Meciul dintre Boris Spassky si Viktor Kortchnoi la aniversarea Kalmykiei

Doua din legendele sahului in viata, joaca un meci de 8 partide in Elista, Kalmykia: Viktor Kortchnoi, 78 de ani si Boris Spassky, 72 de ani.

Meciul dintre cei doi reprezinta evenimentul final al celebrarii a 400 de ani de la unirea dinttre Kalmykia si Rusia. Conform bazei de date Mega 2009, Kortschnoi si Spassky  au jucat in total 69 de partide impreuna (inclusiv sah  rapid) in exact jumate de secol: intre 1955  si 2005. Kortchnoi are scorul mai bun: 22 de victorii, 14 infrangeri si 33 de egaluri. Cele mai importante au fist, desigur, meciurile Candidatilor, in 1968, la kiev, Spassky a invins cu 6.5-3.5, in timp ce 9 ani mai tarziu la Belgrad, Kortschnoi a invins cu 10.5-7.5.

Dupa 2 meciuri cu un character amical, Kortschnoi conduce in acest meci cu 1.5-0.5, Conform sitului oficial, Spassky a ajuns la Elista mai devreme. Totusi, Kortchnoi, ce a calatorit de la Londra, unde a avut doua simultane la London Chess Classic, a trebuit sa stea la Moscova dtorita furtunii de zapada, a ajuns marti seara pe 17 si Spassky a propus sa se joace doar 6 meciuri si sa existe a doaua zi de odihna. Kortchnoi nu  a dorit si a cerut sa se joace conform programului, si a castigat prima partida intr-un final cu turn si cal de ambele parti. Azi Spassky a  avut avantaj, dar Kortchnoi a reusit s a obtina remiza.

ALTE POSTARI RELEVANTE

6 Comentarii

 • stefy

  va rog sa dati partidele celor doi titani ai sahului mondial

  decembrie 20, 2009 - 10:42 pm Raspunde
 • tactumare

  Ar trebui sa va decideti asupra ortografierii numelui. Kortschnoi-Kortchnoi? Cred ca ar fi bine ca, in cadrul aceluiasi articol, sa apara o singura forma.

  decembrie 20, 2009 - 10:48 pm Raspunde
 • nicu valahu

  Draga Tactumare, cat de bine este sa stai si sa cauti greseli de ortografie! Stand acasa, in fotoliu, la caldurica. Eu unul am fost ciuruit zilele astea la un turneu. Dar cel putin, sunt prezent acolo. Asa anagramat cum sunt eu. Tu? Ce mai faci? Cum e la caldurica?

  decembrie 20, 2009 - 11:01 pm Raspunde
 • CID

  E o problema cu ortografia numelui la Korchnoi,si cand il cauti in baze,carti etc.gasesti variante uneori foarte diferite.Si daca la o deschidere pe care o joci,partida stem e a lui te-a vazut cel de sus,ai ce cauta !
  Corect este,cred,Korchnoi conform urmatorului comentariu de pe chessvibes:
  “I believe the habitual transliteration into English of the cyrillic sibilant in his name is “-ch”, like in the famous song “Ochi chornye” (”Dark eyes”), so: Korchnoi.”

  decembrie 20, 2009 - 11:53 pm Raspunde
 • tactumare

  Nu am vrut sa spun decat ca ar trebui sa fie aceeasi forma intr-un articol, nu ca una sau alta este corecta. Faptul ca scriu aceste comentarii arata ca citesc articolele( si le si apreciez). Chiar incerc sa ajut semnaland unele lucruri, uneori legate de forma, alteori de fond, fapt care, cred eu, poate avea ca efect corectarea eventualelor mici erori(in special de forma). In privinta “anagramarii” unui sau altuia, nici o problema, doar ca nu vad legatura. In rest, numai de bine, oriunde sunteti, la caldurica sau nu.

  decembrie 21, 2009 - 12:12 am Raspunde
 • Jack

  sunte ti simpatic d le tactumare …va stimez ca sunte ti un om cult …dar mai jucati in turnee ? sau ati jucat vreodata ? cu mult respect .

  decembrie 21, 2009 - 4:31 pm Raspunde

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.