Ray Robson: “Se spune ca sunt un jucator agresiv”

Azi sahul in USA nu mai inseamna numai Nakamura si fostii reprezentanti ai sahului scolii sovietice. El are de asemenea perspective foarte bune, conform specialistilor, care dau doua nume: Ray Robson si Robert Hess. Cupa Mondiala 2009 a fost prima lor intalnire cu sahul de elita

– Am 15 ani, spune Robson despre el. Pare mult mai tanar, ar putea spune cineva.

– Locuiesc in Florida, Coasta de Est. Tatal meu m-a invatat sa joc sah pe cand aveam 3 ani. A facut-o deoarece avea nevoie de un adversar. Am participat la primul meu turneu cand aveam 7 ani. In 2007 am devenit Maestru International si doar cu o luna in urma am devenit Mare Maestru.

De ce ai ales sahul si nu, sa zicem, baschetul sau baseballul?


Tatal meu m-a invatat sa joc sah cand eram mic. In afara de sah continui sa practic si alte sporturi: baseball, fotbal american, tenis si tenis de masa. Dar cel mai mult dintre toate imi place sahul.

Studiezi la colegiu?

– Nu, studiez acasa, cu profesori privati. In afara de asta, parintii mei sunt profesori. Tatal meu, care este cu mine aici (nt- interviul a fost luat in Khanty-Mansiysk, Rusia), preda lingvistica. Mama mea este din China si este profesor de limba chineza.

Esti poliglot?


Vorbesc engleza si inteleg chineza.

Cine este antrenorul tau?

Alexander Onischuk. Dar nu lucrez cu el prea des. Este ocupat cu participarea la turnee, joaca foarte des. Ne intalnim de vreo 3 ori pe an.

Ai mai fost in Rusia?

Da, am participat anul acesta la Moscow Open si Aeroflot Open. La Moscow Open nu am jucat prea bine. Dar a iesit bine la Aeroflot Open, unde am castigat trei partide la rand.

Ai de gand sa participi la aceste turnee si anul viitor?


Nu sunt sigur. Daca nu ma insel, unul din aceste turnee coincide cu Corus la Wijk aan Zee unde voi participa. In general vorbind imi place sa joc Aeroflot Open. Dar este un mic minus- este mereu dificil de obtinut o viza.

Ce impresii ai despre Khanty Mansiysk?

– Mi se pare un oras foarte frumos. Desigur este mult mai frig decat in Florida spre exemplu. Dar este intotdeauna buna o schimbare. Si in plus este multa zapada, nu am vazut niciodata atat de multa.

Ai jucat vreodata impotriva lui Magnus Carlsen. Te poti compara cu el?


Nu am jucat niciodata impotriva lui, abia ce ne-am intalnit la Memorialul Tal din Moscova. Nu indraznesc sa-l compar pe Carlsen nu numai cu mine, dar nici cu alti jucatori.

Cum ai putea defini stilul tau de joc?

Ei spun ca sunt un jucator agresiv si de atac.

Ai un idol in sah?


Poate ca este Gary Kasparov.

Ai de gand sa ajungi sa joci la un nivel profesionist?

Da, cred ca voi continua sa joc sah la un nivel profesionist in viitor.

(SURSA: http://www.ugra-chess.ru/eng/interv_4.htm -Siteul Cupei Mondiale)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.