoreste prin lume si participa la Olimpiade si la turnee ( a castigat in 2008 British Championship si Capo d’Orso Open in Sardinia) , comentand la turnee internationale, si antrenand jucatori de top ori de cate ori este acasa.

Cum ai inceput sa joci sah?

Tatal meu m-a invatat jocul de sah la 5 ani. Era in 1972, anul meciului Fischer-Spassky si el era foarte pasionat. El era un sahist amator legitimat la Hastings Chess Club.

Cand ai inceput sa-l invingi la sah?

Nu pana la 9 sau 10 ani. Apoi am inceput sa iau lectii de la un fost campion de regiune in Hastings.

Ce alte bucurii ti-a adus sahul?
Unul dintre cele mai importante lucruri a fost oportunitatea de a vedea lumea. Am jucat pe aproape orice continent de 3 ori, inclusiv de 3 ori in India si de doua ori in Cuba. Sunt acasa foarte rar.

Care este cel mai exotic loc unde ai fost?

Las Vegas! (Rade) Am fost acolo de 3 ori saptamana trecuta.

Cu ce te ocupi cand esti acasa?

Am inceput sa antrenez cateva cele mai promitatoare sahiste pentru echipa olimpica a Angliei si am cativa elevi cu care fac lectii in particular.

De ce ar trebui sa se apuce de sah copii?
Rabdare, concentrare- incredere. Increderea este un element cheie- sa poti sa-ti exprimi opinia, sa nu-ti fie frica sa ai alte pareri, de de asemenea sa-ti asumi responsabilitatea pentru cuvintele si actiunile tale. In acelasi timp, jocul te face sa fi umil. Nici chiar Kasparov nu este perfect tot timpul.

De ce iti place sahul?

O partida de  sah este ca o piesa muzicala.  Are ceva irezistibil.

Cum merg lectiile de sah?
Excelent! Elevii tin pasul cu ce le arat. Great!  Le dau unele pozitii grele, dar le dau indicii care-i ghideaza in gasirea solutiilor.

Ce le predai?
Cel mai mult pozitii din jocul de mijloc si finaluri. Configuratii tipice. Cand sa efectuam schimburi, cand sa nu efectuam schimburi. MULTE atacuri la rege. Copiilor le plac cu adevarat finalurile. Finalurile pot fi un pic dificile, dar incerc sa animez lectia, sa o fac mai distractiva.

Probabil primesti intrebarea asta mereu, dar … este Stuart Conquest numele tau real?
Da, este.

(SURSA: http://www.berkeleychessschool.org/pages/show/124)

ALTE POSTARI RELEVANTE