Dan-Radu Zatreanu – Candidat la Presedintia Federatiei Romane de Şah

Pe data de 20 februarie 2010 are loc la Federatia Romana de sah Adunarea Generală Ordinară şi de Alegeri a FRŞah. Pentru a veni in sprijinul candidatilor la functia de Presedinte al Federatiei, siteul nostru ofera posibilitatea de a prezenta programul acestora. Pentru detalii cei interesati sunt rugati sa trimita mail la adresa iulian 32gr@yahoo.com sau costin_beiu2001@yahoo.com.

PS. Siteul Sah cu Ceausescu nu isi asuma responsabilitatea celor publicate in programul candidatilor.

Proiectul programului
pentru reafirmarea sahului romanesc
propus de Dan-Radu Zatreanu

De ce eu?    De ce Zatreanu?

Daca intrebarea mi-o puneti mie, raspunsul va fi acelasi pe care mi l-am dat si eu, atunci cand am hotarat sa candidez: ca om politic, am invatat repede o lectie, anume ca de pe margine nu poti face lucrurile sa mearga mai bine. Iar prezenta mea la cateva dintre ultimele actiuni organizate de federatie mi-a intarit convingerea ca, pentru a putea sprijini cu adevarat procesul de dezvoltare a sahului in Romania si de reafirmare pe plan international, trebuie sa ma implic direct, ca factor de coeziune a tuturor compe-tentelor de la nivelul federatiei, dar mai ales din teritoriu. Si nu in ultimul rand, calitatea oamenilor pe care i-am intalnit aici a fost argumentul suprem pentru a ma alatura marii familii a sahului romanesc.

Daca va intrebati dumneavoastra de ce Zatreanu, atunci tre-buie sa stiti ca, in calitatea mea de manager cu experienta, de om de afaceri, dar si in calitatea mea de deputat in Parlamentul Romaniei, am capacitatea de a face ca lucrurile sa se intample, capacitatea de a transpune proiecte in fapte. Am facut acest lucru si ca sef al Comisiei pentru invatamant, Cultura si Sport a Consiliului General al Capitalei, unde am infiintat Clubul Sportiv Municipal Bucuresti, unul dintre proiectele viabile pe care le-am initiat si care au fost transpuse in practica. Asadar, Zatreanu vrea si are si capacitatea de a realiza ceea ce isi propune!

De unde plecam?

Cu siguranta ca o analiza amanuntita a starii sahului romanesc o putem face doar impreuna. Dumneavoastra sunteti cei mai in masura sa evidentiati problemele cu care va confruntati zi de zi in activitatea pe care o desfasurati. Tot dumneavoastra sunteti si cei care ati realizat lucruri pozitive si care merita sa fie nu doar impartasite, ci chiar trans-puse la nivel national. De aceea, prima noastra preocupare, dupa alegeri, va fi sa va consultam pe larg, pentru ca impreuna sa aflam cele mai bune cai de realizare a proiectelor noastre.

Stiu insa ca voi veni la conducerea federatiei dupa lungi perioade in care diferite conflicte interne au facut ca atentia sa se abata de la strategia generala de dezvoltare a sahului. De altfel, nici nu stiu daca a fost conturata o astfel de strategie foarte clar, dat fiind faptul ca sportul romanesc in general sufera de o strategie de dezvoltare pe ter-men lung si chiar mediu. Stiu, de asemenea, ca multe dintre proiectele pe care conducatorii federatiei s-au angajat sa le realizeze nu s-au indeplinit, multe din cauze obiective, dar foarte multe din cauze subiective. Stiu ca in Romania sahul nu este apreciat la adevarata lui valoare, ca nu-i sunt inca recunoscute valentele educative si forma-tive decat la nivel declarativ. Stiu ca Romania a fost ocolita de marile competitii internationale, desi si-a depus de multe ori candidatura. Si mai stiu ca toate acestea trebuie sa fie repede schimbate!

Ce putem realiza impreuna:

REVIZUIREA STATUTULUI

in primul rand, pentru a deveni mai puternici, mai influenti, va trebui sa ne reconsideram Statutul. O revizuire a Statutului Federatiei Romane de Sah, in spiritul tuturor transformarilor care au avut loc si al realitatii din teren, transmisa de dumneavoastra in mai multe ran-duri, ne va duce la revitalizarea activitatii, urmarindu-se îndeosebi sporirea contributiei membrilor federatiei la actul de conducere si de organizare si la întemeierea întregii activitati pe baze juridice solide.

INTRODUCEREA SAHULUI IN SCOLI

Bazandu-ma pe statutul meu de parlamentar si pe sprijinul politic al colegilor mei, doresc sa repun pe tapet si sa determin adoptarea legii privind introducerea sahului in scoli, fapt de o importanta deosebita atat pentru elevi, avand in vedere valentele educative si formative ale sportului mintii, cat si pentru activitatea de performanta, dat fiind sporirea exponentiala a bazei de selectie pentru cluburile de profil.

De asemenea, ma voi implica personal în elaborarea, în comun cu autoritatile locale si de stat, a unor programe care sa preceada si sa sustina eforturile de introducere a sahului în scoli.

