Interviu cu Igor Zaitsev

Programul festivalululi de anul acesta de la Moscova a inclus un nou turneu “Contamporani ai Victoriei” cu ocazia aniversarii Victoriei in Marele Razboi Patriotic. Mai mult de 100 jucatori nascuti in 1945 sau mai devreme au luat parte la startul competitiei. Igor Arkadievich Zaitsev, unul dintre participantii la acest turneu, un bincunoscut analist, antrenor al lui Anatoly Karpov, si a altor multiplii Campioni Mondiali, ne-a spus de ce s-a decis sa ia parte la openul de la Moscova.

Igor Arkadievich, ati mai participat la vreo editie a festivalului de la Moscova?

Anterior am jucat la “Aeroflot Open”. Iau parte la openul de la Moscova pentru prima data. Este un festival foarte mare, care devine tot mai faimos.

Ce parere aveti despre organizarea festivalului, ce ati putea sa mentionati?

Nivelul turneului este inalt.In ciuda faptului ca nu sunt un vizitator frecvent al turneelor open, am cu ce sa compar. Multe lucruri sunt gandite foarte bine, sunt conditii excelente pentru sah. Totusi, ca oriunde altundeva, exista momente pe care as vrea sa le mentionez. Cred ca turneul incepe prea tarziu deoarece multi veterani locuiesc departe de Universitate si ajung acasa foarte tarziu. In mod optim, as pune ora de incepere cu doua ore mai devree, spre exemplu la 15.

Luati des parte la turnee acum?

– Nu, joc rar. Practic acum duc o munca analitica.

De ce v-ati decis sa luati parte la turneu anul acesta?

– Anul acesta a iceput turneul “Contemporani ai Victoriei”. Este dificil de participat in turneul principal, deoarce este dificil de rezistat tinerilo, deoarece sahul este un lant de stres si de situatii nervoase.

V-a influentat decizia faptul ca turneul “Contemporani ai Victoriei” este dedicat celei de-a 65-a aniversari a Victoriei in Marele Razboi Patriotic?

– Sigur, aceasta aniversare este prestigioasa pentru noi, deoarece Razboiul nu este vreun concept abstract pentru generatiile noastre. Ne amintim totul. Am simtiti vremurile grele si de foame, si toate dificultatile prin care a trecut tara. Este remarcabil ca s-a gasit o cale de a celebra aniversarea, in acest mod.

Spuneti-ne despre sahul la veterani in Moscova. Se deruleaza bine sistemul de turnee pentru veterani in capitala Rusiei?

– Ok. In opinia mea, comitetul de veterani a lucrat foarte eficients si poate fi un model pentru alte comisii. In Moscova s-aiu folosit toate oportunitatile pentru a se organiza competitii.

(SURSA: www.moscowchessopen.ru/d/interview_eng_1.php)

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.