Interviu cu un star al sahului feminin- Humpty Koneru

ALEXANDRA KOSTENIUK: Unde te-ai nascut?

HUMPTY KONERU: M-am nascut pe 31 martie 1987 in Gurivara, in partea de sud a Indiei.

AK: Cum ai inceput sa joci sah?

HK: Am inceput sa joc sah la varsta de 6 ani, am invatat sah de la tatal meu. El este maestru national si a castigat cateva campionate regionale; el a fost singurul meu antrenor pana acum si lucram impreuna 6-7 ore pe zi.

AK: Inca mai lucrezi doar cu tatal meu?

HK: Da, doar cu tatal meu.

AK: Ai frati sau surori?

HK: Am o sora mai tanara si ea a jucat de asemenea sah timp de cativa ani. Ea a atins nivelul 2300 ELO dupa care ea s-a gandit ca ar fi mult mai bine pentru ea sa-si continue studiile, sa urmeze o cariera. A abosolvit o facultate recent si isi cauta un loc de munca in prezent.

AK: Dar tu? Consideri sahul ca fiind profesiunea ta?

HK: Da, este profesia mea, si de asemenea deoarece sunt jucatoare de sah compania ONGC (compania nationala de petrol) imi plateste un salariu lunar si de asemenea imi achita cheltuielile ci deplasarile la turnee.

AK: Cum ai inteles ca ai talent pentru sah?

HK: Tatal meu a fost cel care s-a gandit ca as putea sa am o cariera buna in sah la nivel international. El si-a sacrificat locul de munca si a inceput sa ma antreneze. El m-a insotit la fiecare turneu in India. Cand aveam 14 ani eram deja destul de serioasa si vroiam sa ma dedic complet jocului de sah.

AK: Care sunt principalele succese de pana acum in sah?

HK: Cred ca victoria in Grand Prixul din martie 2009 de la Istanbul, si de asemenea castigarea a 2 medalii la Jocurile Asiatice, in afara de trecerea peste ratingul de 2600. Este ceva foarte dificil pentru mine deoarece mi-a luat aproape 5 ani sa ajung la acest rating dupa ce am devenit GM. In ultimii ani m-am mentinut la nivelul 2600, dar recent am scazut din nou sub 2600, dar acum revin.

AK: Care sunt obiectivele tale in sah?

HK: Desigur sa castig Campionatul Mondial Feminin si de asemenea vreau sa-mi imbunatattesc ratingul si sa ajung la 2650.

AK: Incerci sa o ajungi din urma pe Judit Polgar? Crezi ca este posibil?

HK: Sper, dar stiu ca este foarte dificil, cand joci la turnee de nivel inalt competitia va fi mult mai dura dar mi-ar placea sa fac asta.

AK: Care sunt hobbyurile tale in afara de sah?

HK: Pai, cea mai mare parte a timpului joc sah. Dar, sigur, imi place sa-mi petrec timpul cu familia, mergem la filme. Ma duc zilnic la sala de gimnastica timp de o ora.

AK: De ce crezi ca barbatii joaca mai bine decat femeile?

HK: Ei bine, cred ca deoarece ei se antreneaza mai mult si de asemenea au mai multe resurse. Cand esti femeie nu te gandesti doar la turneul pe care il joci. Trebuie sa te gandesti la familie. Nici macar nu primesti sprijin din partea familiei la momentul potrivit, dar barbatii sunt independenti, ei simt mereu ca pot face tot ceea ce-sii pun in minte. Si sunt mai puternici din punct de vedere fizic.

AK: Crezi ca este posibil ca intr-o zi o femeie sa devina campion mondial absolut?

HK: Speranta exista intotdeauna, dar practic cred ca nu se va intampla deoarece putem vedea ca numarul de femei care joaca sah este mult mai mic si jucam mai putine turnee si in afara de asta rezultatele pe care le obtinem la turneele masculine nu sunt cele mai bune.

AK: Ce crezi ca ar trebui facut pentru a face sahul si in mod particular sahul feminin mai popular?

HK: Cred ca in primul rand n-ar mai trebui sa existe remize. Si ar trebui sa acordam mai multa atentie la turneele de blitz si rapid, deaorece acestea sunt mai interesante pentru spectatori si de asemenea cred ca ar trebui sa avem mai multe turnee in formatul KO- acela in care se disputa Campionatul Mondial feminin.

AK: Multumesc foarte mult si noroc in viitoarele turnee!

( SURSA: ALEXANDRA KOSTENIUK’S WOMEN CHESS BLOG)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.