Erwin L’Ami: “Este pacat ca atat Karpov, cat si Kasparov joaca atat de neimpresionant acum”

Unul dintre cei mai talentati jucatori olandezi Erwin L’Ami a suferit un fiasco ca jucator la Cupa Mondiala: a fost eliminat de catre sahistul indian Krishnan Sasikiran iar dupa aceea a esuat ca antrenor. Jucatorul sau Ivan Cheparinov nu s-a putut califica pentru runda urmatoare.


Erwin, ce nu a mers in Khanty Mansiysk?

Meciul impotriva jucatorului indian a fost aproape egal cu un mic avantaj pentru adversarul meu. Dupa mine Sasikiran este mai bun la sahul clasic, dar am reusit sa duc meciul catre tie-break-uri. Iar apoi eu am fost cel care nu a profitat de sansele avute. Poate ca schimbarea de fus orar m-a afectat cumva…Si Ivan a pierdut in tie-break-uri de asemenea…Ce ma dezamageste si mai mult este ca era ziua sa!

Erwin, de cativa ani a aparut un nou val de oportunitati pentru sahistii olandezi. Dar numai tu ai avut succes. Care este motivul?


Nu este adevarat. Exista sahisti olandezi cu ratinguri ELO respectabile. Acestia sunt sahisti de varsta mea: Jan Smeets, Daniel Stellwagen. Apropo, Daniel a reusit o performanta foarte buna la turneul de la Wijk aan Zee. Sigur, daca luam in considerare ca sunt singurul reprezentant al sahului olandez prezent la Khanty, probabil sunt primul.

Cum de s-a intamplat ca tanarul de 14 ani Anish Giri care s-a nascut in Rusia sa devina Campion al Olandei la sah?

– Nu toti jucatorii puternici au participat la campionat, ar trebui sa mentionez. Dar el este oricum un sahist promitator. Cred ca va participa la Cupa Mondiala in curand.

Inseamna asta ca echipa Olandei are aspiratii serioase pentru urmatoarea Olimpiada?


Daca echipa noastra va avea in componenta jucatori precum Loek van Wely spre exemplu, vom avea toate sansele sa luptam pentru medalii.

Aveti traditii foarte bune la voi in tara. Spune-ne spre exemplu despre faimosul turneu de la Wijk aan Zee.

Turneul de la Wijk aan Zee este principalul turneu sahist al anului pentru fiecare sahist olandez. Pentru mine personal, este cel mai important turneu. Prima data cand am luat parte la acest festival aveam 9-10 ani. L-am vazut pe Kasparov pentru prima data!

Este Gary idolul tau?


El a fost idolul meu in copilarie. Dar acum stau ferm pe picioarele mele si nu mai am idoli.

Care este atitudinea ta privind recentul meci Kasparov-Karpov?

Nu am fost fascinat de acest meci precum multi alti fani ai sahului. Dupa parerea mea nivelul sahului a fost departe de cel ideal. Este pacat ca acesti mari sahisti joaca acum atat de neimpresionant. A fost doar un spectacol.

Crezi ca poti deveni un idol pentru generatia mai tanara de sahisti olandezi?

– Faptul ca am fost eliminat in runda 1 la Cupa Mondiala nu este de ajutor.

(SURSA: http://www.ugra-chess.ru/eng/interv_17.htm)

ALTE POSTARI RELEVANTE

0 Comentarii

Lasa un Comentariu

Adresa dvs de email nu va fi publicata.