CENTRELE DE EXCELENTA

Ideea centrelor de excelenta nu este noua. Ce lipseste este insa functionarea acestora la adevaratul lor potential, conform modelelor occidentale. De aceea voi acorda o atentie aparte deschiderii si finantarii, împreuna cu autoritatile locale, a patru-cinci Centre de Excelenta, care sa asigure pregatirea sportivilor de top din teritoriu, pe baza unor selectii realizate pe criterii de performanta. Doresc ca aceste Centre de Excelenta, armonios repartizate in teritoriu, sa fie conduse de specialisti care sa fie reprezentantii federatiei in teritoriu si care sa asigure o mai buna comunicare cu structurile afiliate.

MAREA PERFORMANTA

in vederea reprezentarii cu succes a Romaniei la marile competitii internationale, doresc sa ma implic in asigurarea finantarii pentru realizarea unor stagii de pregatire cu mari antrenori, care sa realizeze selectia, pregatirea si omogenizarea loturilor nationale, pe langa asi-gurarea logisticii necesare marii performante.

UN NOU SEDIU PENTRU FEDERATIE

Pentru îndeplinirea unei vechi dorinte a membrilor federatiei, ma voi implica in asigurarea fondurilor necesare construirii unui nou sediu, care sa corespunda necesitatilor actuale ale activului federal.

DEZVOLTAREA INFRASTRUCTURII

Voi contribui prin toate mijloacele pentru colaborarea cu institutii care au potential financiar în vederea înfiintarii de noi sectii de sah, cu baze materiale puternice. in acelasi timp, vom ajuta de la centru sectiile existente pentru obtinerea unui mai mare sprijin financiar din-spre mediul privat.

Daca în ultimii ani, din diverse motive, nu s-au putut accesa fonduri pe programe din partea diverselor institutii de profil, începand cu anul 2010, voi intensifica preocuparile în acest sens, avand convingerea ca initiativele noastre valoroase vor primi ajutor financiar si vom putea crea astfel un brand international din sahul romanesc, care sa atraga la competitiile pe care le vom organiza in Romania un numar din ce in ce mai mare de mari maestri internationali.

LIGA PROFESIONISTA

Voi sprijini infiintarea unei ligi profesioniste de sah, organism com-pus din conducatorii cluburilor participante la competitiile nationale pe echipe, Superliga, Diviziile A si B, precum si din reprezentantii cluburilor participante în campionatele nationale individuale, care sa se implice in problemele specifice organizarii si derularii competitiilor interne.

DECIZII TRANSPARENTE

Pentru mine, foarte important este ca intreaga activitate sa se desfasoare transparent, in deplina concordanta cu principiile democ-ratice. De aceea, una dintre liniile de forta ale activitatii viitoare va fi crearea unor reguli precise, corecte, echitabile în ceea ce priveste sta-bilirea clasamentelor sportive, avand la baza criterii de performanta si de competenta.

Se impune, de asemenea, crearea unui regulament-cadru pentru atribuirea competitiilor prin licitatie de catre Federatia Romana de Sah, din care sa se elimine orice componenta arbitrara.

TURNEU INTERNATIONAL ANUAL

Avand in vedere posibilitatile logistice pe care le pot antrena, doresc sa institui organizarea anuala a cate unui mare turneu international atat pentru seniori, cat si pentru senioare, sporind astfel prestigiul in domeniul organizatoric al Federatiei Romane de Sah, ceea ce va spori sansele tarii noastre de a deveni gazda unor competitii internationale majore organizate sub egida federatiei internationale. Aceste turnee vor beneficia de fonduri de premiere substantiale, pentru a creste gradul de interes din partea marilor maestri internationali din alte tari.

DEPARTAMENT ORGANIZARE DE COMPETITII

Ridicarea la noi standarde de eficienta a activitatii Federatiei Romane de Sah impune si crearea unui departament de organizare de com-petitii nationale si internationale, care sa se preocupe de asigurarea mijloacelor necesare pentru desfasurarea acestora în cele mai bune conditii.

MARKETING

Perfectionarea activitatii federatiei va fi posibila si prin înfiintarea unui departament de marketing, cu scopul de a promova mai bine imaginea sahului, a sahistilor romani, a organizatorilor de competitii, a echipelor si a cluburilor romanesti de top, pecum si de a sensibiliza mijloacele media fata de fenomenul sahist. in acest sens, apare nece-sara si editarea unei publicatii oficiale a Federatiei Romane de Sah, care sa promoveze acesta ramura sportiva si sa faca cunoscute efor-turile noastre de a dezvolta sahul in Romania si de a promova valentele sahului romanesc peste hotare.

Cuvantul de ordine pentru realizarea a tot ceea ce mi-am propus este responsabilitatea,

atribut ce ma caracterizeaza si care imi va asigura succesul

si in acest nou domeniu in care ma voi implica cu toata capacitatea si mijloacele de care dispun.

e-mail: cabinetzatreanu@yahoo.com

Strada Liviu Rebreanu nr. 30 A, sectorul 3, Bucuresti tel./fax: 021-242.00.34

www.zatreanu.ro

PS. Siteul Sah cu Ceausescu nu isi asuma responsabilitatea celor publicate in programul candidatilor.

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